Ceai dietetic, util în diabet și obezitate

Articol documentat

Această rețetă de ceai dietetic, util în diabet și obezitate este recomandată de fitoterapeuți români și a fost publicată în cartea „Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică”.

Împotriva diabetului și a altor tulburări metabolice, cele mai bune remedii naturale sunt reprezentate de frunzele diverselor specii de plante și arbori, precum:

  • frunze de afin, frunze de dud, frunze de nuc, tecile de fasole, brusturele, anghinarea, salvia și urzica.
Ceai dietetic diabet obezitate

Ceai dietetic diabet obezitate: Freepik.com

Găsim aceste plante în formula de ceai de mai jos, propusă de farmaciștii români Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu.

Citește și – Zmeura conține compuși benefici în obezitate și diabet (studii noi)

Ceai dietetic – rețetă

Ingrediente

  • frunze de afin
  • frunze de dud
  • frunze de nuc
  • teci de fasole
  • mentă
  • păpădie

Preparare

Se amestecă toate plante în părți egale. Pentru a obține o cană de ceai, folosiți 1 linguriță din amestecul de plante la 250 ml de apă clocotită.

Se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Acest ceai dietetic se poate îndulci cu zaharină (mai ales dacă este consumat de diabetici).

Se administrează câte 2-3 căni de ceai pe zi.

Indicații terapeutice

Formula de plante folosite la acest ceai are efecte carminative, astringente și anti-diabetice.

Ceaiul calmează disconfortul digestiv care poate să apară după masă.

Este indicat ca adjuvant în diabet și în tulburările digestive cronice. Poate fi util și în curele de slăbire.

Citește și – Cicoarea curăță ficatul de grăsimi, ajută la vindecarea celulelor hepatice, scade colesterolului, combate diabetul și obezitatea

Beneficiile plantelor din acest ceai 

Atât frunzele, cât și fructele afinului au efecte antidiabetice naturale. Ajută la scăderea glicemiei. Sunt de asemenea utile în diaree și infecții urinare.

Brusturele este un purificator excepțional al corpului. Mai ales al sângelui. Este recomandat în diabet, boli de ficat, pietre la rinichi și afecțiuni ale pielii.

Frunzele de dud au efecte similare frunzelor de afin, antidiabetice și antidiareice.

Frunzele de nuc pot completa o formulă de ceai antidiabetic. Au efecte benefice și în boli de piele, boli de ochi și stomatită.

Mulți autori remarcă faptul că păpădia ajută în afecțiunile care au la bază o tulburare glandulară. Planta este indicată în obezitate, diabet și boli hepatice.

Urzicile sunt depurative și diuretice. Au o acțiune pozitivă asupra rinichilor. Vitaminizează, mineralizează și revigorează organismul la început de primăvară. Au și efecte hemostatice (opresc sângerările).

Pe lângă faptul că dă o aromă mai plăcută oricărui ceai, menta sau izma are efecte bune asupra tractului digestiv și respirator.

Calmează stările de greață, spasmele gastrointestinale, reduce vărsăturile și diaree. ajută de asemenea în dispepsie și dischinezie biliară.

De remarcat este faptul că păpădia, urzica și nucul sunt utile și în reducerea predispoziției spre îngrășare sau obezitate, o altă tulburare metabolică tot mai des întâlnită.

Înainte de a începe orice tratament naturist, este indicat să vă adresați medicului de familie. Asigurați-vă că plantele sau produsele pe care doriți să le folosiți nu interferează cu medicamentele pe care le luați și nu sunt contraindicate în bolile de care suferiți.

Citește și – Dieta Paleo poate trata sindromul metabolic (diabet, obezitate, hipertensiune arterială)

Sursă articol: Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Ceai dietetic, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 283-284

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.