ACNEEA în și după SARCINĂ – cauze, tratament și remedii

Sarcina este o perioadă de schimbări hormonale semnificative. Pielea este prima care arată acest lucru. Multe femei se confruntă cu acnee în timpul sarcinii și suferă de stres emoțional din acest motiv.

Aflați în acest articol cum arată acneea de sarcină, ce tratamente sunt disponibile și ce șanse sunt să dispară după naștere.

Acneea in sarcina – tratament: everydayhealth.com

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor spune că acneea este una din cele mai frecvente modificări ale pielii care apar în timpul sarcinii.

Acneea în sarcină – tratamente

Schimbările hormonale care au loc în perioada de sarcină pot cauza coșuri, erupții pe piele și chiar acnee. Hormonii implicați în dezvoltarea acneei sunt cei din grupul androgenilor: testosteronul și androstenedionul. La niveluri mari, aceștia pot determina inclusiv apariția sindromului ovarelor polichistice și a infertilității.

Un studiu din 2014 a arătat că acești doi hormoni cresc cel mai mult în primul trimestru de sarcină. Androgenii stimulează activitatea glandelor sebacee din piele. Excesul de sebum produs duce la înfundarea porilor pielii și la formarea leziunilor acneice.

În farmacii sunt disponibile medicamente pentru controlul secreției excesive de sebum și desfundarea porilor. Cele mai multe din ele conțin acid salicilic sau peroxid de benzoil (derivat al apei oxigenate).

Acidul salicilic dizolvă celulele de piele moartă care blochează porii și astfel ajută la reducerea acneei.

Citește și LOȚIUNE cu PROPOLIS împotriva ACNEEI

Peroxidul de benzoil distruge bacteriile care cauzează acneea și totodată ajută la eliminarea excesului de sebum și la îndepărtarea celulelor moarte de piele.

Cu siguranță te întrebi, ca femeie însărcinată, dacă poți lua astfel de medicamente în siguranță. Cele două medicamente menționate mai sus pot fi administrate în sarcină fără riscuri.

Însă ele pot duce la uscarea și descuamarea (decojirea) pielii sau la iritații.

Lista medicamentelor pentru acnee care sunt interzise femeilor gravide cuprinde:

– hormoni sintetici

– isotretinoină

– tetraciclină orală

– retinoizi topice

Dacă vrei să iei medicamente pentru acnee, solicită doctorului alternative mai sigure.

Remedii naturiste pentru acneea în sarcină

• Zinc

Acest mineral ajută la sinteza proteinelor și la diviziunea celulară. Femeile însărcinate și femeile care alăptează au de regulă niveluri scăzute de zinc.

National Institutes of Health recomandă acestora un aport de 11-13 mg de zinc pe zi.

Surse alimentare bune de zinc sunt: nucile, semințele scoicile, carnea de vită, de porc și de pasăre, crustaceele, fasolea și iaurtul.

Citește și ACNEEA la copii, tineri și adulți – cauze și REMEDII naturale

• Vitamina A

Această vitamină susține funcția sistemului imunitar, vederea, comunicarea dintre celule și reproducerea.

Medicamentele topice pe bază de vitamina A (retinoizi) pot reduce simptomele de acnee și totodată preveni apariția leziunilor.

Deși sunt cele mai bune medicamente, este indicat să cereți sfatul medicului înainte, deoarece acestea pot cauza dizabilități congenitale.

Vitamina A se găsește în ficatul de vită, în carnea de pui, în ouă și pește (ton, somon, hering), în legume (spanac, broccoli, cartofi dulci, morcovi), fructe (pepene galben și caise) și produse lactate fortificate.

• Miere de albine

Mierea are compuși antiinflamatori prin care poate ajuta la atenuarea acneei. Poate fi aplicată direct pe piele, sau se poate combina cu câteva picături de ulei esențial de lavandă sau suc de lămâie.

Multe femei se întreabă dacă acneea este un simptom de sarcină. Acneea nu este neapărat un semn de sarcină. Ea se dezvoltă în urma fluctuațiilor hormonale. De exemplu, în perioada menstruală multe femei au coșuri.

Hipertiroidismul și sindromul ovarelor polichistice pot afecta de asemenea nivelurile hormonilor.

Acneea după sarcină

La unele femei însă, acneea din timpul sarcinii se poate curăța de la sine post-partum. Există și cazuri în care acneea persistă după sarcină, din cauză dereglărilor hormonale produse de naștere.

Opțiunile de tratament sunt aceleași ca pentru acneea din sarcină. Însă chiar și în perioada de sarcină trebuie precauție la administrarea oricărui tip de medicamente. Unguentele și pastilele pentru acnee conțin substanțe care pot ajunge în lapte și cauza efecte nedorite.

Sursă: Jamie Eske, Valinda Riggins Nwadike, How to treat pregnancy acne, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326661.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.