Untișorul oprește evoluția varicelor și vindecă hemoroizii sângeroși

Articol documentat

Untișorul (Ranunculus ficaria) este una din verdețurile de mare valoare care răsar primăvara devreme, alături de urzici, măcriș, leurdă, spanac și ștevie.

Crește la discreție în grădini, livezi, păduri și în parcuri. Unii îl cunosc și după numele de „grâușor”.

Untisor

Untisor (Ranunculus ficaria)

Este bogat în minerale, proteine și vitamina C. Are proprietăți antibacteriene, antifungice, astringente și calmante asupra mucoaselor. 

Se recoltează în perioada martie-aprilie. Odată ajunsă la maturitate sau intrată în vară, planta devine toxică.

Untișorul în medicina tradițională

În limba engleză veche untișorul se numește „Pilewort”, care înseamnă „planta hemoroizilor”. Această denumire a primit-o deoarece a fost considerat mult timp un leac util pentru bolile hemoroidale.

Culpepper vorbește despre faptul că decoctul de frunze și rădăcini de untișor este un remediu cunoscut din experiență pentru hemoroizi.

Și fitoterapeutul Ovidiu Bojor citează utilizările străvechi ale untișorului în hemoroizi, scorbut și afecțiuni ale pielii, însă face precizarea că oamenii nu îl mai folosesc astăzi în aceste scopuri.

Cel mai des este consumat în salate din frunzele tinere. Se fac cure la început de primăvară pentru vitaminizarea și remineralizarea corpului.

Citește și: Cura de detoxifiere și imunizare a organismului primăvara – dr. Doru Laza

În ce boli ajută untișorul

Printre pustnici există obiceiul ca în Săptămâna Patimilor din Postul Mare să se mănânce salată de untișor. Asta deoarece planta pregătește stomacul pentru digerarea mâncărurilor mai grele care vor fi servite de sărbători.

Untișorul îmbunătățește digestia și ajută la eliminarea toxinelor.

» detoxifierea organismului după iarnă
» astenia de primăvară
» drenarea limfei
» îmbunătățirea circulației de la nivelul venelor
» ameliorarea afecțiunilor pielii
» varice și hemoroizi
» răni și gingii care sângerează
» articulații umflate
» negi

Cum se consumă untișorul

De la untișor se folosesc doar frunzele, care se recoltează înainte de apariția florilor. Untișorul înflorit este toxic.

Cura cu frunze verzi de untișor

Frunzele se pot consuma ca atare, în doze maxime de 100 g pe zi. Se fac cure de 14 zile.

Persoanele cu varice pot obține o ameliorare semnificativă dacă mănâncă zilnic câte 50 de grame de frunze de untișor în salate, sau tocate, amestecate cu ulei de măsline și servite pe pâine uscată/prăjită.

Citește și: Primăvara ar trebui să consumăm 40% mâncăruri crude și 60% mâncăruri gătite

Cataplasme cu untișor pentru varice

Planta se poate folosi și extern, sub formă de cataplasme. Frunzele tocate se aplică pe zonele afectate de varice și se fixează cu un bandaj. Se lasă să acționeze 2 ceasuri, preferabil seara.

Frunzele proaspete de untișor remediază constipația și implicit hemoroizii. Pe hemoroizii care sângerează se pun comprese calmante cu suc de untișor.

Salată de untișor

Frunzele de untișor se pot folosi la salate sau sub formă de infuzie. Salata se face din două mâini de frunze, spălate și tocate. Se adaugă ceapă verde, ulei de măsline, suc de lămâie și sare. Dacă se servește cu mâncăruri grase sau grele, untișorul reduce efectele toxinelor conținute de acestea.

Infuzia se prepară din 30 g de frunze de untișor și 500 ml de apă.

Alifie de untișor

Extern se poate utiliza ca alifie (cu untură), cataplasmă sau supozitoare. Pentru abcesele externe, alifia de untișor se poate combina cu alifie de pătlagină. 

Surse bibliografice:

1. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Untișorul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 109
2. Botanical.com, Celandine, Lesser: https://botanical.com/botanical/mgmh/c/celles44.html
3. Mariana Borloveanu, Untișorul, Revista „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, Nr. 9, 10 aprilie – 10 iunie 2016, Editura Lumea Credinței, pp. 14-16
4. RxList, Lessen Celandine: https://www.rxlist.com/lesser_celandine/supplements.htm

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.