Unguent de Tămâie (Reţetă): Reumatism, Artrită, Noduli, Varice

Tămâia, întocmai ca multe alte substanţe create de Natură, este un leac vindecător de boli. În medicina coreeană, tămâia este percepută ca având o energie „uscată”, care prin opunerea la energia caldă, combate inflamaţiile. În Ayurveda indică, tămâia este utilizată de 5.000 de ani pentru tratarea bolilor inflamatoare, inclusiv reumatismul, artrita sau inflamaţii ale gâtului sau pielii.

Arbore de Tămâie

Arbore de Tămâie

Tămâia - Proprietăţi  

Aroma tămâiei este lemnoasă, puternic condimentată, cu iz oriental, balsamic. Are în compoziţia sa un acid care blochează dezvoltarea inflamaţiilor cronice, fără să producă efectele secundare pe care le dă cortizonul sau alte medicamente anti-inflamatoare. Are efectde antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, diuretice, expectorante şi este un tonic general. Tămâia se asociază bine cu aroma de smirnă, ambră, lavandă, portocală sau lămâie şi bergamota.

Indicații terapeutice

Sub formă de unguent, tămâia se dovedeşte a fi un reparator extraordinar al pielii şi un remediu naturist de excepţie pentru combaterea durerilor musculare, artritei, reumatismului sau varicilor iritate. Crema cu tămâie pură are efecte detoxifiante şi tonifiante asupra pielii şi muşchilor.

– Riduri, ten matur, îmbătrânit
– Acnee, cicatrici, răni, mâncărimi, infecţii ale pielii
– Afecţiuni ale aparatului respirator: astm, bronşită, laringită
– Noduli la sâni, noduli la tiroidă sau sub braţ
– Afecţiuni ale aparatului urinar: cistită
– Afecţiuni ale aparatului genital: candidoză, tricomonoză, metroragie, dismenoree
– Tonic uterin, uşurează travaliul
– Lipoame, hemoroizi, eczeme, vergeturi

Cum se foloseşte unguentul de tămâie

Persoanele afectate de dureri reumatice, inflamaţii, noduli, răni, varice sau eczeme, pot aplica un strat gros de unguent de tămâie pe piele afectată. Deasupra se pune o bucată de pânză curată sau tifon, apoi se securizează cu un lecuplast. Crema se lasă să pătrundă în piele până dimineaţa, sau, dacă afecţiunea este mai gravă, 12-14 ore.

Pentru hemoroizi, dureri musculare, artrită, vergeturi sau cicatrici, cream de tămâie se va aplica într-un strat subţire, apoi se va masa zona în direcţie circulară, până ce aceasta pătrunde bine în piele. Tratamentul se face de regulă seara.

Pentru ten şi riduri, unguentul de tămâie se poate folosi ca o cremă normală, aplicând un strat subţire dimineaţa şi seara. Are efecte hidratante excepţionale.

La răni infectate, furuncului şi cicatrici, se aplică un strat gros de cremă de tămâie şi se securizează pe deasupra cu und plasture. Crema se aplică din nou după 6-12 ore. Procedeul se repetă până la vindecarea totală.

1. Reţetă Unguent de Tămâie 

Ingrediente:

• 0,5 g tămâie pisată
• 100 g seu de oaie
• 100 ml ulei de soia
• 25 g ceară curată mărunţită

Se pune seul de oaie la topit cu celelalte ingrediente. Se amestecă în continuu, până se obţine o pastă bine închegată, omogenă. Se ia compoziţia de pe foc, se strecoară şi se păstrează în cutii de plastic sau alte recipiente cu capac.

Crema de tămâie nu trebuie aplicată pe rănile deschise, ci în jurul lor. Se recomandă utilizarea unguentului sub formă de masaj câteva luni. Rezultatele apar în timp, când pielea devine mai fermă prin refacerea fibrelor, iar durerile reumatice dispar.

2. Reţetă Cremă de Tămâie

Ingrediente:

• 5-20 g tămâie
• 100 ml ulei de cocos (sau ulei de măsline)
• 50 ml de apă plată (sau suc de ghimbir)
• o bucăţică de ceară de albine (cât o nucă)
• 20 picături de conservant vegetal
• emulsionat vegetal (opţional, pentru a da cremei o textură mai fină)

Pentru hidratarea şi întreţinerea tenului sau zonei din jurul ochilor, se vor folosi doar 5 g de tămâie. Pentru afecţiuni grave, se recomandă o cremă mai concentrată, din 20 g de tămâie.

Se pisează tămâia până la obţinerea unei pulberi crem. Se amestecă cu uleiul şi se lasă la macerat un ceas. Se pun apoi pe foc la bain-marie 30 de minute, până ce tămâia se depune pe fundul vasului. Acest sediment se aruncă. Se filtrează preparatul şi se toarnă într-un bol curat. Se adaugă ceara şi emulsionatul şi se amestecă bine până se omigenizează compoziţia. După răcire, se adaugă apa şi conservatul. Pentru o omogenizare perfectă, se foloseşte mixerul, timp de 3 minute. Se lasă la repausat 10 minute, apoi se mixează din nou, încă 3 minute. Unguentul de tămâie preparat în casă conform acestei reţete are un termen de valabilitatea de 6 luni.

Contraindicații și precauţii

Se va folosi doar tămâie naturală. Cea cu parfum intens, de culoare roz este de regulă tămâie sintetică, ce poate fi utilizată doar pentru fumigaţii, şi nu ca medicament.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

11 comentarii

  1. da randament? ati folosit?

  2. Eu prepar asta de peste 30 de ani…e foarte buna,dar atentie la cantitate,ataca derma,,,, e drept ca eu o fac mai concentrata.

  3. Lipsește lumânarea, da și popa!

  4. Se gaseste la manastiri de vanzare.

  5. Atentie la tratamentul pentru pietre rinichi,Eu am luat 10zile acum cativa ani m-ia disparut piatra de ,la rinichi,in schimb mi-am distrus stomacul si colonul, Dupa 2 ani de regim si tratamente medicale am reusit sa i-mi refac stomacul si colonul, piatra pe care o aveam sa refacut , nu stiu ce sa cred,

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.