Ce poți să mănânci la micul-dejun dacă ai intoleranță la gluten – dr. William Davis

În acest articol vă voi arăta câteva variante de mic-dejun pe care le puteți prepara și consuma dacă aveți intoleranță la gluten sau boala celiacă.

Recomandările aparțin dr. William Davis, autorul unei cărți foarte bine vândute, care se numește „Wheat Belly”, adică „Burta de grâu”.

Ce sa mananci la micul-dejun daca ai intoleranta la gluten

Ce sa mananci la micul-dejun daca ai intoleranta la gluten

Titlul cărții este cât se poate de sugestiv. Grâul și produsele făinoase în general sunt una din cauzele epidemiei de obezitate și diabet.

Autorul vorbește despre efectele negative ale grâului modern asupra organismului și oferă în același timp soluții.

Cerealele de la micul-dejun – un obicei greu de eliminat

Când ai intoleranță la gluten, ești destul de restricționat în privința meniurilor zilnice. Asta deoarece grâul face parte din categoria acelor „alimente de confort”, ușor și repede de găsit peste tot.

Când ești scos din zona de confort, trebuie să cauți, să cercetezi, să experimentezi, să găsești cele mai bune soluții.

Atunci când scoți ceva din alimentație, trebuie să pui ceva în loc. Nu poți să începi o dietă fără gluten dacă nu ai alternative.

Dr. Davis vine cu propuneri simple, ușor de pus în practică, însă e nevoie și de creativitatea fiecăruia.

E ușor să renunți la gluten dacă ai rețetele potrivite și știi ce asocieri de ingrediente să faci pentru a obține preparate gustoase și sănătoase.

Dacă stăm bine să ne gândim, grâul este prezent la toate mesele noastre, fie sub formă de pâine, paste și alte produse de panificație, fie sub formă de produse procesate.

Americanii au în general obiceiul să mănânce dimineața toast, cereale cu lapte, brioșe, covrigi, clătite, vafe, gogoși și alte produse de patiserie.

Este greu să creezi o masă fără cereale. Micul-dejun este cea mai mare provocare pentru persoanele intolerante la gluten.

Idei de mic-dejun fără gluten

Atunci când elimini glutenul, elimini de fapt toate cerealele care se consumă de obicei la micul-dejun. Ce mai rămâne atunci?

Dr. Davis spune că micul-dejun nu trebuie privit într-un fel anume, ci ca o masă obișnuită, la care poți mânca orice, nu numaidecât cereale.

Haideți să vedem care sunt propunerile doctorului Davis:

– un bol cu semințe și nuci măcinate, amestecate cu lapte fierbinte sau cald (lapte cu terci de semințe); se pot adăuga și fructe proaspete în momentul servirii;
– ouă (fierte, prăjite fără ulei, omletă etc.) cu pesto de verdețuri și nuci, cu pastă de măsline sau legume crude tăiate;
– salată de legume cu brânză și ulei de măsline (eventual și ouă fierte);
– ciuperci;
– pastă de avocado cu roșii.

Alte sugestii de preparate fără gluten

Se pot face de asemenea diverse preparate fără gluten, precum clătite din hrișcă, quinoa sau mei – crude, înmuiate și date prin blender.

Se pot face fursecuri sau biscuiți din semințe și fructe. Se poate face chiar și pâine din hrișcă, mei, făină de năut, făină de cocos, făină de migdale.  Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete, am pus link mai jos. 

Dacă ești o persoană foarte ocupată și nu reușești să-ți pregătești din timp masa pentru micul-dejun, poți lua ceva la pachet: o pungă cu nuci sau semințe, o caserolă cu fructe proaspete, un avocado.

O altă propunere este să folosești masa de la cină pentru micul-dejun. Ce a rămas de la masa de aseară servește la micul-dejun. În acest fel vei avea întotdeauna o masă sănătoasă pentru a începe ziua.

Dr. William Davis nu este de părere că grâul, orzul și secara trebuie înlocuite cu alte cereale non-glutinoase. Recomandă mai degrabă reducerea pe cât posibil a aportului de carbohidrați zilnici.

De aceea mizează pe făinurile și măcinișurile obținute din semințe și nuci. Orice persoană – indiferent că are probleme cu glutenul sau nu – se va simți mai bine cu o astfel de dietă low-carb.

Rețete fără gluten

Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase rețete fără gluten, pe care le puteți include în dietă:

Rețete FĂRĂ GLUTEN

Sursă articol: David Williams, MD, Wheat Belly, Rodale

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.