ACNEEA la copii, tineri și adulți – cauze și REMEDII naturale

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr sunt astupați cu ulei și celule de piele moartă. Afectează în mod deosebit pe tineri, dar nu-i ocolește nici pe adulți.

Se remarcă o incidență crescută a acneei la fetele și băieții tineri, cu vârsta de 13-14 ani și de 17-19 ani. Este des întâlnită și la sugari sau copii mai mari, în perioada care precede vârsta pubertății.

Urzici – acnee

Cauzele acneei

De cele mai multe ori, acneea se produce în urma unor schimbări hormonale care au loc în corp în mod natural, mai ales la tineri și la femei. Există și anumite medicamente care cauzează dereglări hormonale, precum corticosteroizii, androgenii sau litiul.

Copiii cu părinți care au acnee pot moșteni această afecțiune.

Contactul cu loțiuni grase sau lucrul într-un spațiu în care se folosesc substanțe uleioase poate determina apariția acneei. Stresul nu produce acnee, însă poate înrăutăți situația.

Acneea apare de obicei pe față, pe piept, pe spate și pe umeri, întrucât aceste zone de piele sunt cele mai bogate în ulei (glande sebacee).

Deși există foarte multe tratamente pentru acnee, această problemă poate persista mult timp fără soluționare. Coșurile, umflăturile și cicatricile provocate de acnee se vindecă lent, și de multe ori în locul lor apar altele noi.

Deși nu este o boală în sine, acneea poate duce la rănirea persoanei în cauză, atât la nivelul pielii, cât mai ales la nivel emoțional. La unele persoane, acneea poate persista zeci de ani, iar femeile se pot confrunta cu această problemă lunar, cu o săptămână înainte de menstruație.

__________________________

Remedii naturiste pentru acnee

• Ceai de urzică

Terapeuta Maria Treben consideră urzica cea mai eficientă plantă pentru curățarea și înnoirea sângelui. Un litru de ceai de urzică pe zi poate remedia multe probleme ale pubertății.

Se folosește 1 linguriță de frunze la 1 cană cu apă clocotită. Nu se lasă la infuzat foarte mult. Frunzele trebuie să nuanțeze doar puțin apa în verde-deschis.

• Ceai de păpădie

O altă plantă diuretică, care a fost pusă în slujba sănătății și frumuseții femeilor încă din vechime.

Se poate folosi atât la spălarea feței (pentru întreținerea frumuseții), cât și pentru administrare internă.

Împotriva acneei, cel mai bun este ceaiul din rădăcini de păpădie. Se folosește 1 linguriță de rădăcină mărunțită și 1 cană cu apă rece. Se lasă la macerat 12 ore, apoi se încălzește și se strecoară.

Ceaiul se împarte în 4 rații egale, care se vor consuma cu 30 de minute înainte de masa de dimineață și la 30 de minute după.

• Mască de față cu hrean

Se dau câteva rădăcini de hrean pe răzătoare și se pun într-un borcan de sticlă. Se acoperă cu oțet de vin sau de fructe și se lasă la macerat 10 zile.

După ce strecoară, se păstrează într-o sticlă închisă la culoare.

Se aplică pe fața umezită, dimineața și seara. Se lasă să acționeze 10 minute, apoi se îndepărtează cu apă fierbinte. Fața se clătește la final cu apă rece.

• Ceai de nuc

Se pune 1 linguriță de frunze de nuc mărunțite în 200 ml de apă rece. Se lasă 12 ore, apoi se încălzește și se strecoară. Ceaiul rezultat se folosește la spălarea feței.

În cazul în care remediile naturale nu ajută la îndepărtarea acneei, este bine să vedeți un medic specialist.

__________________________

Surse bibliografice:

1. Mayo Clinic, Acne: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047

2. Maria Treben, Acnee, Boli specifice copiilor, Editura Gemma Print, București, pp. 24-25

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.