Sucul de măsline scade colesterolul, revigorează organismul și vindecă pielea
Studiile recente arată că măslinele naturale sunt extrem de importante pentru păstrarea sănătății și prevenirea sau chiar tratarea unor boli.
Dovezile sunt suficient de convingătoare pentru a include aceste fructe în alimentația zilnică.
Cuprins
Măslinele – bogate în grăsimi bune și antioxidanți
Măslinele au o concentrație mare de grăsimi mononesaturate (acid oleic), fibre, vitamina E, compuși fenolici (oleuropeină, hidroxitirozol) și alți fitonutrienți.
Grăsimile mononesaturate pe care le conțin au beneficii asupra sistemului cardiovascular. Antioxidanții protejează celulele corpului de daunele radicalilor liberi și de inflamația cronică.
Studiile au arătat că oleuropeina are proprietăți antiinflamatoare, anti-aterogenice, anticancerigene, antimicrobiene, antivirale, hipoglicemiante și hipolipidemiante.
Utile în bolile cardio-metabolice, cancer și infecții
Cu alte cuvinte, măslinele și uleiul de măsline atural sunt benefice în bolile cardiace și metabolice (diabet, obezitate), cancere și diverse infecții.
Gustul amar al preparatelor din măsline naturale este un indiciu al acțiunii lor stimulente asupra digestiei, bilei și ficatului.
Nu doar fructele, ci și sâmburii și frunzele de măslin sunt folosite în scop terapeutic.
Citește și – Nu aruncați sâmburii de măsline – au beneficii incredibile!
Sucul de măsline combate diverse boli
Măslinele au o acțiune mai rapidă în corp dacă le consumăm sub formă de suc. Sucul de măsline crude este foarte amar, dar deosebit de eficient în prevenirea și tratarea unor afecțiuni.
Mariana Borloveanu prezintă rețeta și beneficiile sucului de măsline în volumul 2 al cărții „Leacuri Mănăstirești”.
Cum se face sucul de măsline
Măslinele se tratează cu o leșie specială, după care se îndepărtează sâmburii.
100 g de măsline fără sâmburi se dau prin storcătorul de fructe și se colectează sucul. Acesta se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, în frigider și se consumă pe parcursul unei zile.
Cura cu suc de măsline se ține 10 zile consecutiv. În fiecare zi se prepară o nouă doză de suc proaspăt.
Ajută digestia și ficatul, scade colesterolul
Tratamentul cu suc de măsline produce o revigorare generală a organismului, spune autoarea.
Are efecte laxative și remineralizante. Îmbunătățește digestia și funcția ficatului. Ajută la vindecarea ulcerelor stomacale. Scade concentrația colesterolului din sânge.
Benefic pentru piele (eczeme, psoriazis)
Sucul de măsline are efecte benefice și asupra pielii. Este hidratant, emolient și regenerant. Cura internă contribuie la vindecarea leziunilor provocate de psoriazis și keratoze.
Citește și – Sucul de măsline – secretul tenului fără riduri al grecoaicelor
Poate fi aplicat și extern, pe ten sau pe corp. Tratează pielea uscată, combate ridurile și acționează ca un adjuvant în eczeme și psoriazis.
Surse articol:
1. Rocha J, Borges N, Pinho O. Table olives and health: a review. J Nutr Sci. 2020 Dec 2;9:e57. doi: 10.1017/jns.2020.50. PMID: 33354328; PMCID: PMC7737178.
2. Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effects. Sci Pharm. 2010 Apr-Jun;78(2):133-54. doi: 10.3797/scipharm.0912-18. Epub 2010 Apr 23. PMID: 21179340; PMCID: PMC3002804.
3. Mariana Borloveanu, Sucul de măsline crude, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 63