LOȚIUNE cu PROPOLIS împotriva ACNEEI

Acneea apare atunci când foliculii de păr sunt astupați cu ulei și celule moarte de piele. Apare cel mai des pe față, pe frunte, pe partea superioară a spatelui și pe umeri.

Este mai des întâlnită la adolescenți, deși poate afecta toate categoriile de vârstă.

Remediu cu propolis pentru acnee

 

Procesul de vindecare este extrem de lent. Pe măsură ce unele coșuri se vindecă, altele noi apar. De aceea, în multe cazuri, acneea rămâne persistentă chiar și în urma tratamentelor. Acneea severă poate cauza cicatrici pe piele, precum și disconfort emoțional.

Există patru factori principali care pot duce la apariția acneei:

– producția excesivă de ulei (exces de sebum)
– foliculi de păr astupați cu ulei și celule moarte de piele
– bacterii
– activitate excesivă a unui tip de hormon (androgeni)

Schimbările hormonale, numite medicamente (corticosteroizi, testosteron, litiu), laptele,consumul de alimente bogate în carbohidrați (pâinea, chipsurile) și stresul sunt alți factori care pot declanșa sau agrava simptomele de acnee.

Studii pe efectele propolisului împotriva acneei

Studiile științifice susțin utilizarea propolisului în tratarea acneei cauzată de bacterii. Potrivit unui studiu apărut în anul 2006 în Anaerobe, extractul de propolis a fost eficient împotriva mai multor tulpini de bacterii anaerobice, inclusiv a speciilor de Propionibacterenum – bacteria responsabilă pentru inflamația acneei.

Oamenii de știință din Egipt au realizat un studiu în 2015 în care au evaluat efectele unei soluții etanolice cu extract de propolis și a unei soluții etanolice simple, pe 40 de pacienți cu acnee vulgară.

Rezultatele au arătat că aplicarea soluției cu propolis a avut un efect clinic pozitiv semnificativ asupra acneei. Propolisul a demonstra o eficientă bacteriologică puternică împotriva a 2 bacterii: Stafilococcus epidermidis și Propionibacterium acnes.  

Concluzia autorilor a fost că propolisul topic este o terapie alternativă promițătoare, eficientă, bine tolerată și sigură pentru tratarea acneei vulgare, datorită efectelor sale antiinflamatoare și antibacteriene.

Cercetătorii italieni au investigat efectele unei creme pe bază de propolis (20%), aloe vera (10%) și ulei esențial de arbore de ceai (3%) pe pacienți cu acnee ușoară spre moderată, comparând-o cu o cremă pe bază de Eritromicină și cu o cremă placebo.

După 15 și 30 de zile, investigatorii au evaluat rezultatele cuantificând numărul de leziuni acneice. Aplicarea cremei pe bază de propolis, ulei esențial de arbore de ceai și aloe vera a fost mai eficientă decât crema cu Eritromicină în reducerea erupțiilor cutanate, a indicelui de severitate a acneei și a numărului total de leziuni.

Acneol-Prop – remediu natural pentru acnee

Un produs pe bază de propolis destinat special tratării acneii se numește Acneol-Prop. Este un produs românesc, realizat de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură.

Propolisul este bogat în rășini, balsamuri, uleiuri eterice, compuși antioxidanți (flavonoide) și gumorezine cu efecte antimicrobiene, dezinfectante și cicatrizante.

Poate fi folosit în tratarea acneei juvenile și a altor afecțiuni ale tenului. Se aplică de 2-3 ori pe zi, prin tamponarea zonelor afectate.

Surse:
1. Mayo Clinic, Acne: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
2. V Mazzarello, MG Donadu, M Ferrari, G Piga, D Usai, S Zanetti, and MA Sotgiu. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clinical Pharmacology. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6298394/
3. Live Strong, Bee Propolis for Acne: https://www.livestrong.com/article/494230-bee-propolis-for-acne/
4. Basma M Mohammad Ali, Naglaa F Ghoname, Abeer A Hodeib MD, Marwa A Elbadawy. Significance of topical propolis in the treatment of facial acne vulgaris. The Egyptian Journal of Dermatology and Venereology. 2015. Volume 35. Issue 1. Page 29-36: http://www.ejdv.eg.net/article.asp?issn=1110-6530;year=2015;volume=35;issue=1;spage=29;epage=36;aulast=Mohammad

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.