AFINELE ajută în cele mai complexe probleme de sănătate (rețete terapeutice)

Afinele au un rol important în fitoterapia românească și de pretutindeni datorită concentrației bogate în compuși cu efect antioxidant și detoxifiantAceste proprietăți le fac utile în numeroase boli, mai ușoare sau mai grave.

AFINE – PROPRIETĂȚI

Prima calitate a afinelor, care le face superioare altor fructe, este indicele lor glicemic foarte mic. Nu numai că pot fi consumate în siguranță de persoanele cu diabet, ci pot ajuta chiar la tratarea acestei boli.

Sunt de asemenea renumite pentru acțiunea lor benefică asupra ochilor. Conțin un antioxidant numit antocianină, care mărește acuitatea vizuală.

Studiile au arătat că afinele au un impact extraordinar asupra sistemului cardiovascular. Consumul lor zilnic poate reduce tensiunea arterială și rigiditatea arterelor.

Cercetările in vitro și in vivo sugerează că afinele și compușii lor activi au un potențial anti-cancerigen. Previn carcinogeneza prin inhibarea producției de molecule pro-inflamatoare, a stresului oxidativ și a produșilor de stres oxidativ precum daunele ADN. Afinele inhibă înmulțirea celulelor canceroase și cresc apoptoza.

Conțin cantități mari de vitamina C și flavonoide – antioxidanți cu efect protector împotriva infecțiilor, vitamina A, vitamine din grupul B (B1, B2), vitamina E, vitamina F și vitamina PP.

________________________________________________________________________________________________________

CUM SE PĂSTREAZĂ AFINELE

Aceste fructe sunt atât de valoroase din punct de vedere nutrițional și terapeutic încât nimeni nu trebuie să rateze sezonul lor. Se culeg atunci când sunt foarte bine coapte, adică pe la finele lunii iulie și început de august.

Pot fi păstrate peste iarnă la congelator sau pot fi uscate și ținute în pungi de hârtie. Dacă vreți să le uscați, trebuie să le asigurați condiții speciale. Întindeți-le în straturi subțiri, pe rame cu plasă de sârmă, și lăsați-le la uscat în încăperi cu o temperatură de 70°C.

După ce s-au uscat, se lasă câteva zile la aer, apoi se depozitează. Afinele uscate care se găsesc în magazine sunt foarte scumpe deoarece din 7-8 kg se obține doar 1 kg de fructe uscate. Din fructele proaspete sau uscate putem prepara suc, macerat sau ceai.

AFINE – MODURI DE UTILIZARE

 

Ceaiul de afine 

se prepară din 20 de afine (uscate sau proaspete) și 1 cană de apă clocotită (250 ml), la care se pot adăuga și frunze (1 linguriță). Frunzele de afin (fără flori) se recoltează toată perioada verii.

Se lasă 10 minute la infuzat și se strecoară. Se beau câte 2 căni pe zi, una dimineață și una seara, cu jumătate de oră înainte de masă. Se fac 3 cure pe an, de câte 1 lună de zile, cu pauze de 3 luni între ele. Ceaiul de afine are efecte bune în:

diabet
– parazitoză intestinală
– enterocolită
– gută
– probleme ale circulației sangvine
– eczeme

_________________________

Sucul de afine 

Este mult mai eficient în purificarea sângelui și a organelor principale ale corpului. Acționează favorabil asupra ficatului și pancreasului.

Fructele proaspete sau de-congelate se mixează în blender cu puțină apă (sau fără) și eventual frunze de mentă verde. Vara se poate folosi gheață în loc de apă. Sucul va ieși foarte cremos și răcoros.

O lună de cură cu suc de afine poate reduce semnificativ cantitatea de toxine acumulate în corp. Efectele sucului de afine:

– îmbunătățesc funcția vaselor de sânge și circulația
– previne infarctul și bolile cardiace
– curăță arterele de grăsimi
– curăță ficatul și pancreasul

________________________________________________________________________________________________________

♣ Maceratul de afine 

Este indicat în tratamentul afecțiunilor cerebrale. Îmbunătățește memoria la persoanele vârstnice, previne bolile cardiovasculare și cancerul.

Se pun 2 kg de afine la macerat într-un borcan cu 500 g de zahăr brut și 500 ml de alcool de 60°C. Se închide ermetic și se lasă o săptămână, după care se filtrează lichidul. Se păstrează în sticle la frigider.

Se ia câte 1 lingură, de 5 ori pe zi. Tratamentul se încheie atunci când se termină preparatul. O astfel de cură se face doar de 2 ori într-un an.

_________________________________________________________________________

AFINE – PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII

Nu se cunosc contraindicații la consumul de fructe în cantități moderate. Întrucât acestea pot reduce nivelurile de zahăr din sânge, diabeticii trebuie să își monotorizeze glicemia în perioada consumului de afine pentru a ajusta doza de medicamente, dacă este cazul.

Afinele pot interacționa cu zahărul din sânge și după o operație. De aceea este contraindicat consumul de afine cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Surse bibliografice:

1. Arjmandi BH., Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review, Anticancer Agents Med Chem. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23387969

2. Johnson SA, Figueroa A, Navaei N, Wong A, Kalfon R, Ormsbee LT, Feresin RG, Elam ML, Hooshmand S, Payton ME, Arjmandi BH., Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, J Acad Nutr Diet. 2015

3. Mariana Borloveanu, Afinele Tratează Diabetul și Afecțiunile Cerebrale, Leacuri & Rețete Mănăstirești, pp. 85-88

4. Webmd, BLUEBERRY: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1013/blueberry

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.