SUC de ANANAS cu GHIMBIR – util împotriva INFLAMAȚIILOR și INFECȚIILOR

Ananasul este unul din cele mai savuroase fructe din lume, la care apelăm mai ales în timpul verii, pentru a ne răcori și hidrata. Dincolo de aceste beneficii de moment, ananasul produce efecte terapeutice impresionante în organism.

Este folosit ca plantă medicinală încă din vechime. Studiile moderne au arătat că proprietățile sale curative se datorează conținutului de bromelaină – o enzimă implicată în procesul de digerare a proteinelor.

Suc de ananas cu ghimbir

Studiile în vitro și în vivo au arătat că acest compus are activități antiinflamatoare, antiedemice (combate formarea edemelor, umflăturilor), antitrombotice și fibrinolitice (distruge cheagurile de sânge).

Din acest motiv, ananasul poate fi util în numeroase afecțiuni cu caracter inflamator, și nu numai:

– bronșită, sinuzită
– angină pectorală
– traume chirurgicale
– tromboflebită
– debridarea rănilor

Bromelaina crește absorbția unor medicamente (îndeosebi a antibioticelor) și ameliorează osteoartrita, diareea și diverse tulburări cardiovasculare.

Această enzimă a demonstrat și efecte anticancerigene (induce apoptoza – moartea programată a celulelor).

Un studiu pe animale efectuat de Centrul Medical de la Universitatea Duke din Durham a arătat că sucul de ananas, administrat pe termen lung, reduce severitatea inflamației, precum și incidența și multiplicitatea neoplaziei colonice asociate cu inflamația.

Într-un studiu publicat în anul 2014 în Journal of Nutrition and Metabolism, cercetătorii din Philippines au realizat un studiu în care au demonstrat că sucul de ananas conservat reduce incidența infecțiilor virale și antibacteriene la copiii școlari sănătoși.

140-280 g de ananas conservat pe zi pot crește producția de granulocite neutrofile – celule albe care asigură răspunsul imunitar al organismului la infecții cu bacterii, virusuri și fungi (ciuperci).

Toate aceste beneficii ale ananasului se regăsesc și în ghimbir – mirodenia care dă o aromă specială acestui suc. Ghimbirul este antiinflamator, antiviral, antioxidant și anti-cancerigen. Ajută într-o sumedenie de boli, de la răceli simple și greață, până la artrită, hipertensiune arterială, cancer și diverse tipuri de dureri.

___________________

Nectar de ananas și ghimbir – rețetă

Ingrediente

• 4-5 felii de ananas proaspăt (sau 1 conservă de ananas bucăți)
• 1 lingură de miere
• ¼ linguriță de ghimbir ras
• 2-3 căni de apă

Preparare

Dacă folosiți ananas proaspăt, tăiați-l cubulețe. Dacă folosiți ananas la conservă (se pune și sucul), alegeți un produs de calitate (în sirop slab îndulcit).

Puneți ananasul în blender împreună cu rădăcina de ghimbir proaspăt rasă (sau tocată mărunt). Adăugați apa. Dacă vreți să obțineți un suc acidulat, folosiți apă minerală carbogazoasă.

Mixați câteva secunde, până la omogenizare. Ajustați cantitatea de apă în funcție de cât de gros vreți să fie sucul. Dacă preferați o băutură mai cremoasă, ca un nectar, folosiți apă plată, mai puțină. Puteți adăuga în plus o banană, pentru textură și dulceață.

___________________

Surse bibliografice:

1. Mavil May C. Cervo, Luisito O. Llido, Erniel B. Barrios and Leonora N. Panlasigui, Effects of Canned Pineapple Consumption on Nutritional Status, Immunomodulation, and Physical Health of Selected School Children, J Nutr Metab. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258310/

2. Laura P. Hale, M.D. Ph.D., Maciej Chichlowski, Ph.D., Chau T. Trinh, B.S., and Paula K. Greer, B.S., Dietary Supplementation with Fresh Pineapple Juice Decreases Inflammation and Colonic Neoplasia in IL-10-deficient Mice with Colitis, Inflamm Bowel Dis. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991605/

3. Rajendra Pavan, Sapna Jain, Shraddha, and Ajay Kumar, Properties and Therapeutic Application of Bromelain: A Review, Biotechnol Res Int. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

4. Ann M. Bode and Zigang Dong, The Amazing and Mighty Ginger, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, 2nd Edition, Chapter 7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/

5. Reteta Bauturi, Rețetă Pineapple Power Cocktail fără alcool: https://retetabauturi.blogspot.com/search/label/re%C8%9Bete%20f%C4%83r%C4%83%20alcool

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.