Tinctura de trifoi roșu oprește răceala de la primele semne
√ Articol documentat
Tinctura de trifoi roșu poate stopa evoluția unei răceli dacă este administrată de la primele semne de boală.
O putem prepara vara, astfel încât în sezonul rece – când se înmulțesc afecțiunile respiratorii – să o avem la îndemână.
Ce proprietăți are trifoiul roșu
Trifoiul roșu (Trifolium partense) este o plantă care crește în mod spontan. Cu siguranță ați mâncați flori de trifoi când erați copii. Au un gust dulce și parfumat.
Conțin vitamina C, vitamina B1 și vitamina B3, glicozide fenolice, flavonoide, izoflavone, cumarine, salicilați și polizaharide. Sunt de asemenea bogate în minerale – calciu, magneziu, fosfor, potasiu și crom.
Trifoiul roșu are efecte antispasmodice, expectorante, antiinflamatoare și anti-astmatice. Este folosit în medicina tradițională pentru răceli, tuse, dureri în gât, bronșită, febră și inflamații pulmonare, mai ales la copii.
Trifoiul roșu acționează și ca un purificator sangvin. Susține procesele naturale de detoxifiere a organismului. De aceea este o plantă benefică în eczeme, psoriazis, iritații și ale probleme ale pielii.
Din florile de trifoi roșu putem face ceai, tinctură, sirop sau alifie.
Citește și – Ceaiul de trifoi roșu – „detergentul” sângelui
Florile de trifoi roșu – recoltare și uscare
Florile de trifoi roșu sunt bune de cules la 1-2 săptămâni după deschidere. Alegeți locuri curate, nepoluate, departe de străzi.
Dacă vreți să păstrați culoarea roșie a florilor, recoltați-le dimineața, pe rouă. Strângeți-le într-un coș.
Se pot folosi în stare proaspătă, la prepararea de ceaiuri. Sau le puteți păstra pentru iarnă.
Florile se întind pe coli albe de hârtie și se acoperă cu o pânză de tifon. Nu trebuie să stea una peste alta, ci să aibă spațiu între ele. Se lasă să se usuce într-un loc întunecos, călduros și bine aerisit (ventilat). Întoarceți-le des. În circa 1-2 săptămâni se vor usca complet.
Florile uscate de trifoi se păstrează în borcane de sticlă sau în pungi de hârtie, într-un loc întunecos, lipsit de umezeală.
Ceai de trifoi roșu pentru tuse și dureri în gât
Ingrediente
- 1-3 lingurițe de flori
- 250 ml de apă clocotită
Preparare
Florile se lasă la infuzat în apă clocotită 15 minute, apoi se strecoară.
Ceaiul de trifoi are efecte calmante atât la nivelul sistemului nervos, cât și a gâtului. Calmează spasmele bronhice și atenuează tusea.
Este util în tusea uscată și tusea spasmodică sau convulsivă. Pentru o eficiență mai mare, se poate asocia cu scoarță de ulm.
Ceaiul de trifoi se administrează intern sau se folosește sub formă de gargară contra durerilor în gât.
Tinctura de trifoi roșu distruge germenii de răceală
Cea mai eficientă formă de administrare a florilor de trifoi împotriva răcelilor este tinctura.
Mod de preparare
Dacă folosiți flori proaspete de trifoi, tocați-le mărunt și umpleți un borcan pe jumătate cu flori.
Dacă folosiți flori uscate, umpleți borcanul pe un sfert cu flori. Este bine să le măcinați prin râșnița electrică de cafea, pentru a ajuta macerarea.
Umpleți borcanul cu alcool de minim 80 de grade (votcă sau brandy). Amestecați și așteptați puțin ca alcoolul să pătrundă plantele. Completați cu alcool dacă mai este nevoie, până la gura borcanului.
Închideți borcanul ermetic și lăsați-l să stea într-un loc întunecos 6 săptămâni.
Agitați recipientul odată la 2-3 zile. Dacă mai este nevoie de alcool, completați pe măsură ce acesta se evaporă.
Strecurați printr-un tifon des. La final, stoarceți tifonul cu plante pentru a extrage tot lichidul.
Transferați tinctura obținută într-un borcan curat. Lăsați la decantat în frigider peste noapte. A doua zi filtrați din nou, printr-un tifon des.
Depozitați tinctura de trifoi în sticle închise la culoare, cu dop picurător.
Mod de administrare
Doza standard de tinctură pentru adulți este de 30-60 de picături, de 3 ori pe zi, administrată cu ¼ pahar de apă sau ceai.
Pentru răceală, tuse convulsivă, bronșită
De îndată ce simțiți că se apropie o răceală, luați tinctură de trifoi roșu. Primele semne de răceală sau gripă sunt iritația sau usturimea în gât și nasul înfundat.
În câteva ore de la administrarea tincturii ar trebui să observați deja o îmbunătățire a simptomelor. Tinctura de trifoi roșu desfundă sinusurile, reduce congestia și secrețiile nazale.
Tinctura de trifoi poate ajuta și la echilibrarea hormonală: reduce simptomele menstruale și disconfortul cauzat de menopauză și îmbunătățește fertilitatea.
Citește și – Trifoiul roşu – o plantă benefică pentru femei
Poate fi folosită și ca tonic hrănitor, datorită conținutului bogat în vitamina C, vitamine din complexul B, calciu, fier, crom, magneziu, fosfor, potasiu, antioxidanți și rășini.
Tinctura de trifoi decongestionează sistemul limfatic și îmbunătățește fluxul limfatic. Totodată, are efect relaxant la persoanele care suferă de isterie sau suprasolicitare la locul de muncă.
Trifoiul roșu scade colesterolul și menține sănătatea oaselor după menopauză
Studiile recente au arătat că trifoiul roșu reduce semnificativ disconfortul provocat de menopauză. Acest efect se datorează conținutului de izoflavone.
Izoflavonele sunt fitoestrogeni (hormoni din plante). Studiile au arătat că extractul de izoflavone din trifoiul roșu produce efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular și scheletal.
Trifoiul roșu reduce trigliceridele și colesterolul, îmbunătățește sănătatea arterelor și oaselor la femeile post-menopauzale.
Din florile de trifoi roșu poate fi preparată și o alifie bună pentru răni. Curăță rănile și accelerează procesul de vindecare.
Precauții și contraindicații
Botanistul Richard Whelan spune că trifoiul roșu este o plantă blândă, dar cu o acțiune penetrantă. Este sigură pentru majoritatea persoanelor.
Nu trebuie însă folosită în paralel cu medicamente anticoagulante deoarece subțiază sângele. Poate fi contraindicată și femeilor cu boli hormonale, din cauza conținutului de fitoestrogeni.
Surse articole
1. The Mommy Herbalist, Red Clover – A Powerful Herb: https://themommyherbalist.com/2014/09/red-clover-a-powerful-herb/
2. Luis A Hidalgo, Peter A Chedraui, Nancy Morocho, Susana Ross, Glenda San Miguel, The Effect of Red Clover Isoflavones on Menopausal Symptoms, Lipids and Vaginal Cytology in Menopausal Women: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, Randomized Controlled Trial Gynecol Endocrinolog. 2005 Nov; 21(5):257-64: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373244/
3. Nancy L Booth, Colleen E Piersen, Suzanne Banuvar, Stacie E Geller, Lee P Shulman, Norman R Farnsworth, Clinical Studies of Red Clover (Trifolium Pratense) Dietary Supplements in Menopause: A Literature Review, Menopause. Mar-Apr 2006; 13 (2): 251-64: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16645539/
4. Soheila Ehsanpour, Kobra Salehi, Behzad Zolfaghari and Soheila Bakhtiari, The effects of red clover on quality of life in post-menopausal women, Iran J Nurs Midwifery Res. 2012 Jan-Feb; 17(1): 34–40: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590693/
5. Masumeh Ghazanfarpour, Ramin Sadeghi, Robab Latifnejad Roudsari, Khadijeh Mirzaii Najmabadi, Mojtaba mousavi bazaz, Somayeh abdolahian and Talat Khadivzadeh, Effects of red clover on hot flash and circulating hormone concentrations in menopausal women: a systematic review and meta-analysis, Avicenna J Phytomed. 2015 Nov-Dec; 5(6): 498–511: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678495/
6. Anne Cathrine Thorup, Max Norman Lambert, Henriette Strøm Kahr, Mette Bjerre, and Per Bendix Jeppesen, Intake of Novel Red Clover Supplementation for 12 Weeks Improves Bone Status in Healthy Menopausal Women, Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 689138: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4523657/
7. Herbal Academy, RED CLOVER, RED CLOVER, BRING HEALING ON OVER – RED CLOVER TEA: https://theherbalacademy.com/red-clover-tea/
8. Herbal Academy, HOW TO MAKE A TINCTURE: https://theherbalacademy.com/how-to-make-a-tincture/
9. Mountain Rose Herbs, How to Make Herbal Tinctures: https://blog.mountainroseherbs.com/guide-tinctures-extracts
10. Zoe Keller, Red Clover Tincture, One Beet Wellness: https://onebeetwellness.com/red-clover-tincture/