Ceapa scade zahărul din sânge în diabetul 1 și 2 (studii)

Articol bazat pe studii științifice

Ceapa este unul din alimentele pe care diabeticii le pot consuma fără restricții. Studiile pe animale și pe oameni au arătat că aceasta scade nivelul zahărului din sânge.

Ceapa scade zaharul din sange in diabetul 1 si 2 (studii)

Ceapa scade zaharul din sange in diabetul 1 si 2 (studii)

Ceapa are efecte anti-diabetice

O recenzie publicată în „Journal of Medicinal Food” în anul 2009 a arătat că ceapa are efecte anti-diabetice la animale. Autorii au revizuit datele din 10 studii.

Șobolanii cu diabet indus au primit extract de ceapă, extract de usturoi sau extracte din componente individuale ale acestor alimente.

Citește și – Ceapa este un antidiabetic eficient – 140 g pe zi scad semnificativ glicemia

Rezultatele au arătat că extractele din ceapă au scăzut semnificativ concentrația glucozei din sânge și greutatea corporală. Usturoiul nu a produs aceste efecte.

Ceapa scade zahărul din sânge, colesterolul și trigliceridele

Un studiu publicat în 1997 în „Molecular and Cellular Biochemistry” a arătat că pudra de ceapă scade notabil hiperglicemia la animalele diabetice.

După o cură de 8 săptămâni cu ceapă, șobolanii aveau o greutate mai mică a ficatului comparativ. Ceapa a remediat de asemenea parțial anomaliile albuminei, ureei, cratininei și fosforului inorganic din sânge.

Animalele hrănite cu ceapă au avut un nivel mai mic de lipide în fluxul sangvin și în urină comparativ cu grupul de control.

Citește și – Ceapa ajută la slăbit, nu o ocoliți! Ajută în obezitate, diabet, boli cardiovasculare

Ceapa a contracarat cu succes nivelurile crescute de colesterol, trigliceride și fosfolipide la animalele cu diabet indus.

Autorii acestui studiu au concluzionat că ceapa îmbunătățește condiția metabolică în boala diabetului. Acest efect benefic ar putea fi atribuit proprietăților hipoglicemiante și hipocolesterolemiante ale cepei.

Ceapa scade glicemia în diabetul 1 și 2

Un studiu apărut în jurnalul „Environmental Health Insights” în 2011 a confirmat că ceapa reduce glicemia la pacienții diabetici.

Studiul a fost realizat pe persoane cu diabet de tip 1 și 2. Participanții au consumat 100 g de ceapă crudă. Această cantitate a produs o scădere considerabilă a glucozei a jeun de 89 mg/dl la bolnavii de diabet 1.

Totodată, a redus glucoza a jeun cu 40 mg/dl la diabeticii de tip 2 la patru ore de la consum. Mai mult decât atât, acele 100 de grame de ceapă crudă au redus hiperglicemia indusă cu 120 mg/dl comparativ cu apa și insulina cu 153 mg/dl la diabeticii de tip 1.

La pacienții cu diabet de tip 2, ceapa a diminuat considerabul hiperglicemia indusă cu 159 mg/dl, comparativ cu apa (55 mg/dl) și medicamentul antidiabetic Glibenclamidă (114 mg/dl).

Acest studiu sugerează că ceapa crudă ar putea fi folosită ca supliment alimentar în controlul ambelor tipuri de diabet, datorită activității sale hipoglicemiante și anti-hiperglicemiante.

Ceapa are activitate anti-obezitate

Potrivit unui studiu din 2012, publicat în revista „Nutrients”, ceapa are și efecte anti-obezitate. Animalele hrănite cu extract de ceapă (5%) au obținut o greitate corporală mai mică.

Totodată, extractul a scăzut țesutul adipos (gras), a îmbunătățit indicele de rezistență la insulină, trigliceridele și acizii grași din sânge. Totodată, ceapa a crescut toleranța la glucoză.

Aceste rezultate indică faptul că consumul de ceapă poate ameliora diabetul prin scăderea grăsimilor din sânge.

Efectul anti-obezitate al acestei legume se datorează compușilor săi sulfurici (cicloaliina, s-metil-l-cisteina, s-propil-l-cisteina, trisulfura de dimetil, s-metil-l-cisteina).

Și cojile de ceapă sunt bune în diabet

Nu doar miezul de ceapă este benefic în diabet, ci și cojile. Un studiu mai recent, apărut în „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders” în 2021 a arătat că pâinea cu ados de extract din coji de ceapă (1-7%) a redus semnificativ zahărul din sânge și nivelul de malondialdehidă. Acesta din urmă este un indicator al impactului pe care stresul oxidativ îl produce asupra lipidelor.

Studiul a fost efectuat pe șobolani diabetici. Suplimentarea cu ceapă a îmbunătățit greutatea corporală și activitatea enzimelor antioxidante. Acest efect indică o protecție mai mare a cepei asupra organelor împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ.

Cojile de ceapă s-au dovedit utile în diabetul de tip 2 și într-un studiu publicat în 2011 în „Nutrition and Metabolism”.

La șobolanii hrăniți cu coji de ceapă s-au îmbunătățit răspunsurile la glucoză și rezistența la insulină. Cojile de ceapă reduc dereglările metabolice ale acizilor grași liberi, suprimă stresul oxidativ, cresc absorbția glucozei în țesuturile periferice și reduc expresia genelor inflamatorii în ficat.

Cojile de ceapă ar putea ajuta la îmbunătățirea insulinorezistenței în diabetul de tip 2.

Sugestii de consum

Toate aceste studii susțin ipoteza că ceapa aduce beneficii importante în ambele tipuri de diabet. O puteți consuma ca atare, sau sub formă de pudră de coji.

Natura Vindecătoare recomandă 2 linguri de suc de ceapă amestecate cu 100 ml de suc de morcov, după masă.

Dr. Eugen Giurgiu recomandă 140 g de ceapă crudă pe zi, iar academicianul Ovidiu Bojor recomanda tinctura de ceapă. Rețeta o găsiți AICI.

Surse articol:

1. Kook S, Kim GH, Choi K. The antidiabetic effect of onion and garlic in experimental diabetic rats: meta-analysis. J Med Food. 2009 Jun;12(3):552-60. doi: 10.1089/jmf.2008.1071. PMID: 19627203.
2. Babu PS, Srinivasan K. Influence of dietary capsaicin and onion on the metabolic abnormalities associated with streptozotocin induced diabetes mellitus. Mol Cell Biochem. 1997 Oct;175(1-2):49-57. doi: 10.1023/a:1006881027166. PMID: 9350033.
3. Taj Eldin IM, Ahmed EM, Elwahab H M A. Preliminary Study of the Clinical Hypoglycemic Effects of Allium cepa (Red Onion) in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients. Environ Health Insights. 2010 Oct 14;4:71-7. doi: 10.4137/EHI.S5540. PMID: 21079693; PMCID: PMC2978938.
4. Yoshinari O, Shiojima Y, Igarashi K. Anti-obesity effects of onion extract in Zucker diabetic fatty rats. Nutrients. 2012 Oct 22;4(10):1518-26. doi: 10.3390/nu4101518. PMID: 23201769; PMCID: PMC3497009.
5. Masood S, Rehman AU, Bashir S, El Shazly M, Imran M, Khalil P, Ifthikar F, Jaffar HM, Khursheed T. Investigation of the anti-hyperglycemic and antioxidant effects of wheat bread supplemented with onion peel extract and onion powder in diabetic rats. J Diabetes Metab Disord. 2021 Mar 8;20(1):485-495. doi: 10.1007/s40200-021-00770-x. PMID: 34222073; PMCID: PMC8212200.
6. Synevo, Malondialdehida: https://www.synevo.ro/shop/malondialdehida/
7. Natura Vindecătoare, Cum se folosește ceapa pentru a reduce zahărul din sâmge: https://naturavindecatoare.ro/sanatate/cum-se-foloseste-ceapa-pentru-a-reduce-zaharul-din-sange/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.