CICOAREA curăță FICATUL de GRĂSIMI, ajută la vindecarea celulelor hepatice, scade COLESTEROLUL, combate DIABETUL și OBEZITATEA

Cicoarea (Cichorium intybus) face parte din buchetul de plante medicinale pe care primăvara ni le oferă din abundență în mod gratuit. Puțini dintre noi știu că această plantă este rudă apropiată cu păpădia și salata verde.

În unele zone din Europa, cicoarea este folosită ca plantă comestibilă, fiind adăugată mai ales în salate.

Cicoare

Vechii egipteni foloseau cicoarea pentru purificarea sângelui și vindecarea afecțiunilor ficatului.

Se spune că din rădăcina de cicoare uscată și măcinată a fost preparată prima cafea, pentru trupele lui Napoleon. Astăzi, cafeluța de cicoare a recâștigat în popularitate, mai ales în rândul celor care nu au voie de cafeină.

În medicina populară, cicoarea este considerată un tonic hepatic foarte bun. Este de asemenea utilizată pentru detoxifiere, calmarea nervilor și a stomacului deranjat, reglarea ritmului inimii, tratarea osteoartritei, gutei și diabetului.

Frunzele zdrobite de cicoare ajută la vindecarea rănilor și inflamațiilor, dacă sunt aplicate sub formă de cataplasme.

_____________________________________________________________________________________________________

Profesorul Constantin Milică recomandă cicoarea persoanelor cu boli ale aparatului digestiv, îndeosebi celor hepatice. Aceasta conține inulină, glicozizi și principii amare, care stimulează funcțiile ficatului, ajută la decongestionarea ficatului, eliminarea grăsimilor acumulate în ficat și creșterea fluxului biliar.

Cafea din Rădăcină de Cicoare

Se folosesc rădăcinile de cicoare, care se prepară sub formă de decoct (fierbere de 20 de minute). Decoctul se bea înainte de mesele principale.

Este indicat în hepatitele cronice stabile sau aflate în evoluție, în steatoză hepatică, ascită și ciroză hepatică

Cicoarea stimulează funcția celulelor hepatice lezate de boală sau cirozate, și favorizează vindecarea.

Această plantă este indicată și în colecistită, angiocolită, dischinezie biliară, precum și persoanelor care suferă de constipație, diabet (scade glicemia), obezitate (reglează apetitul) și hipercolesterolemie

_____________________________________________________________________________________________________

În ascită, prof. Constantin Milică o asociază cu alte plante: pelin alb, mesteacăn, coada-calului, ienupăr, pătrunjel creț, fasole, soc și ceapă.

În ciroză, rădăcina de cicoare se poate asocia cu: anghinare, păpădie, gălbenele, pelin, rostopască, pufuliță și salvie. În hepatite, cicoarea se poate combina cu: sunătoare, coada-șoricelului, rostopască, anghinare, armurariu, păpădie, sulfină, cimbrișor și gălbenele.

În icter se poate asocia cu pufulița și ținatura (fierea-pământului). În dischinezia biliară cu anghinare, coada-șoricelului, gălbenele, mentă, păpădie, rostopască, sunătoare, roiniță și pelin.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Cap. II, Bolile Aparatului Digestiv, p. 94- 153

2. Mercola, What Is Chicory Good For? http://foodfacts.mercola.com/chicory.html

3. Natural News, Chicory is especially great for your liver and digestive tract: http://www.naturalnews.com/044013_chicory_root_healthy_digestion_constipation_remedies.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.