Ceaiul din petale de mac calmează tusea și bronșita

Ceaiul din petale de mac calmează tusea și bronșita. Dincolo de înfățișarea blândă și delicată a florilor de mac se ascund puteri vindecătoare nebănuite.

Poate că prea puțini știu că macul de câmp este o floare comestibilă și că poate fi folosit inclusiv în scop medicinal.

Ceai de mac pentru tuse

Ceai de mac pentru tuse

Macul de câmp calmează tusea

Francezii obișnuiesc să consume dulceață din flori de mac. Tot în Franța este popular siropul de tuse din petale de mac.

Ceea ce face macul util împotriva afecțiunilor respiratorii este conținutul de mucilagii și antioxidanți (carotenoizi, antocianini).

Petalele macului de câmp au proprietăți emoliente și antispastice.

Călugării greci cunosc eficiența macului în ceea ce privește calmarea rapidă a durerilor în gât și a tusei.

Macul roșu este utilizat în medicina tradițională ca remediu pentru tuse, bronșită, pneumonie, insomnie, diaree, iritații intestinale și urinare, boli febrile cu mâncărimi.

Spre deosebire de macul de grădină (Papaver somniferum), macul de câmp este un sedativ mult mai blând, care nu dă dependență.

Citește și – Macul de câmp – un excelent antitusiv (proprietăți și utilizări medicinale)

Cum se prepară ceaiul din flori de mac

La fel ca în cazul oricărei alte plante medicinale, este important să culegeți macul din zone nepoluate, ferite de traficul rutier.

Pentru prepararea ceaiului se folosește 1 linguriță de petale de mac la 1 cană (250 ml) de apă clocotită.

Se lasă la infuzat 2 minute, apoi se strecoară. Se bea cald, eventual îndulcit cu puțină miere. Ajută în bronșită și durerile de urechi.

Pentru a spori efectul vindecător asupra gâtului, monahii greci obișnuiau să adauge în ceaiul de mac alte două plante utile în tuse, anume cimbrișor și pătlagină.

Atenție! Utilizarea macului în mod inconștient poate duce la apariția unor reacții adverse severe, precum greață, vărsături, contracții ale mâinilor și picioarelor, pierderea cunoștinței, spume la gură.

Aceste efecte secundare au fost raportate la circa 2-3 ore de la consumul a unor cantități mari de mac – 250-500 de grame.

Citește și – Dulceață din flori de mac – o delicatesă cu care se delectează francezii

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Bronșita acută cedează la infuzia din petale de mac, Revista „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, Nr. 17, 10 august – 10 octombrie 2017, Editura Lumea Credinței, București, p. 31

2. Annie’s Remedy, Red Poppy Flowers Papaver rhoeas: https://www.anniesremedy.com/papaver-rhoeas-red-poppy-flowers.php

3. Yahya Kemal Günaydın, Zerrin Defne Dündar, Bora Çekmen, Nazire Belgin Akıllı, Ramazan Köylü, and Başar Cander, Intoxication due to Papaver rhoeas (Corn Poppy): Five Case Reports, Case Report | Open Access, Volume 2015 |Article ID 321360 | 3 pages, Hindawi: https://www.hindawi.com/journals/crim/2015/321360/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.