Dieta PALEO poate trata SINDROMUL METABOLIC (diabet, obezitate, hipertensiune arterială)

Sindromul metabolic nu este o boală distinctă, ci mai curând un grup de simptome. De regulă, precedă diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Studiile au arătat că adoptarea diete Paleo poate anula disfuncțiile metabolice. Acest regim alimentar ar putea îmbunătăți greutatea corporală, profilul lipidelor (grăsimile din sânge) și rezistența la insulină în numai 2 săptămâni.

Dieta paleo – benfica in diabet, obezitate, boli de inima

Diagnosticul de sindrom metabolic se pune atunci când o persoană prezintă unul sau mai mulți din următorii markeri:

– circumferință abdominală mare
– tensiune arterială crescută
– nivel crescut de glucoză a jeun
– nivel crescut de trigliceride
– nivel mic de colesterol HDL („bun”)

Sindromul metabolic ar trebui considerat un semnal de alarmă care ne avertizează că sănătatea noastră este în pericol. Fiecare din simptomele enumerate mai sus reprezintă un factor de risc separat pentru diabet și boli cardiovasculare.

Cercetătorii susțin că dieta Paleo ar putea reduce markerii de „diabezitate” (diabet și obezitate) și fi utilă persoanelor care au dezvoltat deja de rezistență la insulină.

Sindromul metabolic, rezistența la insulină și bolile de inimă

Aceste trei boli au multe lucruri în comun. În primul rând, sunt boli ale societății moderne, rata lor crescând după anul 1990, mai precis după revoluția industrială.

Modificările drastice survenite în alimentație începând cu această perioadă a dus la creșterea ratelor de boli cardiovasculare și metabolice: consumul de uleiuri hidrogenate (grăsimi trans), produse alimentare procesate și zaharuri rafinate. Inclusiv consumul de cereale a crescut foarte mult în ultimul secol.

La populațiile (îndeosebi triburile) care au păstrat dieta tradițională „a vânătorului”, boli precum diabetul de tip 2, afecțiunile cardiace și sindromul metabolic, sunt aproape inexistente.

De pildă, triburile Masai, Kitavan și Machiguenga consumă foarte puține sau aproape de loc cereale rafinate și zaharuri procesate.

Rezistența la insulină și inflamația sunt cauzele principale ale sindromului metabolic. Dieta noastră modernă conține numeroase produse care contribuie la aceste cauze:

– uleiuri industrializate (au efecte pro-inflamatoare)
– cereale procesate și carbohidrați rafinați (produc inflamații și disfuncții metabolice la șoareci, cel mai probabil prin perturbarea microbiomului intestinal)
– aportul excesiv de zahăr alb (mai ales sirop de porumb bogat în fructoză-glucoză, asociat cu inflamații și rezistența la insulină).

Triburile care și-au modernizat dieta au dezvoltat rapid boli metabolice moderne. Acest lucru arată cât de periculoasă este dieta occidentală descrisă mai sus.

Ce se întâmplă când adepții acestei diete adoptă dieta tradițională Paleo? Sindromul metabolic este anulat.

Dieta Paleo a fost comparată în studii cu alte diete sănătoase sau benefice pentru inimă care sunt astăzi în vogă. Spre deosebire de alte diete, care se concentrează pe macronutrienți, dieta Paleo este axată pe evitarea anumitor grupuri de alimente, cu rezultate foarte bune.

Mai precis, se exclud din alimentație zahărul rafinat, alimentele procesate, uleiurile rafinate și cerealele. Se evită de asemenea lactatele și leguminoasele. Accentul cade pe consumul de carne slabă, pește, legume, ouă, fructe și nuci.

Dieta Paleo – benefică pentru persoanele cu diabet de tip 2

Dieta Paleo a fost comparată cu dieta recomandată de Asociația Americană a Diabetului pe o perioadă de 14 zile la persoane cu diabet de tip 2. Ambele grupuri au raportat schimbări pozitive la nivelul greutății corporale și a sensibilității insulină, însă doar dieta Paleo a produs modificări pozitive la nivelul glucozei a jeun și a colesterolului total și LDL.

La persoanele cu rezistență la insulină și boli de inimă, 12 săptămâni de dietă Paleo a produs efecte mai bune asupra circumferinței taliei și a măsurătorilor glucozei, comparativ cu dieta Mediteraneană.

Benefică pentru persoanele cu sindrom metabolic

La persoanele care aveau deja sindrom metabolic, dieta Paleo a scăzut numai după 2 săptămâni nivelul de colesterol, tensiune arterială și trigliceride, și a crescut colesterolul HDL. A fost mai eficientă decât dieta recomandată de Dutch Health Council. Pe durata dietei paleo, numărul simptomelor de sindrom metabolic au scăzut.

Comparativ cu dieta recomandată de Asociația Americană a Inimii, dieta Paleo a produs rezultate mai bune în ceea ce privește scăderea nivelurilor de colesterol LDL și trigliceride.

Benefică și pentru persoanele sănătoase

La persoanele sănătoase, dieta Paleo a îmbunătățit greutatea corporală, circumferința taliei și tensiunea arterială sistolică în doar 3 săptămâni. La persoanele sedentare fără obezitate, dieta Paleo a îmbunătățit insulina plasmatică, tensiunea arterială, colesterolul total și LDL și trigliceridele.

Rezultatele acestor studii arată că inclusiv și pe termen scurt (2 săptămâni), dieta Paleo poate îmbunătăți markerii lipidelor și măsurătorile sindromului metabolic.

Cu toate acestea, se consideră a fi o dietă greu de urmat, cu prea multe restricții. Dieta Paleo este într-adevăr un stil de viață, care presupune nu doar controlul alimentației, ci și a mișcării fizice, a stresului, a somnului și a expunerii la toxine.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 9706′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Chris Kresser, „How a Paleo Diet Can Reverse Metabolic Syndrome”: https://chriskresser.com/how-a-paleo-diet-can-reverse-metabolic-syndrome/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.