Bufeurile de menopauză – tratament și remedii naturiste

Bufeurile reprezintă unul din cele mai supărătoare efecte secundare ale menopauzei. Peste 85% dintre femei experimentează bufeuri pe durata menopauzei.

În 55% din cazuri ele apar înainte de menopauza propriu-zisă, odată cu instalarea ciclurilor neregulate.

Bufeuri menopauza remedii: Freepik – www.freepik.com

Ce sunt bufeurile?

Cercetătorii definesc bufeurile ca senzații tranzitorii de căldură intensă, însoțite de transpirații, înroșire a pielii, anxietate și frisoane. Ele pot dura între 1 și 5 minute.

Pacientele cu cancer mamar pot suferi bufeuri dese pe durata chimioterapiei. Există și femei care se confruntă cu bufeuri toată viața.

Majoritatea simptomelor de menopauză se datorează scăderii nivelului de estrogen, inclusiv bufeurile. În unele cazuri, ele sunt exacerbate de hormonii de stres.

Factori de risc

– fumatul

– obezitatea

– sindromul premenstrual

– stilul de viață sedentar

– istoric familial (factori genetici)

Bufeurile pot fi clasificate în funcție de frecvență și severitate: bufeuri ușoare (care nu interferează cu activitățile zilnice), bufeuri moderate (care interferează cu activitățile zilnice într-o oarecare măsură) sau bufeuri severe (care împiedică desfășurarea activităților zilnice obișnuite).

Bufeurile de menopauză – tratament hormonal și nonhormonal

Deși au un caracter benign, bufeurile severe sau frecvente pot cauza un disconfort extrem. Statisticile arată că doar una din patru femei cu simptome de menopauză caută ajutor medical.

Tratamentul depinde de gravitatea simptomelor. Bufeurile moderate sau severe sunt de regulă abordate medical, prin tratamente hormonale, precum terapia de substituție hormonală sau administrarea de estrogen.

Femeile care nu pot tolera terapia cu hormoni de substituție pot folosi medicamente nonhormonale, precum inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei și ai norepinefrinei sau gabapentina.

Există o categorie de paciente care nu pot folosi terapia hormonală, precum supraviețuitoarele cancerului de sân. În cazul lor, estrogenul poate deveni un promotor al cancerului.

Citește și:

Remedii naturale pentru bufeuri și transpirații nocturne

Remedii naturale pentru bufeuri

În cazul femeilor cu bufeuri ușoare, sunt suficiente intervențiile în dietă și în stilul de viață.

Evitarea băuturilor alcoolice, a condimentelor și a hainelor groase, utilizarea de ventilatoare, reducerea temperaturii din casă – acestea sunt doar câteva exemple de modificări care pot ameliora bufeurile.

Vitamina E în doze mici, scăderea greutății corporale și terapia cognitivă comportamentală sunt alte opțiuni disponibile. Un studiu realizat la Universitatea din California a arătat că reducerea greutății corporale, a indicelui de masă corporală și a circumferinței abdominale a atenuat bufeurile.

Iată și alte remedii naturale care pot fi folosite ca alternative la tratamentele medicamentoase:

• Uleiul esențial de mentă. Se aplică pe spatele gâtului câteva picături, pentru o răcorire rapidă.

• Rodia. Acest fruct are efecte reglatoare asupra hormonilor. Produce 3 tipuri de estrogeni: estron, estriol și estradiol. Poate ajuta inclusiv la reducerea bufeurilor.

• Alimente răcoritoare. Am văzut că există alimente stimulatoare care pot declanșa sau agrava bufeurile. La polul opus se află alimentele care atenuează valurile de căldură, precum castravetele, pepenele, țelina, merele și strugurii.

Citește și:

Alimente care reduc bufeurile la femeile menopauzale

• Produse animale fără hormoni. Este extrem de important ca atunci când cumpărați produse lactate sau produse din carne, să puneți pe primul loc calitatea. Evitați produsele care provin de la animale injectate cu hormoni. Aceștia nu fac decât să perturbe și mai mult echilibrul estrogenului din corp.

Semințe de in. Acestea conțin estrogeni din plante (fitoestrogeni), care se leagă de receptorii de estrogen din corp și produc un efect similar în cazul persoanelor cu deficit. De altfel, fitoestrogenii reglează nivelul estrogenului din corp (scade nivelurile mari și le ridică pe cele mici). afinele, cireșele, merișoarele, morcovii, bananele, sfecla roșie, portocalele, ceapa, ardeii, ovăzul, prunele, măslinele și cartofii conțin fitoestrogeni. Semințele de in au însă cea mai mare concentrație. 40 de grame pe zi pot reduce bufeurile cu 50%.

• Black Cohosh. Această plantă este cunoscută ca un remediu eficient pentru simptomele de menopauză. Studiile au demonstrat că poate reduce bufeurile. Planta se găsește la magazinele naturiste sub formă de supliment.

Citește și:

Cele mai bune plante pentru bufeuri și transpirații nocturne

• Trifoiul roșu. Cercetătorii olandezi au descoperit că 80 g de trifoi roșu pe zi pot reduce bufeurile cu 44%. Această plantă conține fitoestrogeni sub formă de izoflavonde.

Ulei de luminița serii. Un studiu de 6 săptămâni a arătat că 500 mg de ulei de luminița serii pe zi au redus frecvența bufeurilor cu 39%, severitatea lor cu 42% și durata lor cu 19%.

Surse:

1. Tania Lugo, Maggie Tetrokalashvili, Hot Flashes, State Pearls: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

2. GreenMedInfo Research Group, 12 Drug-Free Ways to Cool Hot Flashes: https://www.greenmedinfo.health/blog/12-drug-free-ways-cool-hot-flashes

3. Ramandeep Bansal and Neelam Aggarwal, Menopausal Hot Flashes: A Concise Review, J Midlife Health. 2019 Jan-Mar; 10(1): 6–13. doi: 10.4103/jmh.JMH_7_19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459071/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.