Beți lapte integral nu degresat! Lactatele cu un procent mai mare de grăsime scad riscul de obezitate (studiu recent)

Articol bazat pe studii științifice 

Lăsați copiii să bea lapte. Dar nu orice fel de lapte, ci lapte integral. Un studiu recent a arătat că laptele integral reduce cu 40% riscul de obezitate în rândul copiilor, comparativ cu laptele degresat.

Laptele integral scade riscul de obezitate, comparativ cu laptele degresat

Laptele integral scade riscul de obezitate, comparativ cu laptele degresat

Cercetătorii canadieni au comparat efectele consumul de lapte integral cu consumul laptelui degresat la copii, în vederea evaluării riscului de obezitate.

Au realizat în acest sens o recenzie sistematică pe 28 de studii observaționale și intervenționale. Meta-analiza a inclus un număr de 20.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani.

Consumul de lapte și obezitatea

Scopul recenziei a fost stabilirea relației dintre consumul de lapte și adipozitatea (grăsimea corporală).

18 dintre studii au arătat că laptele cu un procent mai mare de grăsime este asociat cu un procent mai mic de adipozitate la copii.

14 dintre studii au măsurat supraponderalitatea sau obezitatea la copiii care au consumat lapte integral comparativ cu cei care au consumat lapte degresat.

Laptele gras reduce riscul de obezitate la copii

Rezultatele au arătat că aportul de lapte mai gras protejează împotriva obezității infantile.

Recomandările internaționale vizează consumul de lapte degresat pentru prevenirea obezității. Însă acest studiu demonstrează contrariul. Procentul crescut de grăsime din lapte minimizează riscul de depozitare a unei cantități excesive de grăsime corporală.

Laptele așa-zis integral folosit în studiile de mai sus avea doar 3,25% grăsime. Deci nu era un lapte 100% integral. Pe când cel degresat avea doar 0,1-2% grăsime.

Este posibil ca rezultatele acestei analize să se aplice și în cazul adulților. Partea proastă este că mulți optează pentru lactatele degresate atunci când țin cură de slăbire, crezând că laptele gras îngrașă.

Cumpărați lapte cu minim 3,5% grăsime

Laptele cu mai multă grăsime este mai sățios decât cel degresat. Acesta din urmă are o concentrație mai mare de zahăr, care crește nivelul glicemiei și implicit secreția de insulină.

Insulina este un hormon care dictează stocarea grăsimii în corp. Așa s-ar putea explica efectul anti-obezitate al laptelui integral comparativ cu laptele degresat.

Rezultatele acestei recenzii au fost publicate în februarie 2020 în „The American Journal of Clinical Nutrition”.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Dieta de slăbit cu lapte și banane – pierzi 2 kg în 3 zile
Nu mâncați dimineața dacă vreți să slăbiți, beți doar o cafea cu lapte – dr. Mihaela Bilic
De ce este laptele un aliment miraculos – dr. Mihaela Bilic
Laptele de vacă – bun sau nu pentru consumul uman

Surse articol:

1. Vanderhout SM, Aglipay M, Torabi N, Jüni P, da Costa BR, Birken CS, O’Connor DL, Thorpe KE, Maguire JL. Whole milk compared with reduced-fat milk and childhood overweight: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2020 Feb 1;111(2):266-279. doi: 10.1093/ajcn/nqz276. PMID: 31851302; PMCID: PMC6997094.
2. Denisa, Cu 40% mai puțin copii supraponderali în rândul celor ce beau lapte integral, Nutriblog: https://nutriblog.ro/6559/cu-40-mai-putini-copii-supraponderali-in-randul-celor-ce-beau-lapte-integral-meta-analiza.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.