HREANUL tonifică IMUNITATEA și căile RESPIRATORII, combate OBOSEALA, ANEMIA și CANCERUL (rețete)
Hreanul este o plantă medicinală excepțională. Se remarcă prin proprietățile sale citotoxice, stimulente, antiseptice, spasmolitice și antioxidante. Este un antibiotic blând eficient.
Consumul de hrean crește aportul de vitamina C – un antioxidant puternic care întărește imunitatea, luptă împotriva infecțiilor virale și a radicalilor liberi, combate inflamațiile și protejează împotriva cancerului. 100 g de rădăcină de hrean pot acoperi 41% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Hreanul este sărac în calorii și grăsimi. Conține cantități bune de fibre, vitamine din complexul B și minerale importante, precum calciu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan și fier.
Este de asemenea bogat în compuși volatili care au proprietăți detoxifiante și antioxidante. Aceștia dau hreanului gustul său specific. Cei mai importanți sunt: alil isotiocianați, 3-butenil isotiocianați 2-propenilglucozinalat, 2-pentil isotiocianați și fenil etil isotiocianați.
Compusul alil isotiociant (AITC) acționează ca un agent preventiv pentru cancer. Oamenii de știință notează că acest compus este asimilat foarte bine după administrarea orală. Celulele îl primesc extrem de rapid. Este toxic pentru celulele maligne. Induce rapid moartea celulelor canceroase.
AITC are de asemenea o activitate antimicrobiană împotriva unui spectru larg de patogeni.
Și cercetătorii de la Universitatea din Illinois au demonstrat că hreanul activează enzimele implicate în detoxifierea moleculelor cauzatoare de cancer.
______________________________________________________________________________________________________
Cuprins
Indicații terapeutice:
Hreanul stimulează secreția enzimelor salivare, gastrice și digestive, ușurează digestia și deschide apetitul.
Fierul ajută la producția de celule roșii de sânge, potasiul ajută la controlul ritmului inimii și a tensiunii arteriale.
– tuse, bronșită cronică, astm
– răceală, gripă, infecții ale sinusurilor
– congestie pectorală, amigdalită
– dureri de cap
– edem pulmonar
– anemie
– oboseală generală
– scorbut, rahitism
– litiază urinară
– gută
– dureri articulare și musculare
– infecții urinare
– retenție de apă
______________________________________________________________________________________________________
Moduri de utilizare
În caz de tuse, este foarte eficient siropul de hrean, care se prepară asemenea siropului de ridiche neagră. Rădăcina se taie felii și se așază în straturi alternative cu zahăr brut sau miere. Sucul rezultat se consumă cu lingurița, de mai multe ori pe zi.
În astm și edem pulmonar, sunt bune cataplasmele cu hrean ras, aplicate pe locurile corespunzătoare, sau fiertură de rădăcină de hrean ras în lapte.
În gută, se consumă câte 1 linguriță de hrean ras ca atare.
În toate afecțiunile respiratorii și reumatismale, un excelent fortifiant general este vinul de hrean. Se pun 30 g de hrean ras la într-un borcan de sticlă. Se adaugă 1 litru de vin alb sau roșu, se amestecă și se închide ermetic. Se lasă la macerat vreme de 7 zile, apoi se strecoară. Se consumă în doze terapeutic, câte 30-50 ml pe zi.
______________________________________________________________________________________________________
→ Sirop tonic
Pentru copiii care nu au poftă de mâncare se poate prepara acest sirop:
• 30 g de hrean
• 300 ml de rachiu
• 1 litru de apă clocotită
• 1,5 kg de zahăr brut
Se curăță rădăcina de hrean, se toacă mărunt și se pune la macerat în rachiu. După 7 zile, se adaugă apa și se lasă la infuzat peste noapte. Dimineața se adaugă zahărul și se fierbe 20 de minute la foc mic, amestecând constant, până capătă consistența unui sirop. Se iau câte 2 linguri înainte de masă.
Precauții și contraindicații
Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.
Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.
______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Nutrition and You, Horseradish nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/horseradish.html
2. Mercola, What Is Horseradish Good For? http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/30/horseradish-benefits.aspx
2. Marc Bosquet, HREAN, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, 2014, p. 51