ALIMENTE care reduc BUFEURILE la femeile menopauzale

Bufeurile constituite unul din cele mai des raportate simptome ale femeilor aflate în preajma menopauzei. Durata medie a simptomelor de menopauză este de circa 4 ani. În unele cazuri ele pot dura chiar și 20 de ani.

Bufeurile apar la 30-80% din femeile menopauzale din populația generală. Un studiu din SUA a arătat că 87% din femei au raportat bufeuri zilnic, iar o treime din ele au raportat peste 10 episoade de bufeuri pe zi.

Alimente care reduc bufeurile

Sunt descrise ca o senzație de căldură intensă, însoțită de transpirație, înroșirea pielii și frisoane. Transpirațiile excesive apar de regulă la nivelul feței, gâtului și pieptului. Valurile de căldură durează de obicei 1-5 minute, sau până la 1 oră.

Temperatura pielii crește la nivelul degetelor, a feței, a brațelor, a pieptului, a abdomenului, a spatelui și a picioarelor, iar circulația sangvină este de asemenea crescută la nivelul acestor zone.

Simptomele vasomotorii afectează calitatea vieții și interferează cu capacitatea funcțională în viața de zi cu zi, cauzând de asemenea probleme ale somnului.

Cercetătorii bănuiesc că bufeurile sunt cauzate de scăderea nivelului de estrogen în perioada de perimenopauză și postmenopauză.

Alimente care reduc sau previn bufeurile

Dieta are un rol important în prevenirea bufeurilor. În genere, femeile trebuie să se ferească de alimentele cu efecte termogene (de încălzire a corpului), precum condimentele și alcoolul. Alimentele bogate în vitamina C au efecte benefice:

• Ardeii grași. Pe lângă faptul că sunt bogați în vitamina C, care ajută la stabilizarea hormonilor, aceste legume susțin niveluri optime ale zahărului din sânge, prin care pot ajuta la reducerea valurilor de căldură.

• Căpșunile. Bogate în fitoestrogeni (hormoni vegetali) și vitamina C, aceste fructe contribuie la menținerea hormonilor la niveluri echilibrate și pot preîntâmpina bufeurile.

• Ananasul. Și acest fruct exotic este o sursă generoasă de vitamina C, care previne la schimbările de natură chimică la nivelul estrogenului. Asemenea căpșunilor, ananasul are efect antiinflamator.

• Pepenele galben. De asemenea bogat în vitamina C, pepenele galben susțin echilibrul hormonal și răcorește corpul în timpul bufeurilor. Căpșunile și ananasul au de asemenea un gust și un efect răcoritor.

• Ouăle. Vitaminele B pe care le conțin joacă roluri important în stabilizarea funcției glandei suprarenalei, care susține echilibrul estrogenului și a progesteronului.

• Usturoiul. Un cățel de usturoi pe zi poate oferi corpului fitoestrogeni (hormoni naturali) care mimează estrogenii în scopul de a echilibra hormonii.

• Ciupercile. Conținutul de seleniu le face utile în reducerea stresului și a agravării bufeurilor. Cele mai mari niveluri de acest mineral se găsesc în ciupercile medicinale Shiitake și Maitake.

• Verdețurile. Acestea oferă antioxidanți puternici care ajută la menținerea zahărului din sânge la niveluri sănătoase și la stabilizarea estrogenului.

• Cerealele integrale. Pot ajuta la controlul zahărului din sânge și a bufeurilor datorită conținutului estrogeni naturali.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘11037, 9119, 4603, 7004′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Robert R. Freedman, MENOPAUSAL HOT FLASHES: MECHANISMS, ENDOCRINOLOGY, TREATMENT, Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. 2014 Jul; 142: 115–120: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4612529/
2. Kostandinos Sideras and Charles L. Loprinzi, Nonhormonal Management of Hot Flashes for Women on Risk Reduction Therapy, Journal of the National Comprehensive Cancer Network. Author manuscript; available in PMC 2014 Feb 12: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3922061/
3. Health Status, Foods That Reduce Symptoms Of Hot Flashes: https://www.healthstatus.com/health_blog/health_tips/foods-reduce-symptoms-hot-flashes/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.