Ceaiuri pentru ficat gras

Articol documentat

Boala ficatului gras – cunoscută și sub numele de „steatoza hepatică”, este una din cele mai frecvente afecțiuni hepatice. Dacă vrei să abordezi această problemă naturist, fitoterapia recomandă câteva ceaiuri pentru ficat gras pe care le poți încerca.

În mod normal, ficatul nu ar trebuie să conțină deloc grăsime sau decât o cantitate foarte mică. De aceea boala ficatului gras este mai des întâlnită la persoanele supraponderale sau obeze.

Ceaiuri din plante pentru ficat gras

Ceaiuri din plante pentru ficat gras: Rawpixel.com – www.freepik.com

Boala ficatului gras –  4 stadii de dezvoltare

Steatoza hepatică este o boală cu o evoluție lentă. Se dezvoltă în mai multe faze sau stadii:

Faza 1: Steatoză simplă

Pacientul prezintă o acumularea mare, dar nedăunătoare de grăsime în celulele ficatului. Este depistată de regulă în timpul unor analize efectuate cu alt scop.

Se estimează că în Marea Britanie, una din trei persoane are o cantitate mică de grăsime în ficat. În cazul lor, boala ficatului gras se află într-o fază de început.

Steatoza hepatică în stadiul 1 nu este periculoasă. Dacă este descoperită devreme, evoluția ei poate fi stopată.

Există strategii de reducere a cantității de grăsime din ficat care pot fi aplicate pentru a împiedica agravarea bolii.

Sunt persoane care au steatoză hepatică doar de gradul 1, când boala nu este periculoasă. De aceea nici nu conștientizează că au această problemă.

Însă dacă nu este diagnosticată, nici tratată corespunzător, există șanse mici ca boala ficatului gras să se agraveze în timp, provocând vătămări severe la nivelul ficatului sau chiar ciroză hepatică.

Faza 2: Steato-hepatită non-alcoolică

Este o formă mai serioasă, în care ficatul deja s-a inflamat.

Faza 3: Fibroză

Inflamația continuă de la nivelul ficatului produce țesut cicatricial în jurul ficatului și a vaselor de sânge din apropiere. Ficatul însă are încă o funcție normală.

Un pacient cu fibroză poate ajunge la ciroză în decursul mai multor ani. Acesta trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a împiedica agravarea și evoluția bolii, prin schimbarea stilului de viață.

Faza 4: Ciroză

Este cea mai gravă fază a steatozei hepatice. Se poate instala după ani de zile de inflamație persistentă. Ficatul se micșorează, se umple de cicatrici și de umflături.

Vătămarea produsă este permanentă, iar funcția ficatului este afectată. Poate duce la insuficiență hepatică sau chiar la cancer hepatic.

Boala ficatului gras crește riscul de complicații, precum hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet sau boli de rinichi.

Persoanele cu risc crescut de steatoză hepatică

Există anumite categorii de persoane mai predispuse la boala ficatului gras non-alcoolică:

» persoanele supraponderale sau obeze
» persoanele cu corpul în formă de măr (la care grăsimea este depozitată majoritar la nivelul burții)
» persoanele cu diabet de tip 2
» persoanele hipertensive
» persoanele cu colesterolul mare
» persoanele cu sindrom metabolic
» persoanele peste vârsta de 50 de ani
» persoanele fumătoare

Boala ficatului gras non-alcoolică este uneori descoperită și la persoane fără risc, precum și la copii.

Ficatul gras – simptome

Cum știi că ai o cantitate mare de grăsime în ficat? Această boală nu provoacă simptome în primele stadii. O poți descoperi doar în urma unor analize.

În stadii mai avansate (precum fibroză) pot acuza:

dureri surde în partea dreaptă sus a abdomenului

oboseală puternică

scădere în greutate inexplicabilă

stare de slăbiciune generală

În stadiul de ciroză hepatică, simptomele sunt mai evidente:

îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)

mâncărimi ale pielii

umflarea picioarelor, gleznelor și a burții (edem)

Ceaiuri pentru ficat gras

Fitoterapeutul ieșean Constantin Milică recomandă câteva plante medicinale pentru ficat gras. Ele trebuie fi consumate pe durate lungi, sub formă de ceaiuri sau infuzii calde.

Ceai de anghinare pentru ficat gras

Anghinarea este bogată în principii amare, minerale, vitamine și antioxidanți. Contribuie la regenerarea celulelor vătămate ale ficatului.

Totodată, ajută la scăderea concentrației de colesterol și stimulează funcția de combatere a toxinelor a ficatului. Anghinarea stimulează și secreția biliară.

Ceai de armurariu pentru ficat gras

Această plantă are un efect protector remarcabil asupra ficatului afectat de diverși agenți toxici: alcool, medicamente, ciuperci otrăvitoare etc.

Este un antioxidant puternic. Armurariul ajută la refacerea și regenerarea țesuturilor ficatului după hepatite și ciroză. Totodată, previne depunerea grăsimilor în ficat.

Ceai de gălbenele pentru ficat gras

Gălbenelele scad inflamația ficatului. Stimulează producția de bilă și au efecte decongestive și calmante.

Ceai de cicoare pentru ficat gras

Ajută la curățarea sângelui și a ficatului de grăsimi și toxine. Crește secreția bilei și stimulează funcția ficatului. Ceaiul de cicoare scade pofta de mâncare, dacă este administrat în timpul masei. Consumat înainte de masă, are efect contrar: stimulează apetitul.

Citește și: Cicoarea atenuează consecințele unei dietei grase în boala ficatului gras

Ceai de păpădie pentru ficat gras

Păpădia contribuie la decongestionarea ficatului și crește semnificativ secreția de bilă. Este o plantă benefică și pentru diabetici.

Ceai de sunătoare pentru ficat gras

Această plantă împiedică pătrunderea grăsimilor în ficat. Totodată, ajută la vindecarea celulelor afectate de hepatita cronică.

Citește și: Tratament naturist și dietă pentru ficat gras (steatoză hepatică)

Alte ceaiuri pentru ficat gras

» ceai de coada-șoricelului
» ceai de mușețel
» ceai de rădăcină de lemn-dulce
» ceai de mentă
» ceai de urzică vie

Aceste ceaiuri se pot administra separat, sau în combinație. Se folosesc 1-2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă clocotită.

După administrare, se stă culcat pe partea dreaptă 20-30 de minute. În acest fel, ceaiul va pătrunde mai ușor în canalul hepatic și vor acționa asupra celulelor afectate.

 

 

Surse bibliografice:

1. National Health Services, Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
2. Constantin Milică, Steatoza hepatică, Medicina Naturistă, Vol 1, Editura Doxologia, Iași, pp. 102-104

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.