Suplimentele de OMEGA-3 reduc INFLAMAȚIA și ANXIETATEA la persoanele tinere și sănătoase

Studiile observaționale au asociat nivelurile scăzute de Omega-3 și nivelurile crescut de Omega-6 cu inflamații și depresie.

Studiul de față arată beneficiile suplimentelor de Omega-3 asupra unor studenți la medicină, în ceea ce privește reducerea nivelurilor de inflamații și anxietate.

Omega-3

Corpul nostru nu produce în mod eficient Omega-3, de aceea este necesar să îi luăm din alimentație. 

Studiile au arătat că acizii Omega-3 sunt importanți pentru buna dezvoltare a fătului, inclusiv dezvoltarea neuronală, retiniană și imunitară.

Aceștia pot afecta de asemenea diferite aspecte ale funcției cardiovasculare, inclusiv inflamațiile. Studiile au arătat însă că suplimentele cu Omega-3 nu reduc riscul bolilor de inimă. Totuși, persoanele care consumă fructe de mare de 1-4 ori pe săptămână au un risc mai mic de deces din cauza unei boli cardiace. 

Suplimentele de Omega-3 pot ajuta la ameliorarea simptomelor de artrită reumatoidă și încetinirea progresiei degenerescenței maculare. Au fost obținute rezultate bune în controlul greutății și funcția cognitivă la persoanele cu Alzheimer ușor.

_____________________________

STUDIU

În studiul de față, realizat la Institute for Behavioral Medicine Research din SUA, cercetătorii au investigat efectele administrării de Omega-3 asupra inflamației și simptomelor de depresie și anxietate la adulți tineri sănătoși.

La studiu au participat 68 de studenți la medicină. Probele de sânge le-au fost analizate în perioadele de stres, înaintea unui examen, și în condiții de ne-stres.

Studenții au primit fie capsule cu Omega-3 (2085 mg de acid eicosapentaenoic și 348 mg de acid docosahexanoic), fie capsule cu placebo.

Comparativ cu grupul placebo, studenții care au primit Omega-3 au avut o scădere de 14% a enzimelor pro-inflamatorii și o reducere a simptomelor de anxietate, nu însă și a celor de depresie. Absorbția suplimentelor diferă însă de la o persoană la alta.

 

Rezultatele acestui studiu sugerează că suplimentarea cu Omega-3 poate reduce inflamația și anxietatea inclusiv la persoanele tinere și sănătoase.

Este primul studiu care a demonstrat că Omega-3 au un beneficii potențiale anxiolitice la persoanele fără un diagnostic de anxietate.

Vezi și ALIMENTELE care conțin cele mai mari cantități de OMEGA-3

_____________________________

PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Dacă luați medicamente care afectează coagularea sângelui sau sunteți alergic la pește, consultați medicul înainte de a lua suplimente cu Omega-3. Există rezultate conflictuale privind influența acizilor Omega-3 asupra riscului de cancer de prostată. 

Potrivit NIH (National Center for Complementary and Integrative Health), în majoritatea studiilor realizate pe suplimentele cu Omega-3, rezultatele sunt neconcluzive sau nu indică beneficii clare.

Cel mai bine este să obținem Omega-3 din  alimente.  Peștele și produsele din ulei de pește sunt cele mai bune surse naturale.

_____________________________

Surse:

1. Swanson D, Block R, Mousa SA, Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life, Advances in Nutrition, 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22332096

2. Herbs Research Foundation, Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial: http://www.herbs.org/herbnews/2011/08/omega-3-supplementation-lowers-inflammation-and-anxiety-in-medical-students-a-randomized-controlled-trial/

3. National Center for Complementary and Integrative Health, Omega-3 Supplements: In Depth: https://nccih.nih.gov/health/omega3/introduction.htm#hed2

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.