BISCUIȚI din fulgi de OVĂZ, fără coacere în cuptor

Acești biscuiți sunt 100% naturali. Păstrează intact substanțele nutritive din ingredientele folosite, de aceea sunt foarte hrănitori și sănătoși. Sunt o alegere mult mai inspirată pentru gustările dintre mese decât biscuiții din magazine, plini de E-uri.

Se prepară din cereale și fructe, fără zahăr sau făină, și nu necesită coacere în cuptor. Din acest punct de vedere, sunt ideali pentru zilele caniculare de vară, când ultimul lucru pe care ni-l dorim este să stăm în bucătărie și să gătim la temperaturi mari.

Biscuiți de Ovăz Fără Foc

Biscuiți de Ovăz Fără Foc

Biscuiți din ovăz, fără foc – rețetă

Din aceste ingrediente ies circa 20 de biscuiți rotunzi. Dacă vă place ce a ieșit, data viitoare puteți dubla cantitățile. Ingredientele principale, care fac aluatul să se țină sunt fulgii de ovăz și curmalele (care pot fi înlocuite cu stafide).

Ingrediente

• 250 g de fulgi de ovăz
• 13 curmale
• 3 linguri de tărâțe de psyllium
• 1 lămâie
• ½ linguriță de scorțișoară
• 150 ml de apă

Preparare

Scoateți sâmburii de la curmale și puneți-le într-un bol cu apă, cât să le acopere. Lăsați-le cel puțin jumătate de oră, să se înmoaie.

Scurgeți apoi apa și tocați-le mărunt cu cuțitul pe un fund de lemn. Sau le puteți mixa în blender până se fac pastă. Puneți-le apoi într-un bol încăpător, adăugând și restul ingredientelor: fulgii de ovăz înmuiați, tărâțele psyllium, sucul proaspăt stors de la lămâie (circa 3 lingurițe), apa, pudra de scorțișoară și puțină coajă de lămâie rasă.

(Fulgii de ovăz pot fi măcinați prin râșnița de cafea înainte.)

Amestecați cu o lingură, apoi frământați compoziția cu mâinile curate, până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat gros, care se poate modela ușor.

Pentru a forma biscuiții, aveți două variante: fie rupeți bucăți de aluat și îi modelați cu mâna (mai întâi în biluțe și apoi îi aplatizați), fie întindeți o foaie de aluat și decupați cu gura unui păhărel sau folosiți o altă formă. Sau puteți forma biluțe din aluat.

Lăsați-i să stea la frigider câteva ore, sau peste noapte, pentru a se întări și a fi mai ușor de consumat. Păstrați-i în caserole închise cu capac.

Dacă nu aveți curmale, le puteți înlocui cu stafide. Dacă aluatul este prea uscat și tare, adăugați puțină miere.

O altă variantă de preparare ar fi să mixați toate ingredientele în blender.

Ingrediente opționale:

– esență sau pudră naturală de vanilie
– 1 mână de stafide, goji, merișoare etc
– fulgi de nucă de cocos
– pudră de roșcove sau cacao
– 1 lingură de semințe de in
– 1 lingură de semințe de chia
– 1 lingură de semințe de cânepă
– nucă măcinată sau zdrobită grosier
– ½ linguriță de gem (adăugată în centru)

Beneficii

Acești biscuiți vin cu multe beneficii sănătății. Sunt extrem de bogați în fibre și proteine, de aceea sunt sățioși și pot ține de foame, mai ales în cazul persoanelor care vor să slăbească.

Ovăzul conține o cantitate foarte mare de mangan, vitamine din grupul B și minerale: fosfor, cupru, magneziu, crom, zinc, vitamina B1, biotină.

Consumul de ovăz a fost asociat cu scăderea nivelului colesterolului și reducerea riscului de boli cardiovasculare, datorită fibrelor și a antioxidanților conținuți, cu reglarea nivelului de zahăr din sânge și creșterea imunității la infecții.

Un studiu apărut în American Heart Journal a arătat că 6 porții de cereale integrale pe săptămână încetinește progresia aterosclerozei și a stenozei la femeile aflate în perioade de post-menopauză.

Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.