Medicii urologi recomandă merișorul pentru prevenirea infecțiilor urinare recidivante

Infecțiile urinare au devenit extrem de problematice, din cauza rezistenței lor la tratamentul antibiotic clasic. Femeile sunt afectate în procent mult mai mare decât bărbații, dar și adulții peste 65 de ani.

60% din toate prescripțiile de antibiotice sunt pentru infecțiile tractului urinar. Un alt lucru, extrem de îngrijorător, este că 30% din ele au fost raportate ca nefiind necesare.

Merisorul reduce infectiile urinare

Rezistența la antibiotice a devenit o epidemie globală. Bacteria cea mai rezistentă este E. coli, iar mare parte a acestei epidemii se datorează utilizării excesive a antibioticelor pentru controlul infecțiilor urinare recidivante.

Prevenirea infecțiilor tractului urinar cu antibiotice profilactice nu fac decât să agraveze și mai mult situația, crescând riscul de efecte secundare și rezistență microbiană.

Citește și:

Infecțiile urinare recidivante – cauze, factori de risc, dietă

Merișorul este unul din cele mai populare remedii pentru infecțiile tractului urinar. Această plantă conține proantrocianidine (PAC), substanțe antioxidante care împiedică adeziunea bacteriei la pereții tractului urinar.

Produsele pe bază de merișor sunt considerate o alternativă naturală și sigură la infecțiile urinare.  Cercetările au arătat că merișorul poate preveni infecțiile urinare la anumite categorii de persoane. Dar cele mai multe rezultate au fost conflictuale. Cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că nu există încă o doză recomandată de PAC.

Asociația Americană a Urologiei a emis în anul 2019 un nou set de reguli pentru infecțiile urinare recurente la femei. Ele subliniază necesitatea identificării unor alternative pentru prevenirea recidivelor.

Citește și:

Comprimatele cu merișor – cel mai bun tratament naturist pentru cistită și alte infecții bacteriene

Experții au scos în evidență utilizarea suplimentelor cu merișor ca o metodă profilactică naturală și eficientă, potrivit cu rezultatele obținute recent în studiile pe PAC.

Un studiu recent, publicat în anul 2018 în The Journal of the American Society of Consultant Pharmacists, a arătat că merișorul poate fi considerat o strategie non-antibiotică de prevenire a infecțiilor urinare, care ar putea fi folosită de pacienți și de cadrele medicale deopotrivă.

O recenzie a concluzionat că o doză de 36 mg de PAC sub formă de supliment este la fel de eficientă ca și o doză mică de antibiotic pentru prevenirea infecțiilor urinare. PAC inhibă lipirea bacteriilor uropatogene de celulele uroepiteliale.

Un studiu universitar a arătat că această formulă poate reduce infecția urinară de cateter fără efecte secundare.

Din păcate, suplimentele cu merișor care se găsesc în farmacii și în magazinele naturiste conțin o doză mică de PAC, sub 5 mg, ceea ce le face ineficiente.

Verificați atunci când cumpărați un supliment cu merișor, ca acesta să conțină o doză mare de  proantrocianidine (ideal 36 mg), iar aceștia să fie extrași din concentrat de suc pur.

Surse:

1. Luczak T, Swanoski M., A Review of Cranberry Use for Preventing Urinary Tract Infections in Older Adults, Consult Pharm. 2018 Aug 1;33(8):450-453. doi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30068438

2. Sophie A. Fletcher, More urologists are recommending cranberry PACs for reducing UTIs. Here’s why, Nutritional Outlook: http://www.nutritionaloutlook.com/womens-health/more-urologists-are-recommending-cranberry-pacs-reducing-utis-heres-why

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.