Împachetările cu cartofi – leac pentru dureri de sciatică, reumatism, lumbago

Cartoful este deseori regăsit în cărțile de fitoterapie sau remedii naturiste.

În scop terapeutic se folosește crud sau fiert. Formele cele mai dese de utilizare sunt sucul proaspăt, decoctul (fiertura), cataplasmele, terciul, cojile sau făina de cartof.

Împachetările cu cartofi – leac pentru dureri de sciatică, reumatism, lumbago

Impachetarile cu cartofi pentru dureri de sciatica, reumatism, lumbago: Antti Lindström

Cartoful – aliment-medicament

Cartoful este un aliment hrănitor și digestiv. În compoziția sa intră celuloză, calciu, fosfor, fier, vitamina A, vitamine din grupul B, magneziu, mangan, cupru.

Sucul proaspăt are efecte diuretice, calmante, cicatrizante, emoliente, antispasmodice, antiulceroase, antitumorale și hipotensoare.

Este util în afecțiuni digestive, hepato-biliare și renale, iritații sau ulcere gastrice, aciditate crescută, gastrite, dispepsie, obezitate, diabet, constipație, pietre la bilă și artrită.

Poate fi utilizat și extern, în panarițiu, arsuri, plăgi atone, ulcerații la nivelul gambei, erupții, piele crăpată sau reumatism.

Citește șiCura cu cartof crud vindecă stomacul și vă poate scăpa de operația de ulcer

Împachetările cu cartofi – leac pentru dureri de sciatică, reumatism, lumbago

Un leac băbesc pentru durerile reumatice, articulare sau musculare este cataplasma cu cartof crud sau fiert.

Profesorul Constantin Pârvu recomandă cataplasmele cu piure de cartof în durerile cauzate de reumatism și sciatică.

Se taie bucăți 100 g de cartofi și se pun la fiert cu 500 ml de apă. Este bine să îi fierbeți cu tot cu coajă.

Se fierb până când apa scade și rezultă o pastă. Cartofii se pot pasa mai fin cu instrumentul pentru piure sau cu blenderul.

Pasta se întinde pe o bucată de pânză și se aplică pe piele cât este caldă. Se lasă să acționeze până când cataplasma se răcește.

Cartoful păstrează bine căldura în locul în care este aplicat, pătrunzând în adâncimea țesuturilor. Cu toate acestea, este indicat să acoperiți regiunea cu un fular sau o pătură groasă.

Pasta de cartofi fierți calmează și durerile de șale (lumbago).

Cartofii cruzi rași pot fi aplicați și pe picioare, în cazul ulcerului varicos.

Cartoful crud tăiat felii calmează durerile de cap dacă acestea se pun pe frunte.

Citește șiSucul de cartof – cel mai ieftin tratament pentru petele de pe piele și căderea părului

Uz intern

Cartoful poate fi folosit și intern. Zeama în care au fiert cartofii noi în coajă se bea cu 30 de minute înainte de masa de dimineață.

Această licoare este bogată în compuși alcalini și remineralizanți. Ajută la eliminarea toxinelor, acidului uric și depunerilor de reziduuri.

Citește și – Cojile de cartofi – o sursă valoroasă de nutrienți pe care nu trebuie să o arunci

Precauții

De la cartof se folosește doar tuberculul, nu și părțile aeriene, deoarece sunt toxice. Inclusiv tuberculul poate fi toxic dacă este verde.

Înlăturați porțiunile verzi când curățați cartofii.

Surse articol:

1. Codul Roșu, Împachetările cu cartofi, folosite pentru durerile reumatice și musculare: http://codulrosu.blogspot.com/2010/01/impachetarile-cu-cartofi-folosite.html
2. Constantin Pârvu, Cartof, Universul Plantelor – Mică Enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 103-104
3. Eugen Mihăescu și colaboratorii, Cartoful, Dicționarul Plantelor de Leac, Editura Călin, București, 2008, p. 23
4. Enciclopedia Plantelor Medicinale, Cartof, p. 24

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.