7 alimente care scad colesterolul (cel mai) rău
Dacă vreți să știți cum stați cu colesterolul, analiza sangvină trebuie să fie mai aprofundată și mai specifică decât cea standard.
Știm despre colesterolul LDL că este rău, periculos. Sunt însă mai multe tipuri de colesterol LDL, cu diferențe relevante pentru o măsurătoare corectă.
Cuprins
Care este cel mai periculos tip de colesterol?
Există 3 tipuri de colesterol LDL:
→ colesterol LDL cu particule mari, ușoare;
→ colesterol LDL cu particule medii;
→ colesterol LDL cu particule mici, dense.
Cel din urmă, adică colesterolul LDL cu particule mici și dense (sdLDL) este considerat „adevăratul colesterol rău”.
Colesterolului sdLDL – cel mai bun indicator al factorilor de risc cardiovascular
Particulele mici și dense de colesterol au o putere mai mare de penetrare a peretului arterial și un risc crescut de oxidare.
Citește și – Pătrunjelul previne depunerea colesterolului LDL pe artere și arterioscleroza – dr. Eugen Giurgiu
National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III a catalogat colesterolul sdLDL ca un marker predictiv important pentru evenimentele cardiovasculare.
Așadar, când vă testați colesterolul, trebuie să vedeți câte particule de colesterol sdLDL aveți. Cu cât mai mare este numărul lor, cu atât mai mare este riscul de progresie a bolii coronariene.
În general, persoanele cu sindrom metabolic sau diabet au un nivel crescut de colesterol sdLDL.
7 alimente care reduc colesterolul sdLDL
Tratamentul convențional împotriva hipercolesterolemiei este cel bazat pe statine. Aceste medicamente au însă o serie de efecte secundare nedorite.
Concentrația de colesterol sdLDL poate fi redusă prin dietă și prin mișcare fizică.
Există alimente care au un efect semnificativ de scădere a colesterolului rău. Chiropracticianul Eric Berg a alcătuit un top al celor mai eficiente, care au primit și validare științifică.
Citește și – Migdalele cresc colesterolul bun care îl înlătură pe cel rău
Veți fi surprinși să descoperiți că alimentele care scad colesterolul sunt de fapt grăsimi sau sunt bogate în grăsimi bune:
• uleiul de măsline
• avocado
• uleiul de pește sau uleiul de ficat de cod
• fisticul
• ciocolata neagră (fără zahăr)
• migdalele
• nucile
Vitamina B3 nu are doar un efect hipocolesterolemiant însemnat. Ea poate determina trecerea de la particule mici de LDL la particule mari de LDL.
Citește și – Colesterol mărit? Tărâțele de ovăz îl scad cu 25% – dr. Mihail Pautov
Exerciții fizice sunt o prescripție simplă și gratuită pentru scăderea lipoproteinelor cu densitate mică.
Surse articol:
1. Dr. Eric Berg, 7 foods that lower bad colesterol (LDL): https://www.youtube.com/watch?v=AVaFEanJAUs&t=75s&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. Antoanela Curici, Particulele LDL „small-dense” (sdLDL) – factor de risc independent pentru ateroscleroză, Synevo: https://www.synevo.ro/informatii-medicale/particulele-ldl-small-dense-sdldl-factor-de-risc-independent-pentru-ateroscleroza/