PĂTLAGINA curăță stomacul ca nici o altă plantă și este folositoare persoanelor cu boli de ficat, rinichi și plămâni
Pătlagina este una din cele mai puternice și versatile plante medicinale pe care Dumnezeu le-a sădit în natură, ca Unul care poartă grijă de cea mai de preț făptură a sa: omul.
Are întrebuințări terapeutice diverse, și este o comoară la casa omului. Ajută în afecțiunile aparatului respirator, în bolile stomacului, ficatului, rinichilor, sângelui și ale pielii.
Terapeuta Maria Treben citează recomandările preotului și medicului naturist Johann Kunzle cu privire la utilizările multiple ale pătlaginii. În scop medicinal putem folosi atât frunzele, cât și tulpina și florile, cu tot cu rădăcină și semințe.
Datorită efectului depurativ asupra stomacului, pătlagină este de mare ajutor persoanelor cu boli gastrointestinale, persoanelor slabe, anemice și palide, cu hemoglobina mică sau sânge prost, persoanelor cu afecțiuni hepatice și renale.
Pătlagina este utilă și pentru cei care au erupții pe piele sau eczeme, precum și celor care sunt răgușiți sau tușesc.
Această plantă îi pune pe picioare și pe copii plăpânzi și sensibili la boli, care deși sunt bine alimentați, nu cresc și nu se dezvoltă normal.
Medicul Avicena folosea pătlagina pentru vindecarea ulcerului cronic, hemoragiilor, tumorilor, afecțiunilor stomacului, ficatului, rinichilor și sistemului respirator.
_______________________________________________________________________________________________________
→ Indicații terapeutice:
– secreții abundente ale mucoaselor
– tuse, tuse convulsivă
– bronșită
– astm pulmonar, astm pulmonar bronșic (se amestecă în părți egale cu cimbru)
– tuberculoză pulmonară
– boli hepatice și vezicale
– răni, tăieturi, crăpături, mușcături de câine turbat, mușcături de șarpe
– ulcer varicos la picior
– tumori
– cancerul glandelor
_______________________________________________________________________________________________________
Biochimistul Eugen Giurgiu ne spune cum putem folosi această plantă remarcabilă.
Semințele de pătlagină
Acestea pot fi folosite pentru tratarea afecțiunilor cu localizare gastrointestinală: ulcer, diaree, dizenterie, tumori. Sunt utile și în diabet și infertilitate la femei și bărbați.
Din semințe se poate prepara infuzie. Se folosește 1 lingură de semințe la 100 ml de apă clocotită. Se lasă jumătate de oră la infuzat, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Ajută în dureri de stomac, gastrită, ulcer, cancer cu citostatice.
Frunzele de pătlagină
Acestea se spală, se toacă mărunt și se pun la fiert cu 1 cană de apă. Se strecoară și se adaugă 1 lingură de miere. Se păstrează într-un termos. Se consumă câte 2-3 linguri de ceai, de mai multe ori pe zi, pentru colici, colită și alte afecțiuni ale stomacului și intestinelor.
O altă variantă de preparare a ceaiului este infuzarea peste noapte. Se pun 3 lingurițe de plantă mărunțită la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă de seara până a doua zi (8 ore). Se bea câte 1 păhărel de 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Acest ceai ajută în toate afecțiunile enumerate mai sus, și în cazul bolnavilor de cancer care iau citostatice naturale.
Cei cu boli de plămâni pot prepara un decoct dintr-o lingură de frunze uscate și mărunțite și 1 cană de apă. Se fierbe 10 minute, apoi se stinge focul, se pune capacul și se lasă la infuzat 12-24 de ore. Se strecoară și se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de mese.
În afecțiunile hepatice și renale se pune la fiert 1 lingură de pulbere de frunze și/sau de semințe cu 1 cană de apă. Se lasă 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi.
Suc de pătlagină
Se consumă câte 1 lingură, cu un sfert de oră înainte de masă. Se poate conserva pentru iarnă dacă se combină cu o cantitate egală de alcool. Sucul de pătlagină se poate combina cu ceai de coada-șoricelului și folosi pentru tamponarea pielii.
Cataplasme și comprese
Frunzele proaspete se spală, se strivesc cu sucitorul pe un fund de lemn și se aplică pe răni. Se poate alterna cu rostopască: o zi pătlagină, o zi rostopască.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Maria Treben, PĂTLAGINA-ÎNGUSTĂ, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007, pp. 41-42
2. Eugen Giurgiu, Pătlagina, Cancerul – Tratamente Naturiste