Tinctura de ceapă ajută în diabet și prostatită – dr. Ovidiu Bojor

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Tinctura de ceapă este recomandată de farmacistul Ovidiu Bojor în una din cărțile sale despre plantele biblice.

Da, ceapa (Allium cepa) face și ea parte din cele 90 de plante identificate în paginile Sfintei Scripturi, mai cu seamă în Vechiul Testament.

Tinctura de ceapa ajuta in diabet si prostata

Tinctura de ceapa ajuta in diabet si prostata: User14908974 – www.freepik.com

Ceapa – aliment biblic

Cercetătorii converg asupra faptului că ceapa este cultivată cu este 5.000 de ani î.Hr., fiind una din cele mai importante alimente din dieta civilizațiilor preistorice.

În timpul exodului, poporul israelit își aducea aminte de bunătățile pe care le mânca în Egipt: pește, castraveți, pepeni, praz, ceapă și usturoi.

În Biblie este menționată și ceapa sălbatică. În timpul foametei care a avut loc în Samaria, un sfert de căpățână de ceapă se vindea cu 5 sicli de argint, echivalentul a circa 11,5 g (Vechiul Testament, 4 Regi, p. 402).

Astăzi, ceapa este un ingredient indispensabil în bucătăria celor mai multe popoare.

Ce proprietăți are ceapa

Este bogată în potasiu, calciu și fosfor. Conține iod, siliciu și sulf.

Academicianul Ovidiu Bojor citează proprietățile sedative și totodată stimulente ale cepei asupra sistemului nervos central.

Cei mai mulți dintre noi o folosim în scop terapeutic sub formă de ceai sau sirop pentru tuse și dureri în gât.

Fitoncidele – substanțe antibiotice din plante – sunt responsabile pentru activitatea antibacteriană și bacteriostatică diversă a cepei.

Ca antiseptic, poate fi utilă în infecțiile bucale și faringiene.

Ceapa stimulează funcția ficatului și a rinichilor. Favorizează eliminarea ureei și a clorurilor.

Citește și – Ceapa poate preveni obezitatea și îmbunătăți funcția ficatului

Un studiu („Urology”, 2007) realizat de italieni a arătat că o dietă bogată în ceapă și usturoi reduce riscul de hiperplazie benignă de prostată.

O astfel de dietă ar putea preveni inclusiv cancerul de prostată, potrivit unui studiu apărut în jurnalul „British Journal of Cancer” în anul 2004. Activitatea chimiopreventivă a legumelor din familia Allium se datorează compușilor organosulfurici.

Ajută la scăderea glicemiei. O meta-analiză realizat pe șobolani diabetici a arătat eficiența extractului de ceapă în scăderea nivelului de glucoză din sânge și greutate acorporală. Rezultatele au fost publicate în „Journal of Medicinal Food” în anul 2009.

Nu mai puțin importante sunt descoperirile din studii recente, care au arătat că ceapa subțiază sângele și reduce riscul de cheaguri de sânge, infarct și ateroscleroză.

Citește și – Vin de ceapă – leac pentru circulație proastă, retenție de apă și astenie

Alte afecțiuni în care ceapa poate fi utilă:

 • stomatite
 • edeme
 • ascită
 • ciroză
 • pleurezie
 • prostatită
 • adenom de prostată (preventiv)
 • diabet de tip 2
 • tuse spastică
 • răgușeală
 • catar bronșic

Tinctură de ceapă – rețetă

Ingrediente

 • 2 cepe mici
 • 100 ml de alcool de 70 de grade

Metodă

Ceapa se decojește și se taie mărunt. Se pune într-un borcan de sticlă și se toarnă peste ea alcoolul. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat 10 zile.

După această perioadă, alcoolul se strecoară și se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, prevăzută cu dop picurător.

Mod de administrare

Se vor lua câte 2 lingurițe de tinctură de ceapă pe zi. O linguriță se ia înainte de masa de prânz, iar cealaltă înainte de cină.

Fiecare doză de tinctură se va dilua cu ¼ pahar de apă.

Persoanele care suferă de diabet de tip 2 sau prostatită pot face o cură îndelungată de jumătate de an cu această tinctură. Tratamentul se ia doar 10 zile pe lună, timp de 6 luni consecutiv.

Ceapa poate fi consumată de altfel ca atare. Pentru un efect terapeutic se recomandă 1-2 cepe crude pe zi.

Citește și – Sirop de ceapă și usturoi pentru tuse și viroze respiratorii

Surse articol:

1. Onions USA.org, Onion History: https://www.onions-usa.org/all-about-onions/history-of-onions/
2. Harvard Health Publishing, Onions and garlic may ease BPH symptoms: https://www.health.harvard.edu/blog/onions-and-garlic-may-ease-bph-symptoms-20090403155
3. A A Izzo, R Capasso, and F Capasso, Eating garlic and onion: a matter of life or death, Br J Cancer. 2004 Jul 5; 91(1): 194: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2364754/
4. Ovidiu Bojor, Ceapa, Plante și Miresme Biblice, Editura Fiat Lux, București, pp. 39-40

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.