Vinul de IENUPĂR – un ajutor rapid în afecțiuni URINARE și REUMATISMALE, (rețetă)

Fitoterapeuții vorbesc la superlativ despre această minunată plantă care este ienupărul, care poate fi folosit în sute de boli.

Pentru cei care nu știu, ienupărul este un arbore de dimensiuni mici, prevăzut cu frunze (ace) înțepătoare. Are un aspect asemănător coniferelor și este un arbore extrem de rezistent. Crește în zonele de deal și la poalele munților.

Ienupăr

În scop medicinal sunt folosite fructele rotunde, care au o culoare albăstruie spre violet închis-negru. Sunt dulci la gust și parfumate. Acestea se culeg în perioada iernii, când ajung la maturitate.

Boabele de ienupăr au efecte remarcabile în afecțiunile aparatului urinar și digestiv, în tulburările nervoase și dezechilibrele hormonale, boli metabolice, boli de piele și afecțiuni reumatismale.

Profesorul Ovidiu Bojor citează efectele diuretice, antiseptice urinare, antispastice și antitusive ale ienupărului, și îl recomandă în următoarele afecțiuni:

– boli renale și vezicale
– edeme renale
– reumatisme, gută, hidropizie
– dispepsie, fermentație intestinală, balonare, anorexie
– bronșită catarală acută și cronică

Profesorul doctor Constantin Milică recomandă o rețetă de vin medicinal pe bază de fructe de ienupăr care poate fi utilizat în diverse afecțiunile reno-urinare, și nu numai.

Vin de ienupăr – rețetă

Ingrediente

• 50 g de fructe uscate de ienupăr
• 750 ml vin alb
• 250 ml alcool de 70 de grade

Preparare

Măcinați fructele de ienupăr și puneți-le într-un borcan. Turnați peste ele vinul și alcoolul și amestecați. Închideți recipientul ermetic și lăsați amestecul la macerat timp de 14 zile. Filtrați preparatul obținut și păstrați-l în sticluțe închise la culoare.

Se consumă câte 1 păhărel (de 50 ml), de 3 ori pe zi, la mesele principale, cu indicații în inflamațiile căilor urinare,  litiază renală, edeme cardio-renale, steatoză hepatică, steatoză splenică, gută, tuse rebelă și astm.

Precauții și contraindicații

Ienupărul este contraindicat în insuficiență renală, graviditate, inflamații renale, nefrită acută, blocaj renal, menstruații abundente. La cei care suferă de inflamații renale și leziuni renale se recomandă stabilirea dozelor și a duratei tratamentului de către medicul specialist.

    Bibliografie:

1. Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru, „Plante și Miresme Biblice, Hrană Pentru Suflet și Trup”
2. „Ziarul Lumina”, Ienupărul, tratament pentru o sută de boli, prof. univ. Constantin Milică: http://ziarullumina.ro/ienuparul-tratament-pentru-o-suta-de-boli-40132.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.