BICARBONATUL de sodiu reduce PLACA bacteriană și sângerările GINGIVALE

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Numeroase studii au arătat că bicarbonatul de sodiu este un agent benefic pentru sănătatea orală. Această substanță albă, cristalină, denumită chimic NaHCO3, are un rol important în protejarea dinților, datorită faptului că ajută la neutralizarea acizilor din salivă.

Și la nivelul stomacul are efect neutralizant asupra acidului excesiv, ajutând la prevenirea ulcerului.

Bicarbonat de sodiu reduce placa bacteriana si gingivita

 

Un studiu publicat în anul 2018 în Oral Health and Preventive Dentistry a arătat că pastele de dinți care conțin bicarbonat ajută la controlul gingivitei. Studiul a durat 6 luni și a investigat eficacitatea și toleranța pastelor de dinți cu bicarbonat de sodiu asupra pacienților cu gingivită moderată.

Prezența bicarbonatului de sodiu într-o pastă de dinți îmbunătățește eliminarea biofilmelor implicate în dezvoltarea gingivitei. Cercetătorii au evaluat acest efect pe o durată mai mare de timp, comparând efectele spălării de 2 ori pe zi pe dinți cu o pastă cu NaHCO3 (67%) și apoi cu o pastă fără NaHCO3.

Participanții la studiu au fost 247 de adulți care prezentau sângerări după perierea dinților. Rezultatele au arătat că pasta de dinți cu NaHCO3 a îmbunătățit semnificativ simptomele de gingivită, comparativ cu pasta fără bicarbonat, în sensul că a redus numărul de puncte sângeroase la nivel gingival.

Îmbunătățirile au apărut după 6 și 12 săptămâni. Nu au fost semnalate efecte adverse. Pasta de dinți cu bicarbonat a fost bine tolerată și a ameliorat considerabil sângerările gingivale și placa bacteriană.

Un alt studiu, apărut în același an în BDJ Open, a arătat un singur periaj cu o pastă de dinți pe bază de bicarbonat de sodiu (67%) a îndepărtat semnificativ placa bacteriană.

Aceste rezultate sugerează că bicarbonatul de sodiu este ideal pentru curățarea dinților deoarece este ieftin, abundent, extrem de biocompatibil, are efecte abrazive ușoare, îndepărtează biofilmul dentar în mod eficient și are proprietăți antibacteriene împotriva microorganismelor orale.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4653, 2933, 12115, 4354′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Akwagyiram I, Amini P, Bosma ML, Wang N, Gallob J. „Efficacy and Tolerability of Sodium Bicarbonate Toothpaste in Subjects with Gingivitis: A 6-Month Randomized Controlled Study”, articol publicat în Oral Health and Preventive Dentistry. 2018;16(5):401-407, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30460353
2. Bosma ML, Milleman KR, Akwagyiram I, Targett D1, Milleman JL, „A randomised controlled trial to evaluate the plaque removal efficacy of sodium bicarbonate dentifrices in a single brushing clinical model”, articol publicat în BDJ Open. 2018 Jun 4;4:17037, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29971158
3. Myneni SR, „Effect of baking soda in dentifrices on plaque removal”, articol publicat în The Journal of the American Dental Association. 2017 Nov;148(11S):S4-S9, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29056188
4. Shea Zukowski, Chapter 4 – „Baking Soda”, Salt, Lemons, Vinegar, and Baking Soda, Metro Books, New York, p. 156

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.