Cele mai bune plante pentru bufeuri și transpirații nocturne
Bufeurile și transpirațiile nocturne sunt simptome specifice perioadei de menopauză.
Majoritatea femeilor care au ajuns la această vârstă critică se plâng de disconfortul cauzat de valurile bruște de căldură și de transpirația excesivă din timpul nopții.
PLANTE PENTRU SIMPTOMELE DE MENOPAUZĂ
Plantele listate mai jos sunt folosite mai ales în medicina tradițională indiană (Ayurveda). Se găsesc și la noi, drept care le puteți încerca pe fiecare în parte.
• Salvie
Este fără îndoială una din cele mai bune plante pentru ușurarea bufeurilor și reducerea frecvenței transpirațiilor nocturne din timpul menopauzei.
Salvia nu are efecte estrogenice, însă produce o calmare la nivel psihic și reduce senzația de căldură din corp.
Pentru prepararea ceaiului, se folosește 1 lingurițe de frunze de salvie (proaspete sau uscate) și 1 cană cu apă clocotită. Se pot adăuga și alte ingrediente, precum suc de lămâie (½ linguriță), miere (1 linguriță), semințe de coriandru (½ linguriță).
• Coriandru
În medicina ayurveda, semințele de coriandru sunt recomandate în arsurile stomacale, aciditate gastrică, bufeuri și transpirații. Au efecte răcoritoare și reduc excesul de căldură.
La prepararea ceaiului se pot folosi atât frunzele (1 linguriță la 1 cană cu apă), cât și semințele.
Din frunzele proaspete se poate obține și suc. Consumat de 2 ori pe zi, reduce semnificativ valurile de căldură și de transpirație.
Semințele se pun la înmuiat în apă clocotită și se lasă la înmuiat peste noapte. A doua zi, se strecoară și se bea maceratul dimineața, pe stomacul gol.
• Semințe de in
Sunt adesea recomandate femeilor de vârstă menopauzală datorită capacității lor de a îmblânzi simptomele asociate.
Se pot administra ca atare, în formă măcinată, înainte de masă. Ajută totodată la prevenirea constipației, scăderea greutății corporale și a nivelului colesterolului.
Un efect mai puternic îl au capsulele cu ulei de in, bogat în Omega-3.
• Lemn-dulce
Ceaiul de lemn-dulce reduce atât frecvența, cât și severitatea transpirațiilor nocturne și a bufeurilor. 80% din femeile care îl folosesc au rezultate bune în acest sens.
Această plantă influențează nivelurilor hormonilor din corp pentru a se adapta la modificările care survin în menopauză.
Se poate administra câte ½ linguriță de lemn dulce măcinat (pudră) cu apă, de 2 ori pe zi. Sau se poate consuma sub formă de ceai – 5 g de rădăcină de lemn-dulce zdrobit la 1 cană cu apă. Se fierbe 10-20 de minute, și se strecoară. nu este nevoie să-l îndulciți, deoarece este deja dulce în mod natural.
Ceaiul de lemn dulce se bea de 2 ori pe zi. ajută și la reducerea acidității și calmarea membranei gastrice.
O altă variantă este să luați capsule cu lemn-dulce.
Sursă: Ayur Times, Home Remedies For Hot Flashes And Night Sweats: https://www.ayurtimes.com/home-remedies-for-hot-flashes-and-night-sweats/