Studiu pentru femei: mai multă APĂ, mai puține INFECȚII URINARE

Femeile care beau multă apă au mai puține infecții urinare – este concluzia unui studiu publicat în octombrie 2018 în jurnalul JAMA Internal Medicine.

Femeile sunt în mod deosebit predispuse la infecții ale tractului urinar, din cauză că uretra este mai scurtă decât la bărbați. De cele mai multe ori, cauza este o bacterie perianală sau periuretrală, care pătrunde în uretră și urcă spre vezica biliară.

Mai multa apa mai putine infectii urinare

Cea mai mare rată a infecțiilor urinare la femei este în perioada de postmenopauză, din mai multe cauze:

prolaps uterin sau vezical, care împiedică golirea incompletă a vezicii urinare
scăderea nivelului de estrogen, care produce modificări în flora vagială (piederea de lactobacili) și crește riscul de colonizări periuretrale cu bacterii gram negative precum E. coli
– probabilitate mare de boli concomitente, precum diabet sau alte afecțiuni renale

95% din infecțiile urinare sunt provocate de bacteria E.coli. Simptomele unei infecții urinare pot fi recunoscute ușor: durere și arsură în timpul urinării și urinări mai dese decât de obicei.

Cistita se tratează de obicei cu antibiotice, administrate timp de 3-5 zile. Femeile trebuie să știe că există o metodă simplă, naturală, prin care pot preveni o infecție urinară frecventă.

Studiu pe cistita recidivantă  la femei

Un studiu randomizat a arătat că creșterea consumului zilnic de apă reduce episoadele de cistită recidivantă și nevoia de antibiotice.

Participantele la acest studiu au fost 140 de femei post-menopauzale care au trecut prin 3 sau mai multe episoade de cistită în decursul unui an. Acestea au raportat că aveau un aport mai mic de 1,5 litri de lichide pe zi. Mai precis, cantitatea medie consumată de participante a fost puțin peste 1 litru pe zi.

Femeile au fost împărțite în 2 grupuri. Un grup a băut cantitatea zilnică obișnuită de lichide, plus o cantitate suplimentară de 1,5 litri pe zi. Grupul de control a continuat să bea doar cantitatea obișnuită de lichide.

Participantele au completat în jurnale tipul și cantitatea de lichide consumate în fiecare zi. Cercetătorii au măsurat periodic volumul urinei și nivelul de hidratare.

Rezultatele au arătat că femeile are au băut cantitatea suplimentară de 1,5 litri de apă pe zi au avut cu 50% mai puține episoade de cistită recurentă și au avut nevoie de mai puține antibiotice decât femeile care au consumat doar 1 litru de apă pe zi.

Concluzii

Din toate strategiile de prevenire a infecțiilor urinare, creșterea aportului de lichide pare să fi obținut cele mai bune rezultate. 

Potrivit Institute of Medicine, femeile ar trebui să bea circa 2,2, litri de lichide pe zi. Această cantitate nu trebuie să provină complet din apă sau lichide propriu-zise. Se pot lua în calcul de asemenea un consum mai mare de fructe și legume, care conțin multă apă. Apa simplă este însă cel mai bun mod de hidratare a corpului, deoarece este ușor accesibilă, ieftină și nu conține calorii.

Această strategie nu trebuie să înlocuiască vizita la medic și tratamentul recomandat. Dacă aveți simptomele unei infecții urinare, creșteți consumul de apă, dar mergeți și mergeți la medic.

Rezultatele acestui studiu se adresează în mod deosebit femeilor, însă ele putea fi extrapolate și la persoanele cu risc mai mic de infecții urinare.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4552, 3169, 3897, 11062, 3703′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Roxana Gavriloaia, A holistic overview of the urinary tract infections in women, Medic Hub Media: https://www.medichub.ro/reviste/farmacist-ro/o-abordare-holistica-a-infectiilor-de-tract-urinar-la-femei-id-180-cmsid-62
2. Huma Farid, More water, fewer UTIs? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/more-water-fewer-utis-2018101515035

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.