Clătirea gurii cu ULEI de COCOS omoară BACTERIILE (studii)

Clătirea gurii cu ulei este un remediu tradițional străvechi, practicat în medicina ayurveda pentru îmbunătățirea sănătății orale și generale. Deși este o practică foarte populară și astăzi, abia recent a început să fie studiată și confirmată științific.

Cercetătorii indieni de la Army College of Dental Sciences au comparat efectele clătirii gurii cu ulei de cocos asupra streptococului mutans cu o apă de gură cu clorhidexidină (o substanță antiseptică puternică împotriva agenților bacterieni).

ulei de cocos

Uleiul de cocos distruge streptococul din cavitatea bucală

Au fost recrutați 60 de participanți pentru acest studiu, care au fost împărăți în 3 grupuri, care au primit trei soluții diferite:

– grupul A a folosit ulei de cocos pentru clătirea gurii timp de 10 minute

– grupul B a folosit clorhixidină pentru clătirea gurii timp de 1 minut

– grupul C a folosit 5 ml de apă distilată pentru clătirea gurii timp de 1 minut.

Procedeul a fost realizat dimineața, înainte de periajul dentar obișnuit. Au fost analizate mostrele de salivă ale participanților colectate în ziua 1 și a 14-a după tratament.

Rezultatele au arătat reduceri semnificative ale prezenței streptococului la grupurile A și B. Concluziile autorilor acestui studiu au fost că terapia clătirii gurii cu ulei poate fi explorată ca o alternativă sigură și eficientă la utilizarea apelor de gură din comerț (precum cele pe bază de clorhixidină).

Din punct de vedere clinic, această practică este naturală și nu are efecte secundare. Poate fi considerată o terapie preventivă la domiciliu pentru menținerea sănătății și igienei orale.

Clătirea gurii cu ulei de cocos combate gingivita

Potrivit unui alt studiu, realizat la Colegiul Dental Kannur din India – Department of Pedodontics and Preventive Dentistry, clătirea gurii cu ulei poate fi eficientă și împotriva formării plăcii dentare bacteriene și a gingivitei.

La studiu au participat 60 de voluntari tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, cu gingivită cauzată de placă dentară bacteriană. Studiul a durat 30 de zile.

Rezultate bune au fost obținute după o săptămână de clătirea gurii cu ulei de cocos. Reducerea plăcii bacteriene și a indicelui gingival a continuat pe toată durata studiului.

Eficacitatea uleiului de cocos în această terapie se datorează proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene, antiseptice și emoliente.

Cum se face clătirea gurii cu ulei

Această metodă constă în clătirea gurii cu 1 lingură de ulei, timp de 15 minute sau mai mult. Când uleiul devin subțire și lăptos, se scuipă, fără a se înghiți. Se poate folosi ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui sau ulei de susan.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27084861?dopt=Abstract
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382606/

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7842, 4755, 5342, 7560, 3030, 6562′ button=’Cumpără aici’]

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.