Sucul de pătrunjel – un miracol pentru sănătatea noastră! (preparare și administrare)
Sucul de pătrunjel este o băutură de leac prea puțin cunoscută și întrebuințată.
Nutriționistul Iren Alexoi îl recomandă pentru întărirea imunității și prevenirea răcelilor și gripei. Are un conținut bogat în vitamina C și poate fi administrat pe termen lung, fără efecte secundare.
Sucul de pătrunjel – un miracol pentru sănătatea noastră!
Un pahar de suc de pătrunjel pe zi ne poate îmbunătăți semnificativ starea de sănătate. Este util în numeroase probleme de sănătate și afecțiuni.
Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu susține că sucul de pătrunjel susține buna funcționare a glandelor endocrine și suprarenale.
Ajută la asimilarea oxigenului și îmbunătățește respirația.
Sprijină digestia. Contribuie la reglarea ritmului cardiac și a ciclului menstrual.
Are efecte diuretice importante, fiind util în afecțiunile renale și urinare.
Citește și – Pătrunjelul nu este ornament pentru mâncăruri, ci medicament tonic!
Cum se prepară sucul de pătrunjel
Există mai multe metode de extragere a sucului din pătrunjelul verde. Alegeți una în funcție de ustensilele pe care le aveți la dispoziție.
Metoda nr. 1
Frunzele de pătrunjel se spală și se trec prin storcătorul electric.
Dacă nu aveți un astfel de aparat în casă, dați pătrunjelul prin blender/robot sau prin mașina de tocat carne. Pentru a obține doar lichidul limpede, strecurați-l printr-un tifon des și stoarceți-l bine la final.
Sucul de pătrunjel trebuie administrat în cel mul 30 de minute de la preparare.
Este recomandat să se amestece cu suc de morcov în proporție de 1:2.
Această combinație (la care se poate adăuga țelină), este utilă în afecțiunile oculare, inclusiv în cataractă.
Metoda nr. 2
Se pune o mână de frunze de pătrunjel verde într-un bol. Se toarnă peste plantă 4 linguri de apă și se lasă jumătate de oră la macerat.
Se strecoară apoi apa și lichidul obținut se bea imediat. Poate fi ținut în frigider până la 4 ore, după care nu mai este bun de băut.
Doza recomandată este de 4-6 lingurițe, de 4 ori pe zi. Acestea se diluează cu ¼ pahar de suc de morcov.
Pentru refacerea sistemului imunitar și combaterea bolilor mai grave, pătrunjelul poate fi consumat și ca atare. Frunzele se toacă mărunt și se administrează câte 1-3 lingurițe pe zi.
Citește și – Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare
Tratamente cu suc de pătrunjel pe afecțiuni
Retenție de apă și celulită – se va consuma câte 1 pahar de suc de pătrunjel (diluat cu alt suc) pe zi, timp de 3 săptămâni; această cantitate se împarte în 3 rații egale.
Afecțiuni ale tiroidei – se va administra suc de pătrunjel cu suc de morcov, după indicațiile de mai sus.
Anemie – se bea suc de pătrunjel preparat și diluat după una din metodele de mai sus; dacă anemia este pricinuită de lipsa de fier, se recomandă salata de pătrunjel câte 50 g pe zi, timp de 1 lună; cura se poate repeta după o pauză de 14 zile.
Diaree cronică și gută – se consumă câte 4-6 linguri de suc de pătrunjel, de 4 ori pe zi, diluate cu ¼ pahar de suc de morcov.
Edeme renale sau cardiace – se bea zilnic câte 1 pahar de suc de pătrunjel diluat cu suc de morcov, împărțit în 3 rații egale; cura durează 3 săptămâni.
Infecții urinare – se beau câte 50 ml de suc de frunze de pătrunjel și 50 ml de suc de rădăcină de pătrunjel pe zi, diluat corespunzător.
Pietre la rinichi sau la bilă – se administrează câte 1 pahar de suc de pătrunjel diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcov, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
Hepatite virale – se consumă câte 15 linguri de suc de pătrunjel diluat pe zi, timp de 4 săptămâni; cantitatea se administrează treptat, pe parcursul zilei.
O cură de 3 săptămâni cu pătrunjel poate ajuta organismul să elimine toxinele dăunătoare, inclusiv a celor rezultate în urma consumului de alcool sau tutun.
Citește și – În Franța bolnavilor de COVID li se dă salată de pătrunjel – dr. Mihaela Bilic
Precauții și contraindicații
Sucul de pătrunjel nu se bea niciodată nediluat, deoarece poate cauza deranjamente gastrice.
Rădăcina de pătrunjel nu trebuie consumată în mod excesiv, deoarece poate deveni toxică.
În cantități foarte mari, pătrunjelul provoacă eliminarea potasiului.
Pătrunjelul este contraindicat pe perioada sarcinii și lactației.
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare, București, 2019, pp. 154-169