Pătlagina – proprietăți, utilizări și contraindicații

Descoperă ce proprietăți are pătlagina și în cât de multe feluri o poți folosi! Află cum se prepară și ce contraindicații are.

Pătlagina este o minune de plantă! Este atât de versatilă, încât o poți folosi atât pentru afecțiuni interne, cât și pentru probleme externe.

Patlagina proprietati contraindicatii

Patlagina proprietati contraindicatii

Pătlagina – proprietăți

Pătlagina este considerată o plantă răcoritoare, care combate fierbințeala. Mai precis, trage fierbințeala din piele și vindecă țesutul vătămat.

Din acest motiv este utilă în arsuri, mâncărimi, dureri ascuțite, umflături, inflamații, în general zone care emană căldură și se înroșesc.

Pătlagina are proprietăți emoliente, expectorante, diuretice, astringente, antiinflamatoare, vulnerare și antimicrobiene.

Când se culege pătlagina

Pătlagina se culege începând cu luna mai și până în luna iulie. Află care sunt lunile în care se culeg celelalte plante medicinale, în acest articol. Pătlagina crește pe câmpii, la marginea drumurilor, în șanțuri. Din acest motiv mai este cunoscută sub numele de „regele drumului”.

Cum arată pătlagina:

patlagina (plantago lanceolata)

patlagina ingusta (plantago lanceolata)

Există două tipuri de pătlagină: pătlagină îngustă (Plantago lanceolata) și pătlagină lată (Plantago major). Ambele au proprietăți similare și se folosesc la fel. 

Pătlagina – utilizări interne

La nivel intern, cele mai cunoscute sunt utilizările sale în afecțiunile respiratorii:

tuse (uscată sau convulsivă)
– astm bronșic și astm pulmonar (se asociază cu cimbru în cantități egale, sub formă de ceai)
– secreții abundente
– tuberculoză pulmonară

Pătlagina curăță stomacul și prin urmare are un efect excelent asupra sângelui, ficatului și rinichilor. Terapeuta Maria Treben o recomandă persoanelor bolnăvicioase, slabe, palide, celor care tușesc și sunt răgușiți, precum și celor care fac eczeme sau au erupții pe piele.

Pătlagina – utilizări externe

Pătlagina „coase” rănile și poate fi utilă în tot felul de afecțiuni ale pielii:

– tăieturi minore
– zgârieturi, crăpături
– bășici
– furuncule
– înțepături și mușcături de insecte, păianjeni, scorpioni, câine turbat
– răni deschise
– răni infectate
– infecții oculare
– tumori
– hemoroizi
– rupturi după naștere
ulcer varicos
– tromboză

Cum se folosește pătlagina

În scop medicinal se folosesc frunzele tinere, rădăcina și semințele de pătlagină. Pătlagina se poate folosi sub formă de infuzie (inclusiv pentru băi de șezut), alifie sau cremă, comprese din frunze, sirop sau tinctură.

Ceai de pătlagină

Ceaiul de pătlagină are un efect vindecător remarcabil asupra tractului digestiv. Mai precis, calmează țesuturile inflamate și le vindecă.

Poți bea ceai de pătlagină dacă suferi de intestin permeabil, ulcer stomacal, boala intestinală inflamatorie sau reflux de acid.

Datorită acțiunii sale emoliente și răcoritoare, pătlagina poate fi utilizată în tusea acută și cronică. Ajută mai ales în tusea uscată, sâcâietoare care persistă după o răceală.

Ceaiul de pătlagină se prepară din 30 g de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 4 ore sau chiar peste noapte. Astfel vei beneficia de calitățile nutritive ale plantei.

În afecțiunile acute, botanista Ian Opal Kesling din Portland recomandă 1-2 ml de tinctură, de 6 ori pe zi, sau 1,4 litri de ceai, administrat pe parcursul zilei.

Comprese cu frunze de pătlagină

Cele mai bune efecte la nivel extern se obțin prin folosirea frunzelor verzi de pătlagină. Aceste se zdrobesc puțin și se aplică pe locul afectat. Dacă ai în casă frunze uscate de pătlagină, le poți înmuia puțin în apă pentru a le rehidrata. Aplică-le apoi sub formă de compresă.

Crema de pătlagină

Crema de pătlagină este excelentă pentru piele. Combate inflamațiile, vindecă țesuturile lezate și ajută cicatrizarea. Iată în ce afecțiuni o poți folosi:

• iritații
• herpes
• inflamații articulare
• bursită
• tenosinovită
• ulcer varicos
• ten uscat
• riduri

Aplică puțină cremă de pătlagină pe zona afectată, de 2-3 ori pe zi. Este indicat să faci un test de sensibilitate înainte, aplicând crema pe o porțiune mică de piele. Dacă apar reacții alergice, evită să folosești acest produs.

Semințe de pătlagină

Semințele de pătlagină, comercializate sub numele de „psyllium”, ajută la reglarea tranzitului intestinal. Cei mai mulți le folosesc pentru constipație și colesterol.

Pătlagina – contraindicații

Deși este considerată o plantă sigură, există câteva contraindicații la pătlagină pe care este bine să le știi.

Persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui trebuie să evite pătlagina. Această plantă poate crește riscul de coagulare excesivă a sângelui.

Totodată, pătlagina poate afecta absorbția medicamentelor în intestin. Mai cu seamă absorbția digoxinei și a litiului. Este bine, așadar, să ocolești această plantă dacă iei astfel de medicamente. Sau, o poți folosi la câteva ore distanță de la administrarea medicamentelor.

O altă recomandare este ca persoanele care iau diuretice să nu folosească produse pe bază de pătlagină deoarece crește eliminarea potasiului din corp.

Pătlagina poate crește acidul din stomac și secreția sucurilor digestive. De aceea este indicat să o eviți dacă ai reflux de acid.

Nu folosi pătlagina sau alte plante medicinale dacă ești gravidă sau alăptezi, fără să consulți medicul mai întâi!

Cumpără de aici produse care conțin pătlagină:

[wcepe_products ids= ‘4497, 4338′ button=’Cumpără aici’]

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și ai găsit aceste informațiile folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie:

1. Herbs with Rosalee, Plantain Herb, Herbal Remedies Advice.ro: https://www.herbalremediesadvice.org/plantain-herb.html
2. Maria Treben, Pătlagina Îngustă, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-43
3. Ian Opal Kesling, Plantain, Herb Rally: https://www.herbrally.com/monographs/plantain

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.