Rețete pentru curățarea, tonifierea și protejarea ficatului

Ficatul este un organ cu funcții esențiale în organism. Interacționează cu sistemul endocrin și sistemul gastrointestinal.

Susține metabolismul, digestia, detoxifierea, imunitatea, reproducerea și dezvoltarea, sinteza proteinelor, tocarea vitaminelor, fierului și cuprului.

Retete pentru curatarea, tonifierea si protejarea ficatului

Retete pentru curatarea, tonifierea si protejarea ficatului: Brgfx-Freepik.com

Alimentația poate afecta negativ sau pozitiv sănătatea ficatului.

Rețetele de mai jos sunt bazate pe legume și fructe cu efecte binefăcătoare la nivel hepatic. Sunt recomandate de biologul rus Mikhail Tombak în una din cele mai recente cărți ale sale.

Tratament naturist pentru inflamația ficatului sau fierii

Ingrediente

  • 100 g de germeni de grâu
  • 100 g de sfeclă fiartă
  • 100 g de morcovi fierți
  • 100 g de caise uscate
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • miere, după gust

Mod de preparare

Germenii de grâu se zdrobesc și se amestecă apoi cu legumele fierte și caisele uscate mărunțite.

Adăugați suc de lămâie și miere. Veți obține un preparat cu gust acrișor.

Pentru a-l face mai plăcut la gust, puteți pune un pic de ulei de măsline.

Citește și – Cum să-ți detoxifici ficatul în 5 pași – dr. Josh Axe

Suc pentru curățarea ficatului

Ingrediente

  • 250 g de suc de morcov
  • 75 g de suc de sfeclă
  • 75 g de suc de castraveți

Mod de preparare

Amestecați sucurile și beți jumătate de pahar de suc amestecat, de 3-4 ori pe zi.

Cura durează 14 zile. Timp de un an de zile se poate face o astfel de cură odată la trei luni. După aceea se poate face doar o cură pe an.

Beți jumătate de pahar din aceste sucuri amestecate.

Suc pentru întărirea ficatului bolnav

Un suc excelent pentru protejarea și tonifierea funcțiilor ficatului este sucul de sfeclă roșie și morcov.

Acesta se prepară din legume proaspete, prin storcătorul electric. Raportul este de 1 la 4 suc de sfeclă și suc de morcov, adică o parte suc de sfeclă și patru părți suc de morcov.

Se poate consuma până la jumătate de litru din acest suc pe zi.

Citește și – Tratament naturist pentru refacerea ficatului – rețetă de dr. Eugen Giurgiu

Alimentația în bolile de ficat

Este important ca în bolile de ficat să se evite consumul de alimente iuți, precum oțetul, piperul, muștarul, ridichea, hreanul.

Sunt de asemenea contraindicate prăjelile (ex. ceapa prăjită) și cafeaua.

Mâncărurile grase, prăjelile, amidonul făina, dulciurile și biscuiții dulci afectează ficatul.

Alimente care conțin nutrienți benefici pentru ficat sunt:

  • gălbenușul de ou
  • brânza de vaci
  • untul
  • tomatele
  • sfecla roșie
  • morcovii
  • dovleceii
  • conopida
  • strugurii
  • pepenele roșu
  • căpșunile
  • merele
  • prunele uscate
  • măceșele
  • coacăzele
  • mierea de albine
  • propolisul

Citește și – Păstura – pâinea albinelor care reface țesuturile ficatului și întărește imu

Surse articol:

1. Arjun Kalra; Ekrem Yetiskul; Chase J. Wehrle; Faiz Tuma, Physiology, Liver, Statpearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/
2. Mikhail Tombak, Regimul alimentar după curățarea ficatului, Cum să trăim 150 de ani, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 214

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.