Febra virală – simptome, cauze, tratament

Temperatura normală a corpului este situată undeva la 37 de grade Celsius. Fiecare gras în plus sau în minus constituie un semn de îngrijorare.

Febra nu este un dușman, ci un semnalizator, un simptom prin care organismul reacționează la atacul unui agent dăunător.

Febra virala – cauze, simptome, tratament: Jcomp – www.freepik.com

Când temperatura corpului depășește limita normală, de cele mai multe ori, cauza o reprezintă o infecție bacteriană sau virală.

Citește și: Remedii pentru FEBRĂ – ghid rapid pentru scăderea febrei

Cum facem însă diferența între afecțiunile cauzate de virusuri și cele cauzate de bacterii? De regulă, febra virală, cauzată de un virus, nu provoacă o creștere foarte mare a temperaturii, ci este mai degrabă o febră de grad scăzut.

Febra virală – simptome

Febra virală se încadrează de obicei între următoarele temperaturi: 37,2°C și 39°C. Însă depinde de cât de puternic este virusul.

Persoanele cu febră virală acuză următoarele simptome generale:

• frisoane

• transpirații

• deshidratare

• dureri de cap

• dureri musculare

• slăbiciune generală

• inapetență

Afecțiunile virale au o durată mai mică decât afecțiunile bacteriene. Ele durează câteva zile, în timp ce infecțiile bacteriene pot persista câteva săptămâni.

Febra virală – cauze

Virusurile sunt agenți infecțioși mici. Când pătrund în corp și încep să se multiplice în celule, organismul reacționează și începe atacul prin creșterea temperaturii.

Multe virusuri sunt sensibile la modificările de temperatură. Din acest motiv, creșterea bruscă a temperaturii corpului creează un mediu neconfortabil pentru ele.

Există numeroase tipuri de infecții virale, dar cele mai cunoscute sunt răcelile și gripa.

Cum se transmit virusurile?

Virusurile se transmit foarte ușor. Dacă cineva în apropiere care este răcit tușește sau strănută, șansele sunt foarte mari ca picăturile inhalate să conțină virus.

Răceala și gripa se transmit prin inhalare, dar și prin contact fizic cu suprafețe sau obiecte contaminate.

O altă cale de molipsire este prin consumul de alimente și băuturi infectate cu virusuri. Norovirusul și enterovirusurile se contactează de obicei prin ingestie.

Insectele și unele animale sunt de asemenea purtătoare de virusuri, care se transmit la om prin înțepături sau mușcături. Raia (turbarea) și febra Dengue sunt exemple de infecții virale transmise pe aceste căi.

Prin sărut și transfuzii de lichide corporale se poate contacta virusul HIV sau hepatita B.

Teste pentru infecțiile virale sau bacteriene

Întrucât infecțiile virale și cele bacteriene se manifestă la fel, pentru a pune un diagnostic corect, medicul va lua în considerare gravitatea simptomelor, istoricul medical și va solicita teste bacteriene.

Dacă medicul bănuiește că durerea în gât este cauzată de un streptococ, va solicita un exudat faringian. În cazul în care rezultatul este negativ, cel mai probabil este vorba despre o infecție virală și nu bacteriană.

Citește și: SALCIA – reduce FEBRA și DURERILE la fel de eficient ca ASPIRINA, fără efecte secundare

Infecțiile virale pot fi depistate și prin anumite analize sangvine, precum testarea numărului de celule albe de sânge (leucocite).

Cum se tratează corect infecțiile virale? 

Virusurile nu pot fi și nici nu trebuie combătute cu antibiotice. De regulă, afecțiunile virale trec de la sine, fără a necesita un anumit tratament.

Simptomele pot fi atenuate prin medicamente care scad febra, medicamente antivirale, odihnă, repaus la pat, creșterea consumului de lichide, alimentație sănătoasă.

Cumpără de aici remedii febra:

[wcepe_products ids= ‘4445, 11021, 10332, 10336′ button=’Cumpără aici’]

Când trebuie să mergi la medic?

Atenție la simptome! Dacă se înrăutățesc, și apar dureri de cap severe, dificultăți respiratorii, dureri în piept, dureri abdominale, vărsături dese, dureri de ceafă puternice, convulsii, confuzie sau mâncărimi ale pielii, mergeți la medic.

Febra care depășește 39 de grade Celsius reprezintă un motiv de îngrijorare și trebuie să sunați la medic.

Citește și: CEAIURI care scad FEBRA

Un bebeluș sau un copil mic cu temperatură rectală de 38 de grade Celsius sau mai mult trebuie de asemenea văzut de un medic.

Sursă: Jill Seladi-Schulman, Daniel Murrell, A Guide to Viral Fevers, Healthline: https://www.healthline.com/health/viral-fever#diagnosis

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.