În Franța bolnavilor de COVID li se dă salată de pătrunjel – dr. Mihaela Bilic

Cu toții vrem să știm ce putem mânca în această perioadă pentru a ne crește rezistența la boli.

Într-un interviu recent, nutriționistul Mihaela Bilic a făcut referire la câteva alimente care ne pot ajuta să ne întărim imunitatea.

Salata de patrunjel pentru bolnavii de COVID

Salata de patrunjel pentru bolnavii de COVID: Racool studio – www.freepik.com

Un aliment surprinzător de bun, pe care noi îl folosim însă mai mult ca ornament sau ca și condiment, este pătrunjelul.

Bolnavii de COVID din Franța primesc salată de pătrunjel

În Franța, bolnavii de COVID-19 sunt „tratați” cu salată de pătrunjel. Este vorba despre o rețetă populară în Liban, care se numește „Tabbouleh”.

Ingredientul principal este pătrunjelul, care este folosit în cantități mari.

Salata mai conține roșii, ceapă, mentă, bulgur și un sos din ulei de măsline și zeamă de lămâie.

Beneficiile acestui preparat vin însă din pătrunjel, pe care nimeni nu prea îl ia în seamă.

Dr. Bilic spune că această plantă conține extrem de multă vitamina C, fier și fibre – nutrienți pe care nu-i găsim în alte alimente mult mai populare în dieta noastră.

Noi, românii, facem de regulă salată CU pătrunjel, nu salată DIN pătrunjel. Consumul nostru de pătrunjel este foarte mic.

Citește și – Pătrunjelul nu este ornament pentru mâncăruri, ci medicament tonic!

Nutriționistul ne sfătuiește să preluăm acest obicei de la libanezi de a mânca mai mult pătrunjel.

„Haideți să mâncăm pătrunjelul cu snopul, nu cu frunza, pentru că bate și citricele – apropo de vitamina C, bate orice altă sursă de fibre”.

În ceea ce privește conținutul de fier, întrece și spanacul.

Pentru a extrage toate aceste beneficii ale pătrunjelului, trebuie să îl consumăm crud.

Cum se face salata de pătrunjel (Tabbouleh)

Salata de pătrunjel este „o sugestie extrem de banală și eficientă” pentru întărirea imunității și a sănătății.

Citește și – Salata de pătrunjel – regina salatelor din Țara Sfântă

Cum se face Tabbouleh (salata de pătrunjel)

Tabbouleh este o mâncare emblematică pentru Liban.

Rețeta a apărut pentru prima dată în Liban și Siria. Era o componentă importantă a dietei în Evul Mediu.

Deși nu conținea carne sau alte ingrediente sățioase, Tabbouleh a reușit să cucerească ușor datorită gustului foarte plăcut și a beneficiilor pe care le oferă sănătății.

Astăzi, salata de pătrunjel face parte din dieta națională a libanezilor, care o consumă săptămânal.

Ca turist, nu ai cum să ratezi acest aperitiv tradițional. Tabbouleh a devenit faimos în toată lumea, fiind o rețetă importantă în dieta mediteraneană.

Ingrediente

  • 3 legături de pătrunjel
  • 100 g de bulgur
  • 4 cepe verzi
  • 4 roșii medii
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

Începeți cu bulgurul. Spălați-l și puneți-l la înmuiat într-un bol cu apă, timp de 10 minute. Dacă bulgurul nu este foarte fin, va trebui să îl lăsați la înmuiat în apă fierbinte timp de o oră.

Între timp, spălați și tocați toate ingredientele cât mai fin posibil. Este indicat să lăsați bucățelele de roșie tăiată la scurs într-o sită deasă înainte de a le adăuga în salată.

Amestecați toate ingredientele într-un bol. Scurgeți bulgurul și stoarceți-l cu mâinile pentru a elimina tot lichidul. Adăugați-l apoi peste legume.

Puneți sare și amestecați ușor.

Combinați sucul de lămâie cu uleiul de măsline și turnați sosul obținut în salată. Amestecați bine. Acoperiți bolul cu un capac sau cu o folie de plastic și dați-l la frigider pentru 30 de minute.

Citește și – Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare

Salata va avea un gust mult mai bun după ce stă puțin la rece.

Tabbouleh se poate servi cu hummus, shaorma, kebab, falafel sau alte preparate arăbești. Cu siguranță salata de pătrunjel merge bine și cu mâncărurile noastre românești.

Surse articol:

1. Digi24HD, Cum ne putem întări imunitatea prin alimentație. Recomandările medicului nutriționist Mihaela Bilic: https://www.youtube.com/watch?v=DA7ViIS4Ur4
2. Amani Sharif, A Brief History of Tabbouleh, Lebanon’s National Food, Culture Trip: https://theculturetrip.com/middle-east/lebanon/articles/a-brief-history-of-tabbouleh-lebanons-national-food/
3. Suzy, Tabouli Salad Recipe (Tabbouleh): https://www.themediterraneandish.com/tabouli-salad/?__cf_chl_jschl_tk__=3a98f16194ef73c87817a03a99696b13f0a85a47-1603565322-0-AdNfoTlm7QCF1n0gWQSgyUDqPKfWk2giMOJ5ldllpoMtxZtOc2ivHnTQxamsMwnJiGPeinOJ2YqT39hO7whTNbtfF5NJTZwXYGbJJP_D1vJ3rvLrBxObN8Fv5cvFSR8jrSBo-mh0LTCXcLkncWtY0LbwgU0Qm-CW-FbxeMS9AZsOT-6bxSro4pLFOcT_GfgoTmbreu6tbK26K8O6woDdLFWQt1LKBizC-bcR5WzstRvD_sBySbly5C_5ajaChCzai_2ngp-LX63zM8ZY2-LuQ-TcmiOMMPvdvoKtEww25cJxmD8AZMEdlaxfIuljDS31pQx73fuH7-9ihCtCE1Y3hF7xKFGZiLycTfeDaranuhml
4. Alege să fii sănătos, Salata Tabbouleh cu bulgur, SanoVita: https://www.sanovita.ro/blog/salata-tabbouleh-cu-bulgur/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.