Nu aruncați sâmburii de măsline – au beneficii incredibile!

Articol bazat pe studii științifice

Sâmburii multor fructe sunt comestibile și benefice sănătății. Inclusiv sâmburii de măsline.

Data viitoare când mâncați măsline, nu aruncați sâmburii. Aceștia pot fi strânși și transformați într-un preparat nutritiv și totodată terapeutic.

Nu aruncati samburii de masline – au beneficii incredibile!

Nu aruncati samburii de masline – au beneficii incredibile! 8photo

Nu aruncați sâmburii de măsline

Toate componetele măslinului sunt benefice sănătății, atât fructele, cât și sâmburii lor și frunzele. Sâmburii sunt un produs secundar care de regulă ajunge în coșul de gunoi. Este o pierdere uriașă.

Un studiu publicat în 2019 în „Journal of Food Science and Technology” a arătat că aceștia au o compoziție nutrițională remarcabilă.

O sursă incredibilă de proteine, fibre, antioxidanți

Analizele nutriționale indică niveluri mari de fibre alimentare (47%), grăsimi (30%) și proteine (175).

Uleiul din sâmburii de măsline are cantități mari de acid oleic (62%) și acid lineolic (24%) și doze moderate de tocoferoli și squalen.

Sâmburii de măsline sunt bogați în steroli și triterpenoizi nesteroidieni. Proteinele lor conțin aminoacizi esențiali în proporție de 46%.

Citește și – Nu arunca sâmburii de curmale! Poți face o cafea delicioasă din ei

Sunt de asemeena o sursă valoroasă de pectine, acizi organici și macro-nutrienți esențiali, precum calciu, magneziu, fosfor și potasiu.

Cercetătorii au descoperi de asemenea în sâmburii de măsline cantități mari de antioxidanți (compuși fenolici – inclusiv oleuropeină, flavonoizi, secoiridoizi).

Compușii fenolici au numeroase activități biologice: antioxidante, anticarcinogenice, antiinflamatoare, antimicrobiene, antihipertensive, antidislipidemiante, cardiotonice, laxative și antiplachetare.

Utili în tulburările metabolice

Acest profil nutrițional, bogat în compuși funcționali, sugerează că sâmburii de măsline pot fi utilizați în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică.

Un studiu apărut în jurnalul „Nutricion Hospitalia” a arătat că extractul de sâmburi de măsline au activitate anti-adipogeneză. Cercetătorii spanioli au descoperit că polifenolii pe care aceștia îi conțin previn acumularea de grăsime corporală și creșterea în greutate la animale.

Citește și – Nu aruncați sâmburii de lămâie – au beneficii nebănuite! (studii)

Hidrolizatele din sâmburii de măsline au proprietăți antioxidante și antidiabetice care ar putea fi exploatate în dezvoltarea de alimente funcționale și nutraceutice pentru prevenirea sindromului metabolic.

În ce afecțiuni sunt buni sâmburii de măsline

Dacă înghițiți din greșeală un sâmbure de măsline, nu veți păți nimic rău. Dimpotrivă, sunt foarte benefici. Potrivit conținutului lor chimic, ar putea fi utili în: 

  • hipertensiune arterială
  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • hiperglicemie
  • colesterol crescut
  • indigestii
  • constipație
  • balonare
  • circulație proastă

Cum se consumă sâmburii de măsline

Sâmburii de măsline nu sunt toxici. Pot fi consumați ca atare, sau pot fi lăsați la uscat 2-3 săptămâni. După aceea se pot fi macină sub formă de pudră.

Citește și – Nu aruncați sâmburii de struguri – au un potențial terapeutic uriaș

Pudra de sâmburi de măsline se poate adăuga în diverse preparate (inclusiv pâine), sau poate fi folosită la prepararea de ceaiuri sau extracte naturale. Dacă o puneți la macerat în ulei veți obține un produs cosmetic pentru piele.

Surse articol:

1. Maestri D, Barrionuevo D, Bodoira R, Zafra A, Jiménez-López J, Alché JD. Nutritional profile and nutraceutical components of olive (Olea europaea) seeds. J Food Sci Technol. 2019 Sep;56(9):4359-4370. doi: 10.1007/s13197-019-03904-5. Epub 2019 Jul 29. PMID: 31478005; PMCID: PMC6706506.
2. Veciana-Galindo C, Cortés-Castell E, Torró-Montell L, Palazón-Bru A, Sirvent-Segura E, Rizo-Baeza MM, Gil-Guillén VF. Anti-adipogenic activity of an olive seed extract in mouse fibroblasts. Nutr Hosp. 2015 Jun 1;31(6):2747-51. doi: 10.3305/nh.2015.31.6.8997. PMID: 26040391.
3. Ghanbari R, Anwar F, Alkharfy KM, Gilani AH, Saari N. Valuable nutrients and functional bioactives in different parts of olive (Olea europaea L.)-a review. Int J Mol Sci. 2012;13(3):3291-3340. doi: 10.3390/ijms13033291. Epub 2012 Mar 12. PMID: 22489153; PMCID: PMC3317714.
4. Bartolomei M, Capriotti AL, Li Y, Bollati C, Li J, Cerrato A, Cecchi L, Pugliese R, Bellumori M, Mulinacci N, Laganà A, Arnoldi A, Lammi C. Exploitation of Olive (Olea europaea) Seed Proteins as Upgraded Source of Bioactive Peptides with Multifunctional Properties: Focus on Antioxidant and Dipeptidyl-Dipeptidase-IV Inhibitory Activities, and Glucagon-like Peptide 1 Improved Modulation. Antioxidants (Basel). 2022 Aug 31;11(9):1730. doi: 10.3390/antiox11091730. PMID: 36139804; PMCID: PMC9495363.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.