Sirop de usturoi cu mirodenii pentru tuse, dureri în gât și congestie
Această rețetă de sirop de usturoi cu mirodenii poate fi preparată în sezonul rece.
Vă va prinde bine să aveți în frigider un sirop natural care poate ameliora simptomele de răceală și gripă.
Siropurile din plante și miere sunt utile în tuse, dureri în gât și congestie.
Ingredientul principal al acestei rețete este usturoiul. Acesta are calități vindecătoare deosebite.
Cuprins
Usturoiul – folosit în vechime ca antibiotic natural
Datorită conținutului bogat în compuși sulfurici și polifenoli, saponine și polizaharide, are proprietăți diverse: antioxidante, antiinflamatoare, hipolipidemiante, imunomodulatoare, antimicrobiene și anticancerigene.
Este util în afecțiunile cardiovasculare, metabolice și inflamatorii, cancer, afecțiuni osoase și cutanate.
În ceea ce privește sănătatea respiratorie, efectele usturoiului sporesc și mai mult când acesta este asociat cu miere de albine.
În anul 1550 î.Hr., când antibioticele încă nu fuseseră descoperite, usturoiul era folosit ca antibiotic natural.
Se vorbește despre utilizările sale în epidemiile de gripă, tifos, holeră și dizenterie.
Citește și – Sirop de astragalus și usturoi pentru prevenirea gripei și răcelilor:
Combate diverse tipuri de microorganisme
Usturoiul are activități antimicrobiene diverse. Acesta inhibă enzimele extracelulare și dezvoltarea microbilor și combate aderența bacteriilor la celulele epiteliale.
Studiile au arătat că usturoiul este util împotriva mai multor specii de patogeni:
- Streptococcus mutans
- Lactibacilli
- Candida albicanis
- Salmonella
- Escherichia coli
- Pseudomonas
- Proteus
- Stafilococul auriu
- Klebsiella
- Bacillus subtilis
- Clostridium
- Micrococcus
- Mycobacterium
- Helicobacter pylori
- Virusul gripal A
- Virusul gripaul B
- Citomegalovirus
- Rinovirus
- HIV
- Herpes simplex 1 și 2
- Pneumonie virală
- Rotavirus
Activitățile antibacteriene și antivirale ale usturoiului se datorează conținutului de alicină, trisulfură de dialil și ajoenă.
Usturoiul reduce rata de morbiditate în infecțiile respiratorii virale acute. Poate fi util și în infecțiile.
Citește și – Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii
Sirop de usturoi cu mirodenii – rețetă
Ingrediente
- 1 ½ căni de usturoi tocat mărunt
- 1 lingură de semințe de fenicul
- 1 linguriță de semințe de chimen
- 1 linguriță de semințe de coriandru
- 1 cană de miere
- 2 căni de apă
Mod de preparare
Puneți usturoiul și apa într-o cratiță, pe foc. Adăugați toate tipurile de semințe indicate.
Aduceți la punctul de fierbere. Lăsați usturoiul să fiarbă până se înmoaie.
Turnați conținutul într-un borcan de sticlă. Puneți capacul și lăsați la infuzat 8-12 ore.
Transferați din nou amestecul în cratiță și adăugați mierea.
Se aduce la punctul de fierbere, apoi se stinge focul.
Amestecați bine și închideți focul. După ce s-a răcorit, adăugați suc de lămâie, după gust.
Siropul se lasă să se răcească complet, apoi se etichetează recipientul, cu numele și data preparatului.
Se păstrează la rece, în frigider. Rezistă până la jumătate de an.
Mod de administrare
Acest sirop poate fi folosit atât în scop curativ, cât și preventiv.
Pentru menținerea sănătății, se poate lua câte 1 linguriță, în fiecare dimineață.
Pentru tratarea unei răceli sau gripe, se pot lua mai multe lingurițe pe zi.
Subțiază mucusul și ajută la decongestionarea plămânilor. Are efect expectorant și poate fi util în bronșită.
Citește și – Sirop de salvie, lămâie și usturoi, cu efecte antibacteriene și antivirale
Surse articol:
1. Carol Little, Easy Garlic Syrup, Studio Botanica: https://www.studiobotanica.com/easy-garlic-syrup/
2. Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri, and Maurizio Battino, Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Antioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
3. Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand, and Ali Gorji, Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/