Cum să obții pulbere de VITAMINA C din coji de CITRICE

Vitamina C are un rol mult mai important în protecția organismului și întărirea sănătății decât am crede la prima vedere. Studiile au arătat că această vitamină combate cancerul, bolile de inimă, alergiile, bolile autoimune, răceala și gripa, și crește longevitatea.

Din păcate, suplimentele de vitamina C din farmacii conțin îndulcitori, și nu se asimilează complet în organism. Vestea bună este că ne putem prepara propria versiune naturală de vitamina C în casă, folosind cojile de fructe citrice.

Vitamina C din Coji de Citrice

Vitamina C din Coji de Citrice

Cantitatea de vitamina C este mult mai concentrată în coji decât în pulpă sau suc. 100 g de coji de portocale ne oferă circa 136 mg de vitamina C, în timp pulpa ne oferă doar 71 mg/100 g. Cojile citricelor conțin și alți antioxidanți puternici, precum favonoide sau polifenoli.

Vitamina C din coji de citrice – rețetă

Metoda este extrem de simplă. Trebuie doar să lăsăm cojile să se usuce și apoi să le măcinăm.

Singura problemă este că trebuie să faceți rost de fructe organice, bio. Dacă nu aveți nici o sursă de încredere de unde să le procurați, le puteți dezinfecta acasă.

Preparați o soluție din apă (3 părți) și oțet (o parte). Înmuiați fructele în această soluție, lăsați-le minim 30 de minute, și apoi frecați-le cu puțin bicarbonat de sodiu și o periuță. Acest procedeu va ajuta la eliminarea pesticidelor din interiorul cojilor.

Fructele trebuie să fie perfecte, fără imperfecțiuni. Puteți folosi orice fel de fructe citrice: portocale, lămâi, grepfrut. Dintr-o portocală mare cu coajă groasă putem obține circa 60 de grame de pulbere de vitamina C.

Desfaceți cojile de pe fructe și spălați-le folosind metoda de mai sus. Pentru a le usca, puteți folosi una din aceste 3 metode:

Uscarea la aer

Tăiați cojile bucăți cât mai mici și lăsați-le la uscat pe masa din bucătărie circa 3-4 zile. Sunt gata când devin sfărâmicioase.

În cuptor

Tăiați cojile bucăți mici și puneți-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Setați cuptorul la o temperatură cât mai mică. La 65 de grade Celsius, cojile se vor usca în circa o oră, o oră jumate. După ce s-au uscat, scoateți-le din cuptor și lăsați-le să se răcească.

La deshidrator

Dacă aveți un deshidrator în casă, tăiați cojile fâșii cât mai subțiri, apoi puneți-le în deshidrator la 37 de grade Celsius și lăsați-le circa 6-9 ore.

Pentru a transforma cojile uscate în pulbere, măcinați-le prin râșnița electrică de cafea sau de condimente, sau printr-un blender.

Păstrați pulberea de vitamina C într-un borcan de sticlă, închis ermetic, la loc întunecos. Rezistă circa 3 luni, sau 6 luni în frigider.

Moduri de utilizare

Puteți consuma această pulbere ca supliment natural, adăugând-o în apă, iaurt, smoothie-uri sau în salate. Dacă aveți o răceală, consumați-o cu miere.

Sursă: http://nourishingjoy.com/homemade-vitamin-c-powder/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Buna seara! Felicitari pentru articol! Va rog, spuneti-mi, ce cantitate de pulbere de citrice sa se consume in boala Hodgkin? Cat timp? Sa se faca pauze? Multumesc!

  2. Hmm..la cate minuni contine coaja acum…🙄

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.