Uleiul de cocos poate trata infecțiile rezistente la antibiotice

Articol documentar

Un studiu recent a arătat că uleiul de cocos are potențialul de a tratare infecțiile cauzate de arsuri, rezistente la antibiotice.

Înmulțirea patogenilor care nu pot fi eradicați prin tratamentul antibiotic convențional a devenit o problemă de sănătate publică majoră.

Uleiul de cocos util in infectiile rezistente la antibiotice

Uleiul de cocos util in infectiile rezistente la antibiotice: Phu Thinh Co

Pacienții cu arsuri severe sunt susceptibili la astfel de bacterii care dezvoltă rezistență la antibiotice.

Țesuturile acestora creează un mediu prielnic pentru acești patogeni.

Unguentele antibiotice convenționale nu mai sunt la fel de eficiente ca în trecut.

Citește și – Cea mai bună cremă pentru arsurile pielii – o poți face ușor în casă!

Acidul lauric din cocos – un puternic antimicrobian

Uleiul de cocos ar putea fi o alternativă naturală la tratamentul antibiotic, potrivit unui studiu pilot apărut în martie 2020 în jurnalul „Alternative Therapies in Health and Medicine”.

Acesta conține acid lauric, un compus cu proprietăți antimicrobiene puternice.

Cercetătorii polonezi au investigat efectele acidului lauric pe patogenii care colonizează rănile cauzate de arsuri.

Acidul lauric se găsește în grăsimile și uleiurile vegetale și animale. Uleiul de cocos este una din cele mai bune surse. Acesta conține acid lauric în proporție de 40-50%.

Este principalul tip de grăsime din nucile de cocos și sâmburii de palmier.

Citește și – Uleiul de cocos poate înlocui aproape orice produs cosmeticdin comerț (întrebuințări uimitoare)

Acidul lauric previne infectarea rănilor și favorizează vindecarea lor

În studiul menționat mai sus, autorii au testat acidul lauric pe bacteriile colonizatoare din țesuturile prelevate în timpul operației de la pacienți cu arsuri.

Au incorporat acest compus în 5 baze de unguent, în diverse proporții.

Toate preparatele grase au fost aplicate pe mostrele de țesut expuse la tulpini de Pseudomonas Aeruginosa, Stafilococ auriu și Escherichia coli.

Toate unguentele cu acid lauric în concentrație de 20% (mai puțin cel cu vaselină) au inhibat creșterea bacteriană.

Patogenul cel mai sensibil la acidul lauric a fost Stafilococul auriu.

Acesta poate cauza diverse infecții, precum septicemie, pneumonie, endocardită sau infecții la oase.

În ceea ce privește creșterea bacteriei Pseudomonas aeruginosa, doar acidul lauric pur a fost eficient.

Autorii acestui studiu au concluzionat că acidul lauric poate modifica în mod pozitiv procesul de vindecare a arsurilor.

Eficiența sa se datorează efectelor antiseptice și regenerative.

Nu este singurul studiu care arată potențialul antimicrobian al uleiului de cocos.

Distruge bacteriile care cauzează acnee

În 2017, cercetătorii din Nigeria au demonstrat că acidul lauric (combinat cu alcool) tratează infecțiile provocate de Mycobacterium tuberculosis, Streptococcus pneumonia, Salmonella, E. Coli și Staficlocul auriu.

În 2009, un studiu apărut în „Journal of Investigative Dermatology” a arătat că acidul lauric este mai eficient decât peroxidul de benzoil în distrugerea bacteriilor care provoacă acnee.

Citește și – Clătirea gurii cu ulei de cocos de omoară bacteriile (studii)

Acidul lauric nu poate fi consumat ca atare, deoarece este iritant. Îl putem lua însă din uleiul de cocos și nuca de cocos proaspătă.

Aceste produse trebuie consumate însă cu moderație, din cauza conținutului bogat în grăsimi saturate, care pot crește colesterolul.

Câteva studii susțin utilizarea uleiului de cocos în dermatita atopică și prevenirea cariilor dentare.

Este un bun hidratant pentru pielea uscată. Poate fi incorporat în diverse creme și loțiuni.

Traducere din:

1. Virgilio Marin, Researchers study coconut oil as a natural treatment for antibiotic-resistant bacterial infections, severe burns, Herb.News: https://www.herbs.news/2021-03-12-coconut-oil-natural-treatment-antibiotic-resistance-severe-burns.html
2. Taylor C Wallace, Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence, J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30395784/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.