LAPTELE de vacă – bun sau nu pentru consumul uman

Un studiu din 2009, apărut în jurnalul Medical Hypotheses, sugerează că laptele este un promotor al bolilor cronice occidentale. Studiile de dată recentă vin însă cu argumente contrarii.

Cele mai comune boli din societățile occidentale sunt diabetul, bolile de inimă coronariene, hipertensiunea arterială, obezitatea, demența, cancerul bolile alergiceStudiile susțin că aceste afecțiuni sunt influențate de obiceiurile alimentare.

Laptele de vaca asociat cu boli cronice

 

LAPTELE DE VACĂ – ASOCIAT CU BOLI CRONICE

Laptele de vacă și alte produse lactate reprezintă alimente tradiționale în lumea occidentală. Consumul lor este recomandat de cei mai mulți nutriționiști pentru efectele lor nutriționale, îndeosebi pentru aportul de calciu și mineralizarea osoasă.

Totodată, produsele lactate constituite o sursă valoroasă de proteine. Cu toate acestea, un studiu realizat de cercetătorii germani de la Universitatea din Osnabrück, a arătat că aceste proteine pot avea efecte negative asupra sănătății.

Nici un alt studiu nu a investigat efectele consumului de lapte și proteine din lapte pe termen lung asupra organismului uman.

Autorii studiului de față vin cu o ipoteză bulversantă, care sugerează că proteinele din lapte sunt un factor esențial de promovare a celor mai multe boli cronice din țările occidentale.

Aceștia au asociat consumul acestor proteine cu efecte adverse grave:

– creșterea hiperinsulinemiei post-prandiale;
– creșterea nivelurilor serice de IFF-1, implicate în patogeneza acneei, aterosclerozei, diabetului zaharat, obezității, cancerului și bolilor neurodegenerative.

____________________________

STUDII ANTI-LACTATE

Un studiu din 2003 a arătat o legătură între consumul de beta-caseină A1 (o proteină din laptele de vacă) și un risc crescut de boli de inimă ischemice și diabet de tip 1.

Un studiu prospectiv realizat pe o durată de 12 ani, a arătat că un consum ridicat de lapte la femei poate crește riscul de fracturi la șold cu 45%.

Cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA, au descoperit că laptele de vacă este o cauză a deficitului de fier la sugari și bebeluși.

 

Vezi și Este bine ca ADULȚII să consume LAPTE sau NU? Sfaturile doctorului Pavel Chirilă

Un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Newcastle, Australia, apărut în 2013, a arătat că proteina din laptele de vacă are proprietăți constipante la copii.

Potrivit unui studiu francez, există și o corelație între consumul de lapte de vacă și produsele lactate și incidența sclerozei multiple.

Un studiu publicat în anul 1991 în American Journal of Epidemiology a arătat că consumul de lapte de vacă crește riscul de cancer ovarian.

Vezi și 6 ALTERNATIVE vegetale la LAPTELE de VACĂ (+ moduri de preparare)

 

____________________________

STUDII CARE ARATĂ CĂ PRODUSELE LACTATE SUNT BENEFICE 

Cea mai recentă recenzie realizată pe beneficiile sau efectele secundare ale consumului de lapte de vacă este cea realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Universitatea Wageningen din Olanda, Universitatea Reading din UK, și publicată în anul 2016 în jurnalul Food & Nutrition Research.

Rezultatele lor arată contrariul rezultatelor prezentate mai sus. Totalitatea dovezilor științifice susțin faptul că laptele și produsele lactate contribuie la împlinirea recomandărilor nutritive și pot oferi protecție împotriva celor mai comune boli, fără efecte adverse severe. 

Cercetătorii italieni au lansat în anul 2018 un ghid al profesioniștilor din domeniul sănătății referitor la consumul laptelui de vacă și efectele sale asupra sănătății. Aceștia susțin că laptele are efecte protectoare împotriva obezității, a diabetului și a bolilor cardiovasculare

Literatura științifică actuală sugerează că laptele este benefic pentru toate grupurile de vârstă, cu excepția unor afecțiuni medicale, precum intoleranță la lactoză sau alergia la proteina din lapte

____________________________

Surse:

1. Melnik BC. Milk – the promoter of chronic Western diseases. Medical Hypotheses. 2009 June: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19232475

2. Laugesen M., Elliott R. Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1 beta-casein. New Zeeland Medical Journal. 2003 Jan 24;116(1168):U295: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601419

3. Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. American Journal of Public Health. 1997 Jun;87(6):992-7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182

4. Ziegler EE. Consumption of cow’s milk as a cause of iron deficiency in infants and toddlers. Nutrition Reviews. 2011 November: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22043881

5. Crowley ET, Williams LT, Roberts TK, Dunstan RH, Jones PD. Does milk cause constipation? A crossover dietary trial. Nutrients. 2013 Jan 22;5(1):253-66: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23340316

6. Malosse D, Perron H, Sasco A, Seigneurin JM. Correlation between milk and dairy product consumption and multiple sclerosis prevalence: a worldwide study. Neuroepidemiology. 1992;11(4-6):304-12: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1291895

7. Mettlin CJ. Invited commentary: progress in the nutritional epidemiology of ovary cancer. American Journal of Epidemiology. 1991 Sep 1;134(5):457-9: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1897501

8. Tanja Kongerslev Thorning, Anne Raben, Tine Tholstrup, Sabita S. Soedamah-Muthu, Ian Givens and Arne Astrup, Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutrition Research. 2016; 60: 10.3402: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/

9. Marangoni F, Pellegrino L, Verduci E, Ghiselli A, Bernabei R, Calvani R, Cetin I, Giampietro M, Perticone F, Piretta L, Giacco R, La Vecchia C, Brandi ML, Ballardini D, Banderali G, Bellentani S, Canzone G, Cricelli C, Faggiano P, Ferrara N, Flachi E, Gonnelli S, Macca C, Magni P, Marelli G24, Marrocco W25, Miniello VL, Origo C, Pietrantonio F, Silvestri P, Stella R, Strazzullo P, Troiano E, Poli A. Cow’s Milk Consumption and Health: A Health Professional’s Guide. The Journal of American College of Nutrition. 2018 Sep 24:1-12: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30247998

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

10 comentarii

  1. ???
    E mai bun ala din import plin de eeeeuri!

  2. Acum nimic nu mai este bun din produse de la tară .Totul e bun din import .

  3. Bunicii și străbunicii noștri, mâncau iaurt, lapte bătut și brânză cu smântâna și mămăligă și trăiau peste 80 de ani !Problema e laptele preparat din carbonat de calciu nu cel natural .

  4. Mai de una zi, peste tot se batea campii , sa nu mai consumam oua”sunt nocive pt sanatate”,acum pe unde citesti , toti te indeamna sa consumi cat mai multe oua, au enspe mii de factori benefici organismului uman , untura de porc ” cea mai nociva , dezvolta celule canceroase in corpul uman” ..acum: untura de porc si slanina, cele mai benefice , aadevarate medicamente😡😡😡 ce sa mai credem !!??

  5. Este greu de inteles de ce ati ales sa publicati un articol care se bazeaza pe un studiu din 2009 (deci acum 10 ani), citand surse din 2003, 1997 si chiar 1991 (!). Sunt convinsa ca intre timp au mai fost publicate multe alte studii pe acest subiect. De asemenea, este cam reprobabil din punct de vedere jurnalistic ca nu oferiti si informatii cu surse despre ipoteza contrarie – rolul presei este acela de a oferi surse din mai multe unghiuri, care sa-l informeze pe cititor si sa-l ajute sa-si faca o parere proprie, nu idei primite de-a gata. Va rog, incercati sa informati, nu sa prezentati teorii speculative pe post de adevaruri confirmate.

    • Mulțumim pentru sugestie. Am completat cu rezultatele unor studii recente. Inițial am luat ca punct de referință site-ul Greenmedinfo care furnizează doar studii anti-lactate, cu dovezi.

  6. Studiile respective au fost facute de niste BOI !!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.