Rețete pentru curățarea, tonifierea și protejarea ficatului
Ficatul este un organ cu funcții esențiale în organism. Interacționează cu sistemul endocrin și sistemul gastrointestinal.
Susține metabolismul, digestia, detoxifierea, imunitatea, reproducerea și dezvoltarea, sinteza proteinelor, tocarea vitaminelor, fierului și cuprului.
Alimentația poate afecta negativ sau pozitiv sănătatea ficatului.
Rețetele de mai jos sunt bazate pe legume și fructe cu efecte binefăcătoare la nivel hepatic. Sunt recomandate de biologul rus Mikhail Tombak în una din cele mai recente cărți ale sale.
Cuprins
Tratament naturist pentru inflamația ficatului sau fierii
Ingrediente
- 100 g de germeni de grâu
- 100 g de sfeclă fiartă
- 100 g de morcovi fierți
- 100 g de caise uscate
- 2 linguri de suc de lămâie
- miere, după gust
Mod de preparare
Germenii de grâu se zdrobesc și se amestecă apoi cu legumele fierte și caisele uscate mărunțite.
Adăugați suc de lămâie și miere. Veți obține un preparat cu gust acrișor.
Pentru a-l face mai plăcut la gust, puteți pune un pic de ulei de măsline.
Citește și – Cum să-ți detoxifici ficatul în 5 pași – dr. Josh Axe
Suc pentru curățarea ficatului
Ingrediente
- 250 g de suc de morcov
- 75 g de suc de sfeclă
- 75 g de suc de castraveți
Mod de preparare
Amestecați sucurile și beți jumătate de pahar de suc amestecat, de 3-4 ori pe zi.
Cura durează 14 zile. Timp de un an de zile se poate face o astfel de cură odată la trei luni. După aceea se poate face doar o cură pe an.
Beți jumătate de pahar din aceste sucuri amestecate.
Suc pentru întărirea ficatului bolnav
Un suc excelent pentru protejarea și tonifierea funcțiilor ficatului este sucul de sfeclă roșie și morcov.
Acesta se prepară din legume proaspete, prin storcătorul electric. Raportul este de 1 la 4 suc de sfeclă și suc de morcov, adică o parte suc de sfeclă și patru părți suc de morcov.
Se poate consuma până la jumătate de litru din acest suc pe zi.
Citește și – Tratament naturist pentru refacerea ficatului – rețetă de dr. Eugen Giurgiu
Alimentația în bolile de ficat
Este important ca în bolile de ficat să se evite consumul de alimente iuți, precum oțetul, piperul, muștarul, ridichea, hreanul.
Sunt de asemenea contraindicate prăjelile (ex. ceapa prăjită) și cafeaua.
Mâncărurile grase, prăjelile, amidonul făina, dulciurile și biscuiții dulci afectează ficatul.
Alimente care conțin nutrienți benefici pentru ficat sunt:
- gălbenușul de ou
- brânza de vaci
- untul
- tomatele
- sfecla roșie
- morcovii
- dovleceii
- conopida
- strugurii
- pepenele roșu
- căpșunile
- merele
- prunele uscate
- măceșele
- coacăzele
- mierea de albine
- propolisul
Citește și – Păstura – pâinea albinelor care reface țesuturile ficatului și întărește imu
Surse articol:
1. Arjun Kalra; Ekrem Yetiskul; Chase J. Wehrle; Faiz Tuma, Physiology, Liver, Statpearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
2. Mikhail Tombak, Regimul alimentar după curățarea ficatului, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 214