Sirop de astragalus și usturoi pentru prevenirea gripei și răcelilor

Cel mai bun mod de a lupta împotriva bolilor este prevenirea lor în primă fază. În sezonul gripei și răcelilor, un pas important este creșterea imunității.

Vă propunem o rețetă de sirop care are deopotrivă o acțiune antivirală și imunostimulatoare. Siropul se prepară din astragalus și usturoi.

ASTRAGALUS – un stimulent puternic pentru IMUNITATE și prevenirea BOLILOR Sursa: https://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/114254/astragalus-un-stimulent-puternic-pentru-imunitate-si-prevenirea-bolilor/

Sirop de astragalus pentru prevenirea răcelilor

Astragalus 

Astragalus (Astragalus membranaceus) este una din cele mai valoroase plante utilizate în medicina tradițională chineză. Are o istorie lungă de aplicații clinice.

În China este cunoscută sub denumirea de „Huangqi”. Este folosită atât ca remediu, cât și ca aliment (cu beneficii pentru splină).

Astragalus are un potențial uriaș pentru a fi folosită la dezvoltarea de medicamente pentru tratarea sau îmbunătățirea bolilor.

Citește și – Astragalus – un stimulent puternic pentru imunitate și prevenirea bolilor

Planta conține polizaharide, flavonoide, saponine și alcaloizi. Însă cei mai importanți compuși activi sunt polizaharidele. Aceștia au proprietăți farmacologice multiple.

Astragalus stimulează și reglează sistemul imunitar. Promovează proliferarea celulelor imune, stimulează eliberarea de citokine și este implicată în secreția imunoglobulinei.

Are proprietăți antivirale și antimicrobiene. Este una din cele mai bune plante contra cancerului. Cercetătorii notează că astragalus inhibă proliferarea celulelor maligne și induce apoptoza (moartea programată a celulelor).

Pe lângă proprietățile sale antitumorale, se remarcă și proprietățile anti-îmbătrânire, antidiabetice și anti-radiații.

Astragalus ajută la reglarea glucozei sangvine și scade nivelul lipidelor din sânge.

Usturoiul 

Usturoiul, la rândul lui, are proprietăți antimicrobiene, antivirale, antifungice, antidiabetice și antitumorale.

Conține diverși compuși care reduc riscul bolilor cardiovasculare, bolilor infecțioase și bolilor canceroase.

Este folosit de sute de ani pentru combaterea infecțiilor. Louis Pasteur este cel care a descris pentru prima dată efectele antibacteriene ale usturoiului în anul 1858.

Studiile recente au arătat că usturoiul este eficient împotriva unui spectru larg de bacterii gram-pozitive și gram-negative, precum: Salmonella, E. coli, Pseudomonas, Proteus, Stafilococul auriu, Klebsiella, Bacillus, Micrococcus, Mycobacterium, Clostridium sau Helicobacter pylori.

Activitatea antibacteriană a usturoiului este atribuită în special alicinei.

Din păcate, efectele sale antivirale sunt mai puțin studiate. Cele câteva studii realizate în acest domeniu au raportat că extractul de usturoi combate:

 • virusul gripal A și B
 • rinovirusul
 • rotavirusul
 • citomegalovirusul
 • pneumonia virală
 • virusul herpes simplex 1 și 2
 • virusul HIV

Acțiunea antivirală a usturoiului se datorează compușilor activi trisulfură de dialil și ajoena.

Un studiu a arătat că usturoiul scade semnificativ riscul de răceli.

Rezultatele au arătat 24 de cazuri de îmbolnăvire la participanții care  au primit zilnic un supliment cu usturoi (cu un conținut de 180 mg de alicină), comparativ cu 65 de cazuri la grupul placebo. Iar cei care au răcit au avut mai puține zile de boală. Studiul a durat 12 săptămâni.

Citește și – Cum să previi sau să scurtezi durate unei gripe sau răceli

Sirop de astragalus contra răcelilor – rețetă

Ingrediente

 • 2 linguri de rădăcină uscată de astragalus
 • 12 căței de usturoi
 • 1 cană de miere
 • 1 litru de apă

Mod de preparare

Curățați cățeii de usturoi și tocați-i mărunt. Puneți-i într-o cratiță împreună cu rădăcina de astragalus și apa. Așezați cratița pe aragaz și lăsați să fiarbă circa 10 minute la foc mic. Lichidul trebuie să scadă la jumătate.

Strecurați decoctul și înlăturați plantele. Turnați ceaiul cald înapoi în cratiță și adăugați mierea. Amestecați cu un tel, pentru omogenizare.

De regulă, pentru un sirop gros, se folosește o cantitate egală de lichid (ceai) și miere.

Transferați siropul rezultat într-o sticlă. Se păstrează la frigider. Rezistă câteva săptămâni dacă stă la rece.

Mod de administrare

În scop preventiv, se pot lua câte 3 lingurițe de sirop pe zi. Ajută la întărirea funcției sistemului imunitar și prevenirea răcelilor și gripei.

Dacă prezentați deja simptome de răceală, puteți mări doza.

Citește și – 8 suplimente pentru întărirea imunității, susținute de studii științifice

Surse articol:

1. Yijun Zheng, Weiyu Ren, Lina Zhang, Yuemei Zhang, Dongling Liu, and Yongqi Liu, A Review of the Pharmacological Action of Astragalus Polysaccharide, Front Pharmacol. 2020; 11: 349: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105737/
2. Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand and Ali Gorji, Garlic: a review of potential therapeutic effects, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
3. Herba Zest, Garlic and Astragalus Syrup to Surpass Flu Season: https://www.herbazest.com/remedies/garlic-and-astragalus-syrup-to-surpass-flu-season

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.