INFECȚIILE URINARE recidivante – cauze, factori de risc, dietă

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Primele date referitoare la apariția infecțiilor urinare provin din Egipt, anul 1550 î.Hr. Ele se numără și astăzi printre cele mai frecvente tipuri de infecții bacteriene din lume, afectând anul circa 150 de milioane de persoane la nivel mondial.

Se constantă o incidență crescută în rândul copiilor și a femeilor. Statisticile arată că femeile sunt de 4 ori mai afectate decât bărbații.

Infectii urinare cauze remedii

 

Cele mai multe infecții urinare se pot trata eficient cu antibiotice, însă au crescut foarte mult numărul cazurilor de infecții recidivante, care pun în dificultate tratamentul convențional.

Diagnosticul de infecții urinare recidivante se pune atunci când o persoană este afectată de 2 astfel de infecții în decursul a 6 luni sau de 3 infecții pe parcursul unui an.

Acestea tind să revină sau să reinfecteze tractul urinar la femeile cu imunitatea scăzută. Un studiu a arătat că 27% din tinerele de facultate cu un prim episod de infecție urinară au avut cel puțin o recidivă în următoarele 6 luni.

Un alt studiu, pe femei cu vârsta peste 55 de ani, a arătat că 53% din acestea au avut parte de recidive.

De ce reapar infecțiile urinare

Există două cauze principale ale infecțiilor urinare recidivante: factorii bacterieni și apărarea imunitară scăzută a organismului.

Dintre bacterii, cea mai comună este Escherichia coli. 52-77% dintre infecțiile urinare recurente sunt cauzate de o tulpină de E. coli, identică cu tulpina care a provocat prima infecție. În unele cazuri, infecția recidivează din cauză că bacteria supraviețuiește în vezică prin progresia comunităților bacteriene intracelulare.

Persoanele imunodeficitare (cu sistemul imunitar scăzut) sau cu disfuncții la nivelul uroteliului au infecții urinare mai dese, recurente și severe.

Factori de risc:

– obstrucții sau calculi la nivelul tractului urinar
– volum urinar rezidual crescut
– relațiile sexuale (mai ales la tinere)
– abținerea de la urinare
– consumul de băuturi răcoritoare din comerț
– scăderea nivelului de estrogen (la femeile post-menopauzale)
– diabetul zaharat
– transplantul de organe
– insuficiența renală cronică
– reflux vezico-ureteral
– flux urinar redus

Dietă împotriva infecțiilor urinare recidivante

În cazul infecțiilor care tind să reapară, prevenirea are un rol extrem de important. Ea se poate face prin dietă, mai precis prin creșterea aportului de apă și a consumului de alimente cu proprietăți antibacteriene.

Experții recomandă cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru buna hidratarea a corpului și afecțiunilor tractului urinar.

Alimente bogate în probiotice

Alimentele bogate în bacterii bune (probiotice) precum Bifidobacterium bifidum ajută digestia și împiedică creșterea excesivă a bacteriilor cauzatoare de boli. Unele studii au asociat prezența probioticelor în intestin cu un risc mai mic de infecții urinare.

Cercetătorii finlandezi au descoperit că femeile care au consumat produse lactate fermentate (bogate în probiotice) de 3 ori pe săptămână au avut un risc cu 80% mai mic de recidivare a infecțiilor urinare comparativ cu cele care au consumat produse bogate în probiotice mai puțin de o dată pe săptămână.

Pe lângă iaurt și brânzeturi, se pot consuma și murături, care conțin de asemenea bacterii bune naturale.

Alimente bogate în beta-caroten

Vitamina A susține sănătatea suprafeței mucoasei tractului urinar, intestinal și respirator. Un studiu pe 12 persoane cu infecții urinare recurente a arătat că vitamina A, administrată în paralel cu tratamentul antimicrobian, a redus rata infecției de la 3,5 la 0,8.

Fructele și legumele bogate în beta-caroten sunt surse bune de vitamina A, întrucât beta-carotenul este transformat în vitamina A în corp.

Alimente bogate în flavonoli

Flavonolii sunt un sub-grup de flavonoide – antioxidanți regăsiți în mere, prune și fructe de pădure. Studiile au arătat că aceștia previn infecțiile urinare recidivante prin faptul că împiedică atașarea bacteriei de celulele vezicii urinare și ajută la eliminarea ei prin urină. Cel mai mare conținut de flavonoli se află în merișoare și sucul de merișoare.

Evitarea alimentelor iritante

Persoanele cu infecții urinare trebuie să evite alimentele care irită vezica urinară, precum fructele citrice, produsele picante (condimentate), roșiile, brânzeturile vechi, ciocolata, cafeina și sucurile care conțin îndulcitori artificiali precum aspartam. Toate aceste produse înrăutățesc simptomele și accelerează nevoia urgentă de a urina.

Top 9 alimente care previn infecțiile urinare:

• merișoarele
• afinele
• cartofii dulci
• morcovii
• scorțișoara
• iaurtul natural, bogat în probiotice
• hreanul
• măceșele
• varza kale

Surse bibliografice:

1. Jia-Fong Jhang and Hann-Chorng Kuo, „Recent advances in recurrent urinary tract infection from pathogenesis and biomarkers to prevention”, articol publicat în jurnalul Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 2017 Jul-Sep; 29(3): 131–137, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615991/
2. Heal with Food, „Anti-UTI Diet Plan For Preventing Recurrent UTIs”: https://www.healwithfood.org/uti/diet.php
3. Heal with Food, „10 Best Foods for Preventing Recurrent UTIs”: https://www.healwithfood.org/uti/foods.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.