MORCOVUL – medicamentul casei pentru numeroase BOLI

Morcovul este apreciat în toate culturile datorită valorii sale nutritive și a proprietăților curative puternice. Este foarte bogat în vitamina A, vitaminele B1, B2 și C, fosfor, potasiu și calciu.

Numeroși fitoterapeuți și nutriționiști îl recomandă în tratamentul anemiei și avitaminozei. Are efecte tonice și revitalizante.

Grație conținutului de fosfor, morcovul înlătură oboseala mentală și epuizarea nervoasă.

Morcovul are o concentrație mare de caroten, un antioxidant pe care corpul îl transformă în vitamina A, un alt antioxidant puternic cu efecte protectoare asupra vederii și pielii.

Consumat sub formă de suc, morcovul ajută la tratarea eczemelor, psoriazisului și a altor afecțiuni ale pielii. Totodată, favorizează creșterea nivelului de hemoglobină.

Datorită proprietăților diuretice și antiseptice, este recomandat persoanelor care suferă de reumatism, gută și colici nefritice.

Pentru acțiunea sa laxativă, este util în constipație, precum și în catar intestinal, gaze intestinale și alte tulburări digestive la adulți și copii.

Ajută la vindecarea icterului și protejează ficatul de obstrucții și alte boli.

________________________________________________________________________________________________________

Rețete terapeutice cu morcov

La nivelul aparatului respirator, morcovul combate tusea, guturaiul, bronșita, atacurile astmatice și afonia (pierderea vocii). În aceste cazuri se prepară o supă concentrată de morcov (250 g la 500 ml de apă), la care se adaugă miere de albine și lapte.

Sucul de morcov este eficient și împotriva ulcerului. Se poate bea ca atare, sau în asociere cu suc de sfeclă roșie, țelină, castravete, spanac sau salată verde.

Contra anemiei la copii se amestecă 1 farfurie de morcov ras cu ½ cană de lapte și 2 lingurițe de miere. Preparatul obținut se consumă la masa de dimineață.

Un remediu asemănător poate fi folosit și împotriva tuberculozei laringiene. Aceeași cantitate de morcov ras se fierbe cu 1 litru de apă, apoi se strecoară. În lichidul obținut se adaugă 300 g de miere și se amestecă. Siropul rezultat se consumă zilnic, câte 1 lingură la fiecare oră. Se poate folosi și la gargară.

Consumat în stare crudă, ajută la eliminarea viermilor intestinali. Pentru o eficiență sporită, se combină cu usturoi crud.

Trebuie de asemenea menționat că rădăcina de morcov ajută la diminuarea colesterolului, datorită conținutului de pectanți de calciu. Nutriționistul Daniel Boarim recomandă celor cu colesterolul mărit să consume câte 2 morcovi cruzi în fiecare zi, înainte de masa de prânz.

În bolile infecțioase se bea o cantitate mai mare de suc de morcov. Copiii nu trebuie să-l consume în cantități mari, deoarece poate avea efecte laxative.

Nu aruncați pulpa rămasă după extragerea sucului. Folosiți-o la supe, ciorbe, tocănițe, salate, droburi.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Alfons Balbach, Daniel Boarim, Zarzavaturile în Medicina Naturistă, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2010, p. 145

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.