Băi cu bicarbonat de sodiu – pentru 10 afecțiuni

Vrei să știi ce beneficii au băile cu bicarbonat, în ce afecțiuni sunt indicate și cum trebuie să procedezi? Găsești răspunsul la aceste întrebări în articolul de față.

Bicarbonatul de sodiu este unul din ingredientele naturale cu cele mai diverse utilizări.

Bai cu bicarbonat in 10 afectiuni

Bai cu bicarbonat in 10 afectiuni: Freepik – www.freepik.com

Bicarbonat de sodiu – beneficii 

Poate fi folosit în bucătărie, la gătit, la curățarea diverselor obiecte și suprafețe, în îngrijirea pielii și chiar în unele afecțiuni interne, precum:

– arsuri stomacale

– afte bucale și alte afecțiuni bucale

– miros neplăcut de transpirație

– arsuri solare

– mâncărimi ale pielii

– calusuri

– boli renale

Băi cu bicarbonat – afecțiuni

Simpla adăugare a unui pumn de bicarbonat de sodiu în apa din cadă poate transforma baia obișnuită într-o experiență mult mai valoroasă pentru sănătate.

Băi cu bicarbonat pentru candidă

Băile cu bicarbonat sunt utile în infecțiile cu fungi deoarece calmează mâncărimile și reduc inflamațiile. Un studiu publicat în jurnalul „Current Microbiology” a arătat că bicarbonatul distruge celulele candidei, principala ciupercă responsabilă pentru infecțiile fungice.

Băi cu bicarbonat pentru infecția unghiei

Bicarbonatul acționează ca un agent antifungic împotriva mai multor tulpini de fungi care afectează unghiile și pielea. Înmuierea degetelor sau a picioarelor afectate de onicomicoză în apă cu bicarbonat poate reduce simptomele.

Băile de picioare cu bicarbonat trebuie efectuate în mod regulat pentru a vedea rezultate. Cu toate acestea, este indicat ca infecțiile fungice să fie văzute și tratare de medic.

Băi cu bicarbonat pentru eczeme

Ce sunt eczemele? Inflamații mici apărute pe piele, care duc la uscarea pielii. Cauzează mâncărimi atât de puternice încât scărpinarea excesivă poate duce la înrăutățirea simptomelor sau chiar la infecții.

Bicarbonatul este calmant și poate ajuta la reducerea mâncărimilor. Pune ¼ – ½ cană de bicarbonat de sodiu în apa din cadă și vezi ce efect are. După baie, usucă pielea cu un prosop (prin tamponare) și aplică o cremă hidratantă pentru a preveni uscarea pielii.

Băi cu bicarbonat pentru psoriazis

Persoanele cu psoriazis pot obține o ameliorare a simptomelor prin efectuarea de băi cu bicarbonat. Psoriazisul arată ca niște pete roșii, solzoase. La fel ca eczemele, provoacă mâncărimi insuportabile.

Și în cazul acesta, băile cu bicarbonat și ovăz pot aduce o oarecare ușurare a iritațiilor. Adaugă ½ cană de bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz în apa din cadă. Este important ca imediat după ieșirea din apă, pielea să se usuce bine cu un prosop.

Băi cu bicarbonat pentru alergie la iedera otrăvitoare

Iedera otrăvitoare este una din plantele toxice care pot cauza alergii puternice la nivelul pielii în urma.

Dacă ai atins o iederă otrăvitoare, fă o baie cât mai repede, deoarece ea va împiedica absorbția uleiurilor plantei în piele și răspândirea lor în alte zone ale corpului sau contaminarea altor persoane.

Bicarbonatul poate ajuta la vindecarea iritațiilor, reducerea inflamațiilor și a mâncărimilor pielii. Pune ½ – 1 cană de bicarbonat în apa din cadă. Ovăzul este de asemenea benefic în acest caz.

Băi cu bicarbonat pentru infecții urinare

Infecțiile tractului urinar sunt extrem de deranjante, mai ales din cauza senzației de durere și arsură în timpul urinării. Deși bicarbonatul nu poate modifica aciditatea urinei (crescută în cazul unei infecții), poate ameliora notabil disconfortului.

Adaugă ¼ cană de bicarbonat în apa din cadă și stai în ea circa 15-30 de minute. Băile cu bicarbonat pot fi folosite concomitent cu tratamentul antibiotic prescris de medic.

Băi cu bicarbonat pentru iritațiile de scutec

Scutecele favorizează un mediu umed și cald, propice pentru dezvoltarea germenilor. Pielea bebelușului se poate irita din cauza fricționării frecvente de scutec. Folosește 1-2 linguri de bicarbonat la o baie. Pielea trebuie să stea în apă maxim 10 minute.

Băi cu bicarbonat pentru varicelă

Nu ezita să încerci bicarbonatul dacă ai mâncărimi puternice din cauza varicelei. Pune 1-2 căni de bicarbonat în apa din cadă și îmbăiază-te 20 de minute, de 3 ori pe zi. Poți adăuga și ovăz sau ceai de mușețel, pentru efecte mai bune.

Băi de bicarbonat pentru mâncărimi valvulare

Dacă te confrunți cu această problemă, fă o baie cu bicarbonat, de 3 ori pe zi. Adaugă ¼ cană de bicarbonat în apa din cadă. Baia poate dura 15-20 de minute.

Băi cu bicarbonat pentru hemoroizi și constipație

Ambele afecțiuni – hemoroizii și constipația provoacă mâncărimi care pot fi ameliorate printr-o baie cu bicarbonat. Folosește ¼ cană de bicarbonat la o baie.

Băi de bicarbonat pentru detoxifiere

Acest ingredient poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp, mai ales dacă este asociat cu sare amară. Folosește ingredientele în cantități egale (½ cană din fiecare). Se pot adăuga și uleiuri esențial de plante, precum ulei esențial de eucalipt.

 

Bibliografie:

1. Ryan Raman, 23 Benefits and Uses for Baking Soda, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses
2. Jon Johnson, Karen Cross, How to use a baking soda bath, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321398.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.