Trifoiul roşu – o plantă pentru sănătatea femeilor
Trifoiul roşu (Trifolium pratense) este o plantă de mare ajutor pentru femei.
Deoarece conţine fitoestrogeni, este considerat un aliat hormonal pentru femeile de vârsta a 3-a.
Cuprins
Trifoi roșu – proprietăți
Trifoiul roşu conţine proteine, vitaminele A, B, B2, B12, C, E şi K, precum şi calciu, fier, magneziu, fosfor şi potasiu.
Are efect depurativ, diuretic, estrogenic, antiinflamator, emolient, cicatrizant, antitumoral, sedativ şi tonic.
Florile roşii ale acestei plante au un rol deosebit asupra glandelor din organism.
Acţionează la nivelul hormonilor şi structurilor nervoase.
Există o anumită substanţă în această plantă care reduce considerabil simptomele depresiei la femeile care au intrat la menopauză. De asemenea, trifoiul roşu poate proteja integritatea oaselor odată cu înaintarea în vârstă.
Indicații terapeutice
• tuse convulsive, astm bronşic şi bronşite
• inflamaţii ale căilor urinare
• intoxicaţii şi infecţii cronice din orgaism
• reumatism, artroze
• osteoporoza
• tulburări de menopauză
• colesterol mare
• probleme digestive
• boli de ficat, hepatite
• cheaguri de sange şi tromboze
• boli de piele: acnee, eczeme, ulceraţii, dermatoze cronice şi psoriazis
• cancerul uterin şi ovarian
• infertilitate la femei
• tumori
În ce boli ajută trifoiul roșu
Preparatele pe bază de trifoi roşu ajută la eliminarea toxinelor, a retenţiilor de apă şi a acidului uric, la curăţarea ficatului şi la purificarea sângelui.
Protejează sistemul cardiovascular şi reduce colesterolul rău la bărbaţi.
Planta are calităţi analgezice şi antibacteriene, fiind un bun apărător împotriva virozelor de sezon şi infecţiilor respiratorii.
Luptă cu bolile canceroase, atât la femei, cât și la bărbați. Previne şi ajută la tratarea cancerului endometrial şi a cancerului de prostată.
Stopează dezvoltarea tumorilor maligne şi ajută sistemul imunitar să lupte contra celulor canceroase.
Moduri de administrare
Trifoiul roşu se poate consuma sau prepara sub formă de ceai, din planta uscată.
Pulberea sau maceratul la rece sunt cele mai bune forme de administrare, deoarece păstrează proprietăţile curative ale plantei.
Pulberea de trifoi roşu se obţine prin măcinarea plantei prin râşniţa de cafea. Se ia câte o linguriţă, de 4 ori pe zi.
Maceratul de trifoi roşu se prepară din 5 linguriţe de plantă la un litru de apă. Se lasă 6-8 ore la macerat la temperatura camerei.
Se pot face şi băi cu trifoi roşu, antireumatism. Petalele de trifoi roşu se pot folosi şi în salate, şi consumate ca atare.
Contraindicații
Trifoiul roşu nu se recomandă femeilor însărcinate, pentru că poate produce avort.
Persoanele care urmează tratamente cu anticoagulante sau salicilaţi trebuie să evite tratamentele cu această plantă.
multumesc pt informatii
multumesc.
Interesant.Tocmai observasem ca am trifoi cu flori rosii prin gazon:)Au un miros foarte placut.
Se consuma doar floarea sau toata planta?