Remedii pentru FEBRĂ – ghid rapid pentru scăderea febrei

Febra face parte din acele reacții de apărare a corpului împotriva unei boli. Cele mai multe cazuri de febră se datorează infecțiilor.

În răspuns la această amenințare, organismul creștere temperatura, mișcând sângele dinspre piele spre interiorul corpului, mărindu-și activitatea astfel încât să poată combate bacteria sau virusul care a provocat infecția.

Iată de ce febra nu trebuie considerată o boală în sine sau un lucru rău. Dimpotrivă, ea are un rol important în combaterea infecțiilor.

Remedii febra

Temperatura corpului este situată în mod normal undeva la 37 de grade Celsius. Însă această valoare poate fi normală pentru unii și problematică pentru alții.

Temperatura corporală se modifică de mai multe ori în timpul zilei: la trezire este mai mică, și tinde să crească în timpul amiezii, după ce mâncăm sau după ce facem exerciții fizice.

Cum se ia corect temperatura 

Probabil știi să folosești un termometru, însă cu siguranță îți vor prinde bine aceste sfaturi:

– înainte de a vă lua temperatura, așteptați 15 minute dacă ați mâncat sau ați făcut o baie deoarece acestea pot altera temperatura din cavitatea bucală și implicit rezultatele;

– dacă folosiți un termometru de sticlă, țineți-l de capăt (nu de bulb) și scuturați-l rapid până când linia roșie scade sub 35.5°C

– plasați termometrul sub limbă, în unul din „buzunarele” localizate pe oricare din părțile laterale ale gurii, deoarece acestea sunt mai aproape de vasele de sânge care reflectă temperatura bazală a corpului

– țineți termometrul nemișcat cu buzele, nu cu dinții și respirați pe nas, nu pe gură, astfel încât temperatura din cameră să nu afecteze rezultatele

– lăsați termometrul să înregistreze temperatura cel puțin 3 minute (preferabil 5-7 minute)

– după utilizare, spălați termometrul cu apă rece și săpun, nu cu apă caldă sau fierbinte.

Când și de ce apare febra

Știi că ai febră atunci când temperatura ajunge la pragul de 38 de grade Celsius sau chiar mai sus. Însă chiar și o temperatură de 37,7 grade Celsius poate fi considerată o febră ușoară.

Gripa și alte tipuri de virusuri sau infecții bacteriene sunt de regulă cauzele principale ale febrei. Epuizarea cauzată de căldură sau insolația, o tumoare malignă, artrita reumatoidă, unele tipuri de cancere și unele medicamente, precum antibioticele, anticonvulsivantele și antihipertensivele pot avea ca simptom febra.

Există și cazuri când cauza febrei nu poate fi identificată. Febra care durează mai mult de 3 săptămâni fără ca medicul să îi poată stabili cauza se numește „febră de origine necunoscută”.

Simptome asociate febrei

Febra este la rândul ei un simptom de boală și de obicei vine „la pachet” cu alte simptome, în funcție de afecțiunea care le cauzează:

– transpirații
– frisoane
– dureri de cap
– dureri musculare sau corporale
– inapetență
– mâncărimi pe piele
– agitație
– slăbiciune
– tuse
– durere abdominală
– greață și vărsături
– diaree
– durere în timpul urinării
– operații recente sau leziuni
– vaccinare recentă

Persoanele cu febră foarte mare pot acuza confuzie, somnolență, iritabilitate și pot dezvolta convulsii.

Remedii pentru febră

• bea suficiente lichide, pentru a ajuta la scăderea temperaturii, răcorirea corpului și prevenirea deshidratării

• consumă alimente ușoare, digerabile

• odihnește-te suficient

• ia Ibuprofen (Advil, Motrin), Naproxen, Acetaminofen (Paracetamol) sau Aspirină, pentru scăderea febrei și totodată pentru atenuarea durerilor corporale și de cap

• fă o baie călduță (nu rece) sau aplică comprese pe frunte și pe încheieturile mâinilor

• poartă haine subțiri (chiar dacă ai friguri)

• bea ceai din flori de tei simplu sau în combinație cu cimbru și flori de mușețel (1 linguriță de amestec la 1 cană de apă clocotită, infuzată 5 minute)

• bea ceai din scoarță de salcie (are efecte asemănătoare aspirinei); se bea în doze mici)

Citește și: CEAIURI care scad FEBRA

Ghid pentru febra la copii și adulți

• bebeluși de 0-3 luni cu febră de 38°C – sunați medicul, chiar dacă nu observați simptome;

• bebeluși de 3-6 luni cu febră peste 38.9°C luată rectal – asigurați-i copilului odihnă și un consum cât mai mare de lichide; sunați medicul dacă cel mic devine iritabil, letargic sau acuză un alt tip de disconfort;

• bebeluși de 6-24 de luni cu febră peste 38.9°C luată rectal – dați-i Paracetamol; dacă are 6 luni sau mai mult, îi puteți da Ibuprofen; citiți prospectul pentru a vă informa asupra dozei corecte sau cereți sfatul medicului în acest sens; nu dați bebelușilor aspirină; sunați medicul dacă cel mic nu răspunde la medicamente, iar febra durează mai mult de 1 zi;

• copiii de 2-17 ani cu febră peste 38.9°C luată rectal – încurajați copilul să doarmă și să se odihnească, să bea cât mai multe lichide; nu este neapărată nevoie de medicamente; sunați doctorul dacă apar simptome de iritabilitate sau letargie;

• copiii de 2-17 ani cu febră de 38.9°C – îi puteți da Acetaminofen sau Ibuprofen, în dozele adecvate; aveți grijă să nu îi administrați două sau mai multe medicamente care conțin acetaminofen; evitați să dați copiilor și tinerilor aspirină; sunați medicul dacă febra nu cedează la medicamente și durează mai mult de 3 zile.

• adulți de 18 ani și peste cu febră de 38.9°C – odihniți-vă și beți multe lichide; sunați medicul dacă febra este însoțită de dureri de cap severe, dificultăți respiratorii, gât înțepenit; se poate lua Paracetamol sau Ibuprofen în dozele adecvate vârstei; sunați medicul dacă febra nu răspunde la medicamente și nu scade în 3 zile.

Citește și FEBRA la copii – cauze, temperaturi normale, metode de măsurare

Când trebuie să suni la medic

Febra care depășește 40 de grade Celsius trebuie evaluată urgent de un medic, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, precum:

– convulsii
– pierderea conștienței
– confuzie
– gât înțepenit
– dificultăți respiratorii
– dureri severe în corp
– umflături sau inflamații corporale
– secreții vaginale cu miros neplăcut
– urină cu miros neplăcut sau urinare dureroasă

Cumpără de aici remedii febra:

[wcepe_products ids= ‘4445, 11021, 10332, 10336′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Mayo Clinic Staff, Fever treatment: Quick guide to treating a fever: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/fever/art-20050997
2. Prevention.com, 8 Ways to Get Rid of a Fever ASAP: https://www.prevention.com/health/a20429676/10-fever-remedies/
3. Harvard Health Publishing, Fever in adults: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/fever-in-adults2
4. Mayo Clinic, Fever: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]