Siropul de pătlagină – bronșite, traheite, boli ale plămânilor

Articol documentat

Siropul de pătlagină este un remediu vechi pentru tuse, bronșite, boli de plămâni. Este bine să știm că plantele care conțin mucilagii – precum pătlagina – sunt foarte utile în afecțiunile respiratorii.

Datorită efectelor sale emoliente, pătlagina calmează membranele mucoase iritate sau inflamate.

Sirop patlagina reteta si beneficii

Sirop patlagina reteta si beneficii: Freepik – www.freepik.com

Ce conține pătlagina

Pătlagina este bogată în fibre și mucilagiu. Conține de asemenea:

  • proteine
  • acizi (oleic, salicilic, cafeic, citric, ferulic, planteolitic, clorogenic, fumaric)
  • alcaloizi
  • taninuri
  • flavonoide (luteolină, nepetină, noscapină)
  • aminoacizi (apigenină)

Grație proprietăților expectorante și decongestive, pătlagina stimulează eliminarea mucozităților acumulate în tractul respirator.

În ce boli ajută pătlagina

Pătlagina tratează durerile în gât și leziunile bucale cauzate de infecții. La fel ca nalba mare (o altă plantă bogată în mucilagii), este utilă în răgușeală.

În aceste scopuri se recomandă infuzia obținută dintr-o linguriță de frunze uscate și 1 cană cu apă clocotită. Se folosește ca apă de gură sau sub formă de gargară.

Pătlagina are de asemenea acțiune antibacteriană. De aceea poate ajuta la eliminarea patogenilor care cauzează infecții respiratorii.

Citește și: Sirop de soc și pătlagină – reduce durata și severitatea unei gripe sau răceli

Pătlagina poate fi folosită în numeroase simptome și afecțiuni:

  • tuse
  • astm bronșic
  • faringită
  • laringită
  • bronșită
  • traheită
  • afonie (răgușeală)
  • tuberculoză
  • alte boli pulmonare
  • diaree
  • ulcere gastro-duodenale
  • hipertensiune arterială
  • colesterol mărit
  • ateroscleroză

Citește și: Pătlagina curăță stomacul ca nici o altă plantă și este folositoare persoanelor cu boli de ficat, rinichi și plămâni

Sirop de pătlagină – rețetă

Această rețetă este recomandată de biologul român Gheorghe Mohan.

Ingrediente

  • 200 g de frunze de pătlagină
  • 400 ml de apă
  • 100 g de miere

Cum se prepară siropul de pătlagină

Acest sirop se prepară din frunze proaspete de pătlagină. Se pun într-un ibric cu apa și se fierb jumătate de oră. Se lasă la răcit, apoi se strecoară.

În ceaiul obținut se adaugă mierea. Se amestecă bine, până la omogenizare.

Cum se administrează siropul de pătlagină

Adulții pot lua câte 3-6 linguri de sirop pe zi. Doza pentru copii este mai mică, de 6 lingurițe pe zi.

Siropul de pătlagină se ține în frigider. Rezistă o săptămână.

Autorul recomandă acest remediu persoanelor care suferă de bronșite, traheite sau afecțiuni pulmonare.

Terapeuta Maria Treben spune că siropul de pătlagină ajută și la curățarea sângelui de toxine.

Citește și: Siropul de pătlagină elimină toxinele din sânge (rețetă + mod de administrare)

Farmaciștii Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu menționează de asemenea proprietățile laxative, diuretice, hemostatice, anti-diareice, hipotensive și hipocolesterolemiante.

Patlagina

Patlagina

Când se culege pătlagina

Putem culege pătlagină începând cu luna mai și tocmai până în octombrie. Recoltarea este bine să se facă pe timp uscat, după ce s—a ridicat roua.

Frunzele tinere se culeg primăvara și pot fi folosite la salate sau la gătit. Sunt bogate în vitamina C, vitamina A, colină, vitamina K, calciu și potasiu. Se păstrează în recipiente etanș, la loc umbros.

Vrei să afli mai multe despre pătlagină și utilizarea ei în scop medicinale. Citește totul despre pătlagină în ACEST ARTICOL.

Cumpără de aici remedii naturale tuse:

[wcepe_products ids= ‘14208, 10490, 14201, 14211′ button=’Cumpără aici’]

Surse articol:

1. Botanical Online.com, Greater Plantain Properties: https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/greater-plantain-properties

2. Gheorghe Mohan, Sirop de pătlagină, Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor, Editura Corint, București, 2013, p. 166

3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Pătlagina, Plante Medicinale – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 125-126

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.