Suc de Hrean cu Lămâie – Efecte Purificatoare și Anti-Tumorale

Rădăcina de hrean (Armoracia rusticana) și sucul extras din ea au o valoare nutritivă și medicinală imensă, de care ar trebui să beneficiem mai mult. Hreanul face parte din familia de plante Brassicaceae și este o legumă perenă. Are rădăcini albe, comestibile, cu proprietăți medicinale care pot fi absorbite mai ușor sub formă de suc. Alături de alte legume crucifere (broccoli sau varza de Bruxelles), hreanul conțin glucosinolați – niște compuși cu efecte antimicrobiene și antitumorale de excepție.

Rădăcină de Hrean

Rădăcină de Hrean (Armoracia rusticana)

Rădăcina de hrean – Proprietăți

Hreanul este foarte bogat în vitamina C. 100 de grame de rădăcină de hrean ras conține mai mult de 100 mg de Vitamina C. Hreanul este recomandat pentru curățarea sângelui, expluzarea pietrelor la rinichi, combaterea transpirației și creșterea diurezei. A fost folosit în medicina populară ca un remediu pentru boli pulmonare, reumatism, gută și răceli. Este un stimulent valoros al sistemului digestiv, ajutând la creșterea secreției glandelor gastrice și intestinale.

Rădăcina de hrean intactă nu are nici o aromă. Ea iese la iveală sub forma unui miros înțepător atunci când rădăcina este tăiată sau rasă prin răzătoare. Prin expunerea la aer și căldură, rădăcina de hrean tăiată sau rasă își pierde din iuțeala ei și se oxidează, căpătând un amar, neplăcut.

Proaspăt ras, hreanul poate fi folosit la o sumedenie de sosuri medicinale pentru mâncăruri. De exemplu, hreanul merge foarte bine cu lapte sau iaurt. Ca un medicament, hreanul este mult mai util alături de alte alimente acide, cum este lămâia. Pentru a păstra calitățile și principiile active, rădăcina de hrean tăiată poate fi stropită cu puțin oțet.

Inhibă dezvoltarea bacteriilor multirezistente

Foarte multe medicamente pe bază de plante conțin suc de rădăcină de hrean, cu efecte antibiotice. Comparativ cu antibioticele sintetice, medicamentele care conțin suc de hrean sunt mult mai sigure și eficiente. Acestea pot trata diferite boli cute , de la sinuzită acută, până la bronșite și infecții urinare. Cercetătorii au constat că sucul de rădăcină de hrean inhibă dezvoltarea bacteriilor multirezistente. Un izotiocianat din hrean s-a dovedit a fie extrem de eficient în blocarea comunicării și înmulțirii bacteriilor rezistente la medicamente. Hreanul ras este un leac minunat pentru distrugerea bacteriilor E. coli.

Efecte antitumorale

Izotiocianatul de alil prezent în rădăcina de hrean și în sucul de hrean are proprietăți antitumorale uimitoare. Departamentul de Prevenire și Control a Cancerului din Buffalo, NY a descoperit în urma studiilor pe rădăcina de hrean că izotiocianatul de alil este un element nutritiv chemopreventiv de cancer. Biodisponibilitatea sa este extrem de mare și gradul de absorbție în corp de 90%. Concluzia este că sucul de rădăcină de hrean joacă un rol important ca și agent de prevenire a cancerului.

Smoothie de hrean cu lămâie

Este cel mai bine ca hreanul să se prepare la mixer sau la robot, și nu la storcător. Astfel se vor păstra toate uleiurile eterice puternice din rădăcină. O idee fantastică este de a amesteca într-un blender hrean cu suc de lămâie. Se folosește sucul de la 3 lămâi pentru o jumătate de kg de hrean procesat la robot.

Hrean cu Lămâie

Hrean cu Lămâie

Se ia din acest preparat câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi (dimineața și după-amiaza) ca stimulent și tonic psihic, pentru curățarea sinusurilor și dizolvarea mucoasei la nivelul tuturor sistemelor corpului. Nu se mai consumă nimic după ingerarea preparatului. Senzația de lăcrimare apare ca o dovadă că leacul își face efectul prin dizolvarea mucusului din corp. Tratamentul se poate urma câteva luni de zile, până când nu dispare lăcrimarea care poate să apară după consumarea preparatului.

Hreanul trebuie amestecat cu lămâie pentru a nu afecta rinichii, vezica urinară sau membranele mucoase ale tractului digestiv. Hreanul sub formă de suc sau sos este un diuretic extraordinar. Se pregătește și se consumă proaspăt. Altfel, se recomandă stocarea într-un borcan închis ermetic la rece. Se utilizează la temperatura camerei.

Precauții

Hreanul nu trebuie consumat în exces, deoarece poate irita tractul gastro-intestinal (diaree, vărsături). Persoanele cu ulcer peptic și copiii sub 4 ani ar trebui să evite sucul de hrean.

Persoanele cu hipotiroidism, afecțiuni gastrointestinale, ulcere stomacale sau intestinale, boala sindromului iritabil și boli de rinichi grave trebuie să evite consumul de hrean. Acesta este de asemenea contraindicat pe perioada sarcinii și alăptării.

Dacă urmați un tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a începe o cură cu hrean.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.